Wist je dat 1 op de 10 mensen allergisch is aan huisstofmijt? Bij kinderen is dat zelfs nog meer! Een huisstofmijt allergie zorgt dikwijls voor vervelende klachten zoals een kriebelhoest, een verstopte of lopende neus, niezen, hoofdpijn, astma en eczeem. Hoewel huisstofmijten zo klein zijn dat je ze niet met het blote oog kunt zien, zijn er toch een aantal dingen die je kunt doen om deze beestjes te bestrijden. Ik heb tien tips tegen huisstofmijt in de slaapkamer voor je op een rijtje gezet!
Wat is huisstofmijt?
Huisstofmijten zijn minuscule, spinachtige beestjes die zo klein zijn dat je ze niet met het blote oog kunt zien. Echter zijn ze wel uitgebreid aanwezig in je huis. Ze vertoeven graag in stofdeeltjes van huisstof, tapijten, gordijnen, meubelbekleding en beddengoed. Mijten voelen zich helemaal in hun nopjes in een warme, vochtige omgeving. Ze zijn dan ook dol op slecht verluchte en slecht schoongemaakte slaapkamers. Daarom deel ik hieronder tien tips tegen huisstofmijt in de slaapkamer.
Tips tegen huisstofmijt in de slaapkamer
1. Zorg voor een goede ventilatie
Allereerst is het belangrijk om de slaapkamer dagelijks goed te verluchten door het raam wijd open te zetten. Doe dit minimaal tien minuten per dag, het hele jaar door. Daarnaast doe je er goed aan om een klein bovenraampje of ventilatierooster open te zetten, zodat er een constante toevoer van frisse lucht in de slaapkamer is.
2. Leg je bed open
Je bed opmaken: het ziet er misschien mooi uit maar hygiënisch is het niet. Leg je bed open en laat het licht binnen want huisstofmijt heeft een hekel aan licht. Kies bij voorkeur ook voor een bed met lattenbodem want op die manier wordt je matras beter verlucht. Een boxspring is dus niet zo’n goed idee als je allergisch bent voor huisstofmijt.
3. Was je beddengoed op 60°C
Waar kunnen mijten niet tegen? Was je beddengoed wekelijks op 60°C. Als je op hoge temperatuur wast, zullen de huisstofmijten dat wasje niet overleven. Beddengoed in de droogkast doen is trouwens ook een goede manier om huisstofmijten te doden. Was ook regelmatig je dekbedden, kussens en plaids. En ja, ook de knuffels van je kind. De meeste knuffels mogen in de wasmachine. Zijn ze niet wasbaar? Stop ze dan een nachtje in de diepvries om de mijten te doden.
4. Gebruik een anti-allergie matras
Aangezien je jouw matras nauwelijks of nooit wast, zitten er tot wel een miljoen huisstofmijten in (ja, echt). Zelfs de schoonste matrassen kunnen huisstofmijten niet voorkomen. Als je het aantal mijten flink wilt beperken, dan kies je het beste voor een anti-allergie matras. In dit soort matras overleven de mijten minder goed waardoor ze er minder in zullen voorkomen.
5. Kies voor KOALA HUG beddengoed
Vind je het zonde om een nieuwe matras te kopen? Bij KOALA HUG verkopen ze TENCEL dekbedden die hypoallergeen en antibacterieel zijn. Deze dekbedden zijn dus perfect geschikt voor iedereen met een huisstofmijtallergie, een zeer gevoelige huid of eczeem.
De dekbedden zijn gemaakt van 100% TENCEL™ Lyocell, zowel de vulling als het tijk (buitenkant). Hierin verschillen de dekbedden van veel andere aanbieders. TENCEL is een duurzaam materiaal dat gemaakt is van het binnenste gedeelte van de eucalyptusboom. Als je een TENCEL dekbed gebruikt, dan slaap je dus niet alleen schoon en hygiënisch, maar kies je ook voor een milieuvriendelijk dekbed.
Leuk om te weten: ook de dekbedovertrekken, kussenslopen en hoeslakens zijn hypoallergeen en antibacterieel. Kortom: met het beddengoed van KOALA HUG zal je slapen als een roosje!
In tegenstelling tot het meeste beddengoed, hoeft het KOALA HUG beddengoed slechts op 30°C gewassen te worden aangezien huisstofmijt zich er niet kan in nestelen. Hoe fijn is dat? Dit is overigens ook goed meegenomen voor je portemonnee want het is veel energiezuiniger om op een lagere temperatuur te wassen.
6. Doe tapijten weg
Tapijten en schapenvachtjes zien er heel gezellig uit, maar zijn helaas ook één van de grootste broedplaatsen voor stofmijten. De dode huidcellen van jou (en je huisdier) komen in het tapijt terecht en daar kunnen de mijten lekker van smullen. Als je een huisstofmijtallergie hebt, dan is het verstandig om zo weinig mogelijk gezellige plekjes voor huisstofmijt in te richten. Vind je het ongezellig om geen tapijt in de slaapkamer te hebben? Kies dan voor een laagpolig tapijt en laat dit regelmatig schoonmaken.
7. Voorkom vocht in de slaapkamer
Huisstofmijten zijn gek op vochtige plekjes. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat het te vochtig wordt in de slaapkamer. Ventileren helpt al veel (zie puntje 1), maar je kunt nog meer doen om huisstofmijt te bestrijden. Laat je was nooit in de slaapkamer drogen. Laat de was buiten drogen of gebruik een droogkast die voorzien is van een afvoer naar buiten.
8. Schaf een luchtontvochtiger aan
De ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer ligt rond de 50%. Als je last hebt van huisstofmijtallergie, dan mag dit percentage gerust nog iets lager liggen. Is je slaapkamer, ondanks het ventileren, nog steeds te vochtig? Schaf dan een luchtontvochtiger aan om de luchtvochtigheid naar beneden te krijgen.
9. Denk aan je kleding
Ook kleding trekt stof aan. Zorg daarom voor goed afsluitbare kledingkasten waar minder stof in komt. Maak er ook een gewoonte van om geen kleding te laten rondslingeren op de vloer of over meubilair. Vuile was hoort in de wasmand, schone was in de kleerkast. Bovendien is een opgeruimde slaapkamer ook makkelijker te onderhouden, dus je slaat twee vliegen in één klap!
10. Stofzuig regelmatig
Stofzuig je slaapkamer minstens één keer per week, als het kan vaker. Neem ook direct de rest van het huis mee want stof verplaatst zich makkelijk van de ene plek naar de andere. Stofzuig niet alleen de vloer, maar ook het (stoffen) meubilair. Vergeet ook zeker niet de naden en kieren bij plinten en kozijnen, want ook op die plekken hoopt stof zich snel op. En de gordijnen? Die hebben ook geregeld een wasbeurt nodig!
Veel liefs,
Vanessa xxx