Hoe schimmel in de badkamer voorkomen?

Geplaatst door

Iedereen krijgt vroeg of laat wel eens te maken met schimmel in de badkamer. Door de combinatie van vocht en warmte is de badkamer de ideale plek voor het ontstaan van schimmel. Een schimmel is niet alleen vies, maar kan ook heel ongezond zijn als deze groter wordt. Tegenwoordig bestaan er tal van schoonmaakproducten om schimmel te verwijderen, maar het beste is natuurlijk om schimmel te voorkomen. Hoe schimmel in de badkamer voorkomen? Ik zet zes handige tips op een rijtje voor je!

schimmel in de badkamer

1. Schimmel in de badkamer voorkomen: ventileer goed

Tegenwoordig worden woningen steeds beter geïsoleerd. Dat is positief voor het vasthouden van warmte in de winter, maar het zorgt er ook voor dat goed ventileren steeds belangrijker wordt. Vooral bij het nemen van een douche of bad stijgt de vochtigheidsgraad in de badkamer snel. Om het begin van schimmelvorming te voorkomen, moet dit vocht zo snel mogelijk afgevoerd worden. Op een vlak oppervlak zal je het vocht als condens zien staan, bijvoorbeeld op de tegels of spiegel, en kan je dit makkelijk afnemen met een handdoek.

Bij een geverfde muur trekt het vocht er helaas in. Een raam openzetten tijdens en na het douchen of baden helpt, maar nog beter is om badkamerventilatoren te voorzien. Hiermee voer je op een efficiënte manier de vochtige lucht naar buiten af waardoor de badkamer minder vochtig wordt en sneller droogt. En in een droge omgeving kunnen schimmels niet groeien. Badkamerventilatoren zijn niet duur en gemakkelijk te installeren.

2. Schimmel badkamer: meet de luchtvochtigheidsgraad

Schimmel is niet alleen vies om te zien, het is ook schadelijk voor je gezondheid. Mensen met astma kunnen er veel last van krijgen, alsook kleine kinderen en ouderen. Hoofdpijn en misselijkheid zijn typische symptomen van schimmel in huis. Je kunt schimmel in de badkamer voorkomen door de luchtvochtigheidsgraad te meten met een hygrometer. Dit toestel geeft een signaal wanneer de badkamer te vochtig is. Zo hoef je niet alleen af te gaan op een vieze geur of schimmelvlekken in de badkamer. In deze laatste gevallen ben je eigenlijk al te laat.

3. Geef vochtige plekken geen kans

Ben je klaar met douchen? Neem de vochtige wanden dan meteen af met een handdoek of trekker. Zo loopt het water snel weg via het afvoerputje in plaats van dat het zich verspreidt als vochtige lucht. Ook de vochtige tegels, randen van het bad en de spiegel kan je beter direct droog maken met een handdoek. Laat producten ook niet op de rand van het bad of douche staan. De onderkant is vaak nat en dat vinden schimmels erg fijn. Droog je shampoofles dus af en zet ze bij voorkeur in een rekje. 

schimmel in badkamer

4. Zet je badkamerdeur niet direct open

Als de badkamer nog vochtig is, zet je de badkamerdeur beter niet meteen open. Hierdoor wordt het vocht snel afgevoerd en komt het in andere ruimtes terecht waardoor ook daar schimmel kan ontstaan. In dat geval ben je natuurlijk nog verder van huis. Om deze reden kan je je dus beter afdrogen in de badkamer dan in je slaapkamer. Nadat je bent aangekleed, je haar gedaan is en je make-up erop zit, is er weer wat tijd voorbij en kan je de badkamerdeur openen. 

5. Was je washandje, handdoek, badmat en douchegordijn

Na het douchen leg je je washandje en handdoek beter niet op de rand van het bad om te drogen. Schimmels houden van vocht dus hang de washandjes en handdoeken bij voorkeur op een handdoekenrek of waslijn. Ook de badmat en het douchegordijn zijn plekken waar schimmels zich graag nestelen. Hoe schimmel in de badkamer voorkomen? De badmat mag regelmatig gewassen worden op zestig graden. Het douchegordijn mag zeker vier keer per jaar gewassen worden. 

6. Een wasmachine in badkamer zorgt voor extra vocht

Heb je een wasmachine en/of droogkast in de badkamer staan? In dat geval komt er ook veel extra vocht in de lucht terecht. Het beste is om deze apparaten buiten de badkamer te plaatsen. Als dat niet mogelijk is, is het belangrijk om goed te ventileren na het wassen en drogen in de badkamer. 

wasmachine

Zo, dit zijn een aantal handige tips voor het voorkomen van schimmel in de badkamer. Eigenlijk zijn het allemaal makkelijke manieren om schimmel tegen te gaan. Vaak is het een kwestie van gewoontes. In het begin moet je er misschien over nadenken om je badkamerdeur niet direct te openen of om de randen van het bad af te drogen. Maar na een tijdje ben je deze handelingen zo gewend en maakt schimmel geen kans meer!

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx