5 tips voor meer plaats op je aanrecht

Geplaatst door

Als je de keuken binnenstapt, dan is het aanrecht vaak een van de eerste dingen die opvalt. En dan heb ik het niet over het materiaal van het werkblad, maar wel over alle rommel die erop staat. Soms staat het aanrecht zo vol met spullen dat je geen ruimte meer vrij hebt om te kokerellen. Herkenbaar? In dit artikel deel ik vijf tips voor meer plaats op je aanrecht. Bye bye rommel, hallo organisatie!

meer plaats op je aanrecht

1. Meer plaats op je aanrecht: hou een schoonmaak in je keuken

Op je aanrecht en werkblad staan dikwijls dingen die er eigenlijk niet moeten staan. Hou daarom eens een flinke schoonmaak in je keuken. Drink je bijvoorbeeld niet vaak thee? Laat je waterkoker dan niet zomaar in de keuken staan, maar haal het alleen boven als je bezoek krijgt. Op die manier creëer je niet alleen meer plaats op je aanrecht, maar kan je ook altijd beginnen koken in een propere, opgeruimde keuken. En hé, nu je toch aan het opruimen bent… Hier vind je alvast 10 keukenspullen die je vandaag nog kunt weggooien!

2. Maak gebruik van je muren

Je kunt ook meer plaats op je aanrecht krijgen door de muren te gebruiken. Zo kan je haakjes of stangen installeren waaraan je je keukenhanddoeken en keukengerei kunt hangen. Of wat dacht je van een mooi wand- of kruidenrek? Deze items zijn ideaal om plaats te besparen en je hebt de belangrijkste spullen direct bij de hand. 

meer plaats op aanrecht

3. Zet mandjes op het aanrecht

Mandjes zien er niet alleen superleuk uit, ze zijn ook erg praktisch in de keuken. Mandjes zijn ideaal om alle spullen netjes bij elkaar te zetten die je op een bepaalde plaats nodig hebt. En zo hou je je aanrecht rommelvrij! Vlakbij je fornuis kan je bijvoorbeeld een mandje met olie, peper en zout zetten. Als je een koffieliefhebber bent, is het wellicht fijn om een koffiehoekje te maken. In dit koffiehoekje kan je dan een mandje zetten met daarin alle spulletjes die je nodig hebt voor jouw heerlijke koffie.

Spullen groeperen is erg praktisch. Alles heeft een vaste plaats en je hebt alle benodigdheden direct bij de hand. Zo hoef je geen halfuur te zoeken naar die ene lepel en kan je meteen beginnen koken. Nog een voordeel: als je je aanrecht wilt schoonmaken, dan hoef je alleen de mandjes aan de kant te zetten om het oppervlak proper te maken. Alleen maar handig, toch? 

mandjes keuken

4. Ruim op tijdens het koken

Je staat er misschien niet bij stil, maar ook tijdens het koken kan je al flink opruimen in de keuken. Ingrediënten die je niet meer nodig hebt, kan je meteen terug in de frigo of kast zetten. Probeer ook geen tientallen lepels en vorken te gebruiken tijdens het koken. Is er eentje vuil? Spoel die dan even af onder de kraan en gebruik hem opnieuw. Zo voorkom je dat je aanrecht rommelig wordt én je creëert minder afwas.

Van afwas gesproken: als je even niets te doen hebt, bijvoorbeeld omdat de pasta aan het koken is, dan kan je alvast het een en ander afwassen of in de vaatwasser stoppen. Hierdoor heb je niet alleen meer plaats op je aanrecht, maar na het eten kan je ook sneller in je luie zetel ploffen!

keuken opruimen

5. Ga voor groen in de keuken

Mijn laatste tip is om groen in de keuken te halen. Nu hoor ik je denken: “Ik heb mijn aanrecht nog maar net opgeruimd en nu moet ik het weer vol zetten met planten?”. Je hoeft van je keuken echt geen urban jungle te maken, maar hier en daar een klein plantje kan wonderen doen voor de sfeer in je keuken. Onderstaande foto is daar een mooi voorbeeld van.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor verse kruiden: ze fleuren je keuken op en je kunt er meteen gebruik van maken tijdens het koken. Ook een plantje op het wandrek of een hangplant in de keuken ziet er heel leuk uit. Als er dan toch nog rommel op je aanrecht staat, dan zal dit een stuk minder opvallen door het gezellige groen in je keuken!

planten in keuken

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx