Kan een knuffel in de wasmachine?

Geplaatst door

Kan een knuffel in de wasmachine? Ja, de meeste knuffels wel. Het is heel belangrijk om de knuffels van je kind regelmatig te wassen. Niet alleen omdat ze erg vies worden, maar ook omdat er ontzettend veel stof inkruipt. Hoe moet je een knuffelbeer wassen? Hoe warm mag je knuffels wassen? Kun je knuffels op 60 graden wassen? En kun je knuffels wassen met de hand? Je leest het in dit artikel!

kan een knuffel in de wasmachine

Knuffel in de wasmachine wassen

Hoe moet je een knuffelbeer wassen? Stoffen knuffels mogen meestal gewoon in de wasmachine. Check voor de zekerheid wel even het wasvoorschrift om zeker te zijn of het mag. Hoe warm mag je knuffels wassen? Kun je knuffels op 60 graden wassen? Ook dit kan je op het wasvoorschrift lezen.

Als er geen wasvoorschrift aanwezig is, kan ik me voorstellen dat je bang bent om de favoriete knuffel van je kind op 60 graden te wassen. Om te voorkomen dat je zoon of dochter straks een mini teddybeertje heeft, draai je best een wasje op 30 of 40 graden. Weet wel dat er dan nog een deel van de bacteriën blijft leven. Alleen als je de knuffel op 60 graden wast, ben je zeker dat alle bacteriën en stofmijt gedood worden. Maar goed, beter een wasje op 40 graden doen dan helemaal geen wasje want dat is pas écht ongezond.

Hoe was je knuffel in de wasmachine? Stop de knuffel in een waszakje of kussensloop en wassen maar! Wil je meerdere knuffels wassen? Stop ze dan afzonderlijk in een waszakje of kussensloop. Zo voorkom je dat er onderdelen van de knuffels kapot gaan, bijvoorbeeld de ogen van de teddybeer. Een knuffelbeer wassen doe je bij voorkeur op een kreukvrij programma.

Lees ook: Kleine wasjes, grote wasjes: 10 dingen die in je wasmachine mogen

knuffel in de wasmachine

Knuffels wassen met de hand

Wil je de knuffel schoonmaken zonder wasmachine? Je kunt ook prima knuffels wassen met de hand. Vul de wasbak met lauw water en doe er een beetje babyshampoo bij. In dit sopje kan je de knuffels wassen. Spoel ze daarna goed uit met water, wring ze goed uit en laat ze daarna liggend drogen. Als je een knuffel liggend laat drogen, zal hij zijn vorm veel beter behouden dan wanneer je hem met een wasknijper aan de wasdraad hangt. Stop geen knuffel in de droger om beschadigingen te voorkomen. Deze tips gelden overigens ook voor de knuffel in de wasmachine. 

Knuffel met batterij wassen

Er zijn knuffels die niet in de wasmachine mogen of niet met babyshampoo gewassen mogen worden. Een knuffel met batterij wassen is niet mogelijk met water en dat geldt ook voor een knuffel met muziekdoosje. Om de bacteriën en stofmijt te doden, kan je deze knuffel een dag en nacht in de diepvriezer leggen. Let op: leg de knuffel niet zomaar in de diepvries, maar stop hem eerst in een plastic zak. Na een dag en nacht hoef je de knuffel alleen nog eens goed uit te kloppen en hij is weer fris om geknuffeld te worden. 

Lees ook: Tips voor zachte handdoeken na wassen

knuffels wassen met de hand

Een tweede knuffel kopen

Zorg dat je een tweede knuffel in huis hebt voor noodgevallen. Stel dat je de teddybeer gaat wassen en hij niet op tijd droog is, dan heeft je kind alvast een reserveknuffel waardoor er heel wat traantjes gespaard blijven. Een kleine moeite met veel minder gedoe en stress! Is de knuffel niet meer te redden? Dan kan je hier een nieuwe knuffel kopen.

Vergeet tenslotte niet: (Ikea) knuffels wassen voor gebruik is heel belangrijk voor een goede hygiëne. In de winkel worden de knuffels door honderden mensen aangeraakt en dan is het allesbehalve proper om je kind er dezelfde avond mee in bed te laten knuffelen. 

kun je knuffels op 60 graden wassen

Lees ook: Papieren zakdoek meegewassen? Dit is de oplossing!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Eén reactie

  1. Dank je wel voor de tips.
    Ik ga ze eens uittesten met een aantal oude knuffels van mij van vroeger. Ze staan op een plankje in mijn hobbykamer maar zouden nodig eens een wasbeurt moeten krijgen. Dus met deze tips eens wat uitproberen 🙂

Reacties zijn gesloten.