Kleine wasjes, grote wasjes: 10 dingen die in je wasmachine mogen

Geplaatst door

Een wasmachine is ongetwijfeld een van de beste uitvindingen ooit. We moeten immers niet meer boven een emmer water staan schrobben zoals onze voorouders. We stoppen de vuile was gewoon in de wasmachine en de machine doet de rest! Wist je dat je naast kleding, handdoeken en beddengoed nog veel meer dingen in je wasmachine kwijt kan? Het is wel belangrijk dat je deze dingen op een zachte stand wast en dat je de items daarna aan de lucht laat drogen. Als je hiermee rekening houdt, dan kan je met een gerust hart wasjes draaien!

dingen die in wasmachine mogen

1. Rugzak en sporttas in wasmachine

Je kunt rugzakken en sporttassen uit stof of vinyl in de wasmachine wassen, bijvoorbeeld samen met gelijkaardig gekleurde was. Let er wel op dat je de zakken en tassen op voorhand goed leegmaakt. Eventuele vlekken kan je verwijderen met een vlekverwijderaar. Laat het product even inwerken en stop je rugzak of sporttas daarna in de wasmachine. 

2. Scheen- en kniebeschermers

Bezwete sportkleren stopte je waarschijnlijk al in de wasmachine, maar scheen- en kniebeschermers mag je er ook gerust bij stoppen. Sluit de riempjes en klittenband, en stop de gevoerde of plastic stukken in een waszakje.

3. Yogamat in wasmachine

Doe je graag yoga? Vergeet dan niet om je yogamat regelmatig een schoonmaakbeurt te geven. Dit kan gewoon in de wasmachine. Rol de yogamat uit en plaats hem uitgestrekt in de wasmachine. Steek er bij voorkeur een paar handdoeken tussen om het geheel in evenwicht te houden. Daarna rol je de yogamat in handdoeken en knijp je hem zo goed mogelijk droog. Laat de mat vervolgens drogen op het droogrek, ver weg van zonlicht en warmte. Steek je mat vooral nooit in de droogkast!

yogamat wassen

4. Sneakers in wasmachine

Het beste is om sneakers met de hand schoon te maken. Maar soms zijn je sneakers zo vuil dat je ze alleen nog in de wasmachine proper kunt krijgen. Kijk wel eerst goed naar het materiaal van je sneakers. Leren en suède schoenen stop je beter niet in de wasmachine. Als je sneakers van canvas of stof zijn, kan het minder kwaad. Er zijn wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

Zo is het handig om voor het wassen al het ergste vuil te verwijderen, bijvoorbeeld onder de kraan of met een douchekop. Verwijder daarna alle losse onderdelen zoals veters en inlegzolen. Deze losse onderdelen kan je wassen door ze samen met je sneakers in een waszak of oude kussensloop te doen. Gebruik een normaal wasmiddel om je sneakers te wassen. Wasverzachter moet je vermijden want dit kan het materiaal van je schoenen aantasten en de lijm van de zool oplossen. Was je sneakers nooit warmer dan 30°C. Bij hogere temperaturen kan het gebeuren dat de stof krimpt en je schoenen gaan vervormen. Centrifugeer je schoenen ook nooit om beschadiging te voorkomen. 

Stop je sneakers nooit in de droogkast, maar laat ze aan de lucht drogen. In de winter kan je ze bij de verwarming zetten zodat ze sneller drogen. Zet ze nooit óp de verwarming want anders kan het materiaal beschadigen. 

sneakers wasmachine

5. Plastic speelgoed in wasmachine

Plastic speelgoed zoals bouwblokjes kan je perfect in de wasmachine wassen. Zo hoef je niet al het plastic speelgoed met de hand te wassen. Dit scheelt je een heleboel werk en tijd! Het is wel belangrijk dat je een waszak gebruikt om je machine niet te beschadigen.

6. Knuffels wassen

Ook de knuffels van je kind kunnen prima in de wasmachine, behalve als ze een mechanisch onderdeel bevatten. Plaats ze bij voorkeur in een waszak en check eerst of de knuffels geen scheurtjes hebben. Vuile vlekken op knuffels was je met de hand, met afwasmiddel of vlekverwijderaar.

7. Herbruikbare boodschappentas wassen

Boodschappentassen kunnen ook erg vies worden. Gelukkig mogen de meeste herbruikbare boodschappentassen gewoon in de wasmachine. Check voor de zekerheid wel altijd het label met instructies. 

boodschappentas wassen

8. Keukengerei

Heel wat keukengerei mag in de wasmachine gewassen worden. Denk aan ovenwanten, siliconen bakmatten of onderzetters. Sommige keukenspullen mag je ook in de vaatwasser wassen. Check dit wel even op voorhand!

9. Poetsgerief

Ook heel wat poetsgerief wordt weer helemaal proper na een rondje in de wasmachine. Zo worden je rubberen handschoenen of schrobborstels weer spic en span!

10. Douchegordijn wassen

Tenslotte kan je ook je douchegordijn wassen in de wasmachine. Je staat er misschien niet bij stil, maar een douchegordijn is viezer dan je denkt. Eigenlijk zou je dit één keer per maand moeten wassen. Maar als je dit iets te veel van het goede vindt, kan je er ook voor kiezen om je douchegordijn één keer per seizoen te wassen. Dit komt dus neer op vier keer per jaar. Moet wel lukken, toch?

douchegordijn wassen

Als je bovenstaande items wilt wassen is het natuurlijk belangrijk dat je wasmachine groot genoeg is. Als je voor een grote wasmachine met 9kg vulgewicht kiest, dan komt dat helemaal goed! 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Wat mag er allemaal in de vaatwasser? Deze 30 dingen!

Altijd sokken kwijt in wasmachine? Niet met deze tips!