Tips voor zachte handdoeken na wassen

Geplaatst door

Niets is zo heerlijk als zachte handdoeken om je mee af te drogen. Het is toch een klein momentje van luxe, vind je ook niet? Echter zijn zachte handdoeken na wassen niet altijd evident. Na verloop van tijd worden handdoeken vaak ruw en hard. Vandaag deel ik een aantal tips voor zachte handdoeken na wassen. En nee: extra wasverzachter gebruiken staat er niet bij. Integendeel zelfs, er zijn andere manieren om je handdoeken zacht te krijgen én te houden. Lees mee!

zachte handdoeken na wassen

1. Zachte handdoeken na wassen: gebruik geen wasverzachter

Veel mensen hebben de neiging om veel wasverzachter te gebruiken om hun handdoeken zacht te houden, maar eigenlijk werkt dat net averechts. Wasverzachter laat je was lekker ruiken, maar dat is het ook. De bestanddelen in wasverzachter zorgen er namelijk voor dat er een laagje over de vezels van de stof komt te liggen, waardoor ze veel minder water kunnen opnemen. Op lange termijn zorgt dit er net voor dat je handdoeken sneller ruw worden. Hoe kan je dan wél handdoeken zacht krijgen?

2. Handdoeken zacht krijgen met azijn

Azijn is voor veel dingen goed: azijn ontkalkt, ontvet en lost zeepresten op. Als je graag super zachte handdoeken wilt, moet je voor het wassen een scheutje azijn in het bakje van de wasverzachter gieten. Je kunt hiervoor het beste natuurazijn gebruiken. Door azijn krijg je zachte handdoeken na wassen. Bovendien helpt azijn ook langer de kleur behouden. Je hoeft je geen zorgen te maken over de geur, die wast de wasmachine er helemaal uit. Wil je harde handdoeken weer zacht krijgen? Probeer eens azijn!

3. Was handdoeken op 40 graden met minder wasmiddel

Vroeger werd steeds gezegd dat je handdoeken op 60 graden of hoger moest wassen om alle bacteriën te doden, maar dat klopt al een tijdje niet meer. Tegenwoordig zijn de wasmiddelen een stuk sterker dan vroeger waardoor je handdoeken ook op een lagere temperatuur van 30 of 40 graden kunt schoon krijgen. Door ze niet te warm te wassen, zien de handdoeken minder af en gaan ze langer mee. Let wel op: als je handdoeken op een lagere temperatuur wast, is het belangrijk om minder wasmiddel te gebruiken. Zo voorkom je dat het wasmiddel zich ophoopt in de vezels, waardoor de handdoeken ruw en hard worden.  

4. Wissel voldoende af

Het is sowieso niet aan te raden om handdoeken langer dan drie dagen na elkaar te gebruiken. Als je ze dus snel genoeg wisselt, volstaat een lagere temperatuur zeker. Door sneller van handdoek te wisselen, vermijd je ook dat je je afdroogt met een handdoek vol dode huidcellen. 

zachte handdoeken

5. Prop je wasmachine niet te vol

Wil je zachte handdoeken na wassen? Prop je wasmachine dan niet te vol met handdoeken. Je ‘verstikt’ ze tijdens het draaien en zo verliezen de handdoeken hun zachte kwaliteit. Was handdoeken ook altijd apart van kleding, dit voorkomt dat de katoenvezels beschadigd raken door bijvoorbeeld knopen en ritsen. Ook kan je het beste de handdoeken sorteren op kleur zodat de mooie kleuren worden behouden. 

6. Hoe handdoeken drogen?

Schud de handdoeken eerst goed uit als je ze uit de wasmachine haalt. Daarna kan je kiezen op welke manier je ze droogt. Voor super zachte handdoeken gebruik je het beste de droogkast. Maar ook al doe je het op een laag handdoeken droogkast programma, milieuvriendelijk is het niet. Handdoeken aan de wasdraad of wasrek laten drogen is wél goed voor het milieu, maar maakt de handdoeken net iets harder. Aan jou de keuze! Het is in ieder geval een goed idee om de handdoeken buiten aan de wasdraad te hangen en ze te laten wapperen in de wind. Door deze beweging kan je handdoeken zacht krijgen. In ieder geval zachter dan wanneer ze binnen onbeweeglijk aan het wasrek hangen.

Hoe ik het doe? Een combinatie van beide. Ik laat de handdoeken eerst buiten drogen aan de wasdraad. Als het regent gebruik ik het wasrek binnen. Als de handdoeken nog een beetje klam aanvoelen, steek ik ze in de droogkast tot ze helemaal droog zijn. Op die manier kan je harde handdoeken weer zacht krijgen, zonder dat de droogkast uren hoeft op te staan. 

7. Strijk handdoeken niet

Strijken mag er in de eerste plaats voor zorgen dat je handdoeken soepeler en zachter aanvoelen, maar de hete temperatuur beschadigt de vezels waardoor ze sneller verslijten. Daarom kan je beter geen handdoeken strijken. Scheelt je weer een hoop tijd en werk!

8. Vervang de handdoeken op tijd

Veel mensen gebruiken hun handdoeken totdat er gaten in zitten. Maar aangezien je ze iedere dag gebruikt, is het geen overbodige luxe om ze na een paar jaar te vervangen. Als je nieuwe handdoeken koopt, kan je weer genieten van super zachte handdoeken! Kies liever niet voor de goedkoopste handdoeken. Handdoeken van goede kwaliteit gaan veel langer mee en blijven ook voor langere tijd zacht. Let erop dat de handdoeken volledig van katoen zijn gemaakt en dat ze dik genoeg zijn qua stof. Alles voor zachte handdoeken na wassen!

handdoeken zacht

HuishoudenHuishouden

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Deze fouten maak jij stiekem ook bij het wassen

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.