De temperaturen zakken opnieuw onder het vriespunt. En met de Krokusvakantie in het verschiet, trekken velen onder ons de bergen in om op wintervakantie te gaan. Als volwassene ben je met een dikke winterjas en muts gesteld. Maar een pasgeboren kindje kan zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet regelen en verliest daardoor snel warmte wanneer het buiten koud is. Met deze tips ga je zorgeloos op pad!
Winterwandelingen met je baby
Aan het begin van het jaar nemen we ons allemaal voor om meer te bewegen, maar wanneer het kwik onder nul zakt en de ondergrond bevroren is, durven we al snel de zetel verkiezen boven een winterse wandeling. En ook wanneer je voor het eerst met een baby op wintervakantie gaat, kan je je onzeker voelen om ook in de sneeuw te gaan wandelen. Nochtans is een dagelijkse wandeling goed voor geest en lichaam.
Wie erop uittrekt met een baby, merkt al snel dat een wandeling met buggy over zand, gras, sneeuw, modder of andere onstabiele grond niet gemakkelijk is, vooral niet bij slecht weer of in de winter. Gelukkig bestaan er eenvoudige oplossingen zoals draagzakken. Maar is het wel veilig om je baby te dragen wanneer het vriest? Want terwijl jij warm aanloopt door de inspanning, ligt je kleintje stil waardoor het kou kan krijgen.
We kunnen je meteen geruststellen: het dragen van je baby kan in alle weersomstandigheden zolang je op enkele vuistvoorwaarden let. Zo is het belangrijk om bij koude temperaturen je kleintje onder je jas te dragen. Lichaamswarmte is namelijk de beste bescherming tegen koude.
Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk de kleding aan te passen aan de buitentemperatuur. Volgens Sabine Sacher van Ergobaby, pas je hiervoor best de ui-techniek toe. Dit betekent dat je zowel zelf als je baby verschillende lagen kledij aandoet. Zo kan je eenvoudig een laag uittrekken wanneer je kindje het te warm heeft. Een winterhoes die aan de draagzak kan worden bevestigd, is een goede aanvulling om de baby en uzelf te beschermen tegen kou en regen.
“Let er daarbij op dat de draagzak telt als één kledinglaag. Ben je niet zeker of je baby het te koud of te warm heeft? Voel dan achter in de nek en tussen de schouderbladen. Dit zal helpen hypo- of hyperthermie te vermijden”, raadt Sabine aan. “Daarnaast kan je ook naar de huidskleur kijken: Als je kindje het te koud heeft, heeft de huid de neiging bleker of zelfs blauwachtig te worden. Wanneer je baby het te warm heeft, is het gezicht rood.”
Zorg tijdens het dragen er ook voor dat je altijd het gezicht van je baby kan zien. Kies dus liever voor soepele en warme kleding die je hals warm houden in plaats van een dikke sjaal. “Zo kan je eenvoudig nagaan of je baby zich nog comfortabel voelt en kan je de ademhaling controleren,” geeft Sabine nog mee. Heeft je baby het te koud? Ga dan terug naar huis of warm samen even op, op een warme schuilplaats.
Natuurlijk is niet alleen jullie kleding belangrijk. Een winterwandeling is gezond, maar overdoe je niet. Kies liever voor twee korte wandelingen dan één lange. Klaar? Trek dan snel die wandelschoenen aan en geniet samen van een deugddoende wandeling!
Veel liefs,
Vanessa xxx
Lees ook: