De lucht in huis verversen: 6 manieren

Geplaatst door

Lucht in huis verversen – Ondanks dat je het op het eerste zicht niet kunt zien, wordt de lucht in huis al snel muf. Zeker als je de ramen dichthoudt. Door de lucht in huis te zuiveren, kan je jouw gezondheid en die van je gezin verbeteren. Zo wordt bijvoorbeeld de kans op hoofdpijn en de ontwikkeling van astma en allergieën een stuk kleiner. Bovendien is het een stuk aangenamer wanneer je altijd een fris huis hebt. Maar hoe doe je dat nu, de lucht in huis verversen? Ik zet zes manieren op een rijtje!

lucht in huis verversen

1. Lucht in huis verversen: zet elke dag je ramen en deuren open

Een eerste manier om de kwaliteit van de lucht in huis te verbeteren, is om de ramen minstens een halfuur per dag open te zetten. Zorg er ook voor dat de deuren openstaan zodat de lucht vrij kan circuleren en je de lucht in huis kunt verversen. Doe dit bij voorkeur op tijden dat er weinig verkeer door je straat rijd of wanneer er weinig of geen pollen in de lucht zijn. Je kunt ervoor kiezen om één keer per dag een halfuur de ramen open te zetten, maar nog beter is om je huis drie keer per dag te verluchten gedurende tien minuten. Bijvoorbeeld na het slapen, douchen en koken.

2. Stofzuig regelmatig

Als het gaat om je huis schoonmaken, dan is de stofzuiger je beste vriend. Door regelmatig te stofzuigen, kan je de luchtkwaliteit in huis verbeteren. Zeker wanneer je tijdens het stofzuigen ook nog de ramen openzet! De stofzuiger kan gemakkelijk allerlei vuil verwijderen zoals stof, dode huidcellen en haar van huisdieren dat zich overal in huis ophoopt. Heb je geen zin om iedere dag te stofzuigen? Dan kan je een robotstofzuiger kopen die al het werk voor jou doet. Het is een kleine investering, maar je hebt er wel jarenlang plezier van!

3. Was beddengoed en knuffels

Beddengoed en knuffels trekken ontzettend veel stof aan en kunnen hierdoor diverse allergieën veroorzaken. Regelmatig wassen is dus de boodschap! Was je beddengoed minstens één keer per week op zestig graden om bacteriën en huisstofmijt te verwijderen.

Geef ook de favoriete knuffelbeesten van je kind regelmatig een wasbeurt. Stoffen knuffels mogen meestal gewoon in de wasmachine. Check wel altijd even het waslabel om te zien op hoeveel graden je ze mag wassen. Wil je meerdere knuffels wassen? Stop ze afzonderlijk in een waszakje of kussensloop. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld de ogen van een knuffel kapot gaan. Je kunt ook knuffels wassen met de hand. Dit doe je in de wasbak met lauw water en een beetje babyshampoo.

Wil je een knuffel met muziekdoosje wassen? Deze mag niet aan water worden blootgesteld. Wat je wél kunt doen is de knuffel in een plastic zak in de diepvries leggen voor een nachtje. Daarna hoef je de knuffel alleen nog een beetje uit te kloppen en hij is weer fris! Laat de knuffels altijd liggend drogen, zo behouden ze beter hun vorm dan wanneer je ze met een wasknijper op de waslijn laat drogen.

beddengoed verschonen

4. Verwijder schimmel in vochtige ruimtes

In elke woning komt wel eens schimmel voor. Vooral schimmel in de badkamer en keuken komt veel voor. Schimmels zijn namelijk op hun best in deze vochtige ruimtes. Ze veroorzaken niet alleen lelijke, donkere vlekken en vieze geurtjes, maar ze hebben ook invloed op de gezondheid van je luchtwegen. Hun sporen verplaatsen zich door de lucht en komen via de ademhaling in je longen terecht. Om dit te voorkomen, moet je het vocht in huis beperken. Als er geen vocht is, dan ook geen schimmel!

Heb je reeds schimmel in huis? Dan kan je zuiveringszout gebruiken om dit te bestrijden. Zuiveringszout is een ideaal hulpmiddel om schimmels uit te drogen. Breng het zuiveringszout direct aan op de schimmelplekken en een paar uur later veeg je het er zo af met een doekje. Indien nodig, kan je dit een paar keer herhalen. 

5. Reinig filters van airco en verwarmingssystemen

Ondanks dat de meeste mensen het gewoon negeren of er simpelweg niet aan denken, verzamelen airconditioningfilters en verwarmingen veel stof en vuile deeltjes. Deze kunnen na een tijdje schadelijk zijn voor de gezondheid van je luchtwegen. Zorg er dus voor dat je ze regelmatig schoonmaakt en indien nodig vervangt. Het vervangen van filters kan variëren van iedere maand tot eens per zes maanden. Dit hangt af van het type apparaat, het gebruik en je specifieke behoeften.

6. Schaf een luchtreiniger aan

Een laatste manier om de lucht in huis te verversen, is door gebruik te maken van een luchtreiniger. Tegenwoordig zijn er tal van luchtreinigers op de markt. Dit apparaat kan veel schadelijke stoffen in huis verwijderen. Denk aan allergenen zoals stof, schimmels, mijten en pollen, maar ook aan bacteriën en virussen. Met een luchtreiniger in huis zal je minder snel ziek worden. Daarnaast worden onaangename geurtjes in huis verwijderd. En geef toe, een fris ruikend huis willen we toch allemaal?!

luchtreiniger allergie

Lees ook: Zo laat jij je huis lekker ruiken

Veel liefs,
Vanessa xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *