Suède schoenen onderhouden: hoe doe je dat?

Geplaatst door

Suède schoenen zijn altijd mooi, zowel voor vrouwen als mannen. Ze geven je outfit nét dat tikkeltje meer! Deze schoenen hebben slechts één nadeel: ze hebben best wat onderhoud nodig. In België en Nederland is het heel belangrijk om je suède schoenen te beschermen tegen water en vuil. Het materiaal is erg kwetsbaar en eventuele vlekken kan je er moeilijk uitwrijven. Suède schoenen onderhouden, hoe doe je dat? Met deze tips kan jij extra lang genieten van je prachtige suède schoenen!

suède schoenen onderhouden

1. Suède schoenen onderhouden: suède schoenen spray

In de schoenenwinkel krijg je vaak de vraag of je een spray bij je nieuwe schoenen wilt. Die vraag is er niet voor niets. Een suède schoenen spray zorgt ervoor dat je de stof beschermt en weerbaar maakt tegen water en vuil. Het is wel belangrijk dat je een spray speciaal voor suède gebruikt en dat je je schoenen regelmatig opnieuw behandeld. Eén keer bij aankoop is dus niet genoeg. Een suède schoenen spray gebruik je bij voorkeur na 15 keer dragen. Merk je dat je schoenen een beetje vager worden? Suède schoenen kleur herstellen is ook mogelijk met zo’n spray!

2. Suède schoenen borstelen

Je kunt vuile, suède schoenen schoonmaken door ze even te borstelen. Er zijn speciale suèdeborstels te koop die je hiervoor kunt gebruiken. Sommige borstels hebben een rubberen en koperen kant. Met het rubber kan je de schoenen opborstelen en lichte vlekken verwijderen. Met het koper kan je de suède opruwen. Voor hardnekkige vlekken op je schoenen kan je een speciaal blokje of gommetje gebruiken om de vlekken er voorzichtig af te borstelen. Het is wel belangrijk dat de vlekken droog zijn want anders smeer je ze uit.

3. Suède schoenen schoonmaken met oud brood

Als blokjes, gommetjes of andere producten niet werken, probeer de vlekken dan eens te verwijderen met oud brood. Neem een klein stukje oud brood en wrijf er voorzichtig mee over de vlek. De kans is groot dat het brood het vuil zal absorberen. Probeer het eens!

suède schoenen schoonmaken

4. Suède schoenen schoonmaken met micellair water

Je kunt ook suède schoenen schoonmaken met micellair water. Dit product staat erom bekend olie en vuil perfect van de huid te kunnen verwijderen. Dat geldt ook voor suèdeleer: micellair water neemt vuil op en laat je schoenen er weer prachtig uitzien! Doe een beetje van het micellair water op een watje en wrijf er zacht mee over je schoenen.

5. Gebruik schoenenspanners

Draag je je suède schoenen een tijdje niet? Ook dan hebben ze een beetje verzorging nodig. Lijntjes en ingedeukt leer kan je vermijden door schoenenspanners te gebruiken. Je schuift ze gewoon in je schoenen en hierdoor blijft de vorm van het suède veel langer mooi. Dit trucje komt trouwens ook goed van pas als je schoenen nat zijn. Met schoenenspanners voorkom je dat het leer krimpt!

suède schoenen kleur herstellen

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Welke schoenen onder jurk dragen in de zomer?