Hoe blijf je gemotiveerd tijdens thuiswerken? 10 gouden tips!

Geplaatst door

Ondertussen is thuiswerken voor veel mensen bijna het nieuwe normaal. Maar hoe blijf je gemotiveerd tijdens thuiswerken? Soms is de motivatie thuiswerken ver te zoeken als je reeds lange tijd vanuit huis werkt, zonder collega’s om je heen. En de nieuwwebsites die tientallen keren per dag corona-updates plaatsen, maken het er zeker niet gemakkelijker op. Kan jij ook wat hulp gebruiken om de komende tijd gemotiveerd te blijven? Lees dan onderstaande tips!

hoe blijf je gemotiveerd tijdens thuiswerken

Hoe blijf je gemotiveerd tijdens thuiswerken? 10 gouden tips!

1. Creëer je eigen werkplek

Zit je in de zetel terwijl je partner naast je zit? Dat is natuurlijk heel gezellig, maar erg productief zal je hier niet van worden. Om je productiviteit op peil te houden, is het belangrijk dat je een eigen werkplek hebt. Bij voorkeur in een aparte ruimte of aparte hoek van het huis. Maak het hier gezellig voor jezelf met een bos (droog)bloemen, een leuke kamerplant of een mooie planner

Als er geen aparte ruimte in huis vrij is, kan je ook aan de eettafel werken. In dit geval is het belangrijk dat je alle niet-werkgerelateerde items, zoals tijdschriften en reclamefolders, weglegt. Wil je ’s avonds aan dezelfde tafel eten? Richt deze dan terug in tot eettafel zodat er in je hoofd een duidelijke scheiding is tussen privé en werk.

2. Doe alsof je naar je werk gaat

Door routines in te bouwen, kom je vanzelf in werkstemming. Doe daarom net alsof je naar je werk gaat. Sta iedere dag om hetzelfde uur op, ontbijt en kleed je aan voordat je begint te werken. Om gemotiveerd te blijven tijdens het thuiswerken, kan het ook helpen om kleding te dragen dat je een zelfverzekerd en professioneel gevoel geeft. Dat loungepak mag dan heerlijk zitten, maar misschien is dit niet zo bevorderlijk voor je productiviteit.

En mocht het lukken, maak dan eerst een kleine wandeling voordat je aan je werkdag begint. Bijvoorbeeld door de kinderen te voet naar school te brengen. Zo krijg je de nodige beweging én doe je eigenlijk alsof je voordeur de kantoordeur is. Twee vliegen in één klap!

motivatie thuiswerken corona

3. Minimaliseer afleidingen

Zit je midden in een vergadering? Zet je smartphone dan op vliegtuigmodus. Dat je dan even niet bereikbaar bent, is heus niet zo erg. Uiteindelijk draait het erom dat je geconcentreerd blijft, toch? Mocht je de vliegtuigmodus een stapje te ver vinden, dan kan je ook prima alle geluids- en pop-up meldingen op je smartphone uitzetten. Ook een handige tip: met de app Freedom kan je tijdelijk het gebruik van social media blokkeren, zodat je niet iedere vijf minuten op Facebook klikt. Freedom is slechts een voorbeeld, er zijn nog tal van andere apps die je hierbij kunnen helpen.

4. Maak thuis goede afspraken

Als je (jonge) kinderen hebt, is gemotiveerd blijven een stuk moeilijker. Ik heb een dochter van vier die door corona al meer is thuis geweest dan op school, dus ik kan hier zeker over meespreken. Mijn tip is: probeer te doen wat je kunt. Als je een partner hebt die ook thuiswerkt, kunnen jullie wellicht een schema gebruiken waarbij de één in de voormiddag het aanspreekpunt is voor de kids en de ander in de namiddag. Op die manier kan je toch een beetje ongestoord werken. Als een halve dag niet lukt, lukt het misschien wel een paar keer een uurtje. 

Heb je geen partner met wie je kan afwisselen? Als je kinderen er oud genoeg voor zijn, kan je afspraken maken over wanneer en hoe vaak ze je mogen storen tijdens het werk. Indien dit niet mogelijk is, dan is de enige optie om zoveel mogelijk te werken als je kinderen televisie kijken, tijdens dutjes of als ze slapen. Meer tips heb ik hier helaas niet voor want thuiswerken met kinderen blijft een uitdaging. 

Werkt je partner buitenshuis? Maak dan ook duidelijke afspraken met hem of haar wanneer je beschikbaar bent zodat je niet onnodig wordt gestoord. Informeer eventueel ook vrienden en familie over je werkuren om duidelijkheid te scheppen. Veel mensen verwachten immers dat je de hele dag door je gsm kunt oppakken omdat je toch thuis aan het werk bent.

Hier vind je nog meer tips voor telewerken met kinderen

thuiswerken met kinderen

5. Sta iedere 30 minuten even op

De kans is groot dat je op kantoor ook niet de hele dag achter je bureau zit. Dan moet je bijvoorbeeld voor een vergadering naar een andere ruimte gaan, ga je koffie halen of sta je even op om naar je collega toe te lopen. Nu al het persoonlijke contact digitaal verloopt, is er dus weinig motivatie om even op te staan.

Mijn tip: zet geen thermoskan op je bureau, maar ga je koffie of thee in de keuken halen zodat je een reden hebt om je benen te strekken. Ben je iemand die alsmaar doorwerkt en de tijd uit het oog verliest? Zet dan een timer om drinken te halen, een plaspauze te houden of simpelweg een rondje door het huis te stappen.

6. Neem bewuste pauzes

Iedere 30 minuten even de beentjes strekken is alvast een goed idee, maar neem de rest van de dag ook bewuste pauzes. Je kunt echt niet de hele dag geconcentreerd blijven. Klap je laptop even dicht, eet je maaltijd, praat met je huisgenoten, lees blogs (check, haha) of kijk leuke filmpjes. Probeer niet iedere keer een nieuwssite open te klikken om corona-updates te lezen want dit levert vaak alleen maar stress op. Pauzes zijn er om te ontspannen zodat je daarna weer gemotiveerd verder kan werken. 

thuiswerken ongemotiveerd

7. Stop op tijd met werken

Als je op kantoor werkt, moet je op tijd stoppen met werken omdat je de trein moet halen. Maar als je thuiswerkt is het verleidelijk om langer te werken, omdat je weet dat je toch al thuis bent. Ben je van plan om je laptop dicht te klappen en heeft je collega nog een vraag? Zeg dan vriendelijk dat je werkdag erop zit en dat je hem de volgende ochtend verder zal helpen. Zet het dan wel op je to do-lijstje zodat je het niet vergeet. Zo vermijd je regelmatig overwerken!

8. Sluit je werkdag af

Net als dat je doet alsof je ’s ochtends naar je werk gaat, is het ook een goed idee om je werkdag af te sluiten. Sluit je laptop af en doe dingen waardoor je uit werkmodus komt. Kleed je om en doe je favoriete loungepak aan, maak een wandeling met de hond, speel met de kinderen, begin aan het avondeten enzoverder. Hierdoor kan je de rest van de avond beter ontspannen dan wanneer je naar je mailbox blijft staren. Je werkdag afsluiten is een belangrijke stap om de volgende dag weer gemotiveerd thuis te kunnen werken. 

thuiswerken niet leuk

9. Beloon jezelf

Het is niet niets, thuiswerken met zoveel afleiding om je heen. Zit je werkweek erop? Geef jezelf dan een schouderklopje en beloon jezelf met iets waar je blij van wordt. Je kunt bijvoorbeeld eten bestellen bij je favoriete restaurant. Ook als je je to do-lijstje van de dag af hebt, kan je jezelf belonen met een uurtje vrije tijd. Deze hobby’s kan je thuis doen en zijn ideaal om te ontspannen! Natuurlijk kan je ook grotere doelen stellen. Als je aan het eind van de maand trots bent op het werk dat je hebt verzet, mag je bijvoorbeeld een cadeau voor jezelf uitzoeken bij je favoriete webshop.

10. Mindere dagen horen erbij

Weet tenslotte dat mindere dagen erbij horen. Als je op kantoor werkt, heb je ongetwijfeld ook dagen dat het allemaal niet zo vlot gaat. Dat geldt ook voor thuiswerken. Heb je een baaldag en zie je het thuiswerken even niet meer zitten? Dat is oké, niet elke dag kan een topdag zijn. Alle thuiswerkers ervaren dit gevoel wel eens, ook al wordt hier niet altijd openlijk over gesproken. Maak er gewoon het beste van, morgen is er weer een nieuwe dag!

Vind je thuiswerken niet leuk en merk je dat je steeds vaker last hebt van een sombere stemming? Blijf er niet mee zitten maar praat erover met je partner, huisgenoten, vrienden of collega’s. Een depressie door thuiswerken komt vaker voor dan je zou denken, je bent echt niet de enige met sombere gevoelens. Een gesprek met je huisarts kan ook heel prettig zijn. Indien nodig kan je huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog.

Je hoeft je heus niet te schamen over het feit dat thuiswerken corona je zwaar valt. De ene mens kan er nu eenmaal beter mee om dan de andere. Als jij bij de laatste categorie hoort, is het alleen belangrijk om op tijd aan de alarmbel te trekken en over je problemen te praten. You can do it!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Printer koopgids: hoe kies je de beste printer voor jou

Unpluggen na een dag thuiswerken: 4 tips

6 Tips om je administratie thuis op orde te krijgen (en te houden)

4 reacties

 1. Corona of niet, ik werk altijd thuis, als zelfstandig tuinontwerper. Doe dat intussen al zo’n 15 jaar. Het is niet altijd makkelijk maar ik vind de voordelen van thuis werken veel groter dan de nadelen ervan. Zou het niet meer kunnen, elke dag naar kantoor en ‘moeten luisteren’ naar een baas 🙂

  1. Dat begrijp ik, Geke. Ik ben zelfstandig copywriter / blogger en werk ook altijd van thuis uit. Ik ervaar ook veel meer voordelen dan nadelen. Net als jou zou ik veel moeite hebben om nog naar kantoor te moeten en te moeten werken voor een baas. Ik hou van mijn job en ik vind het geweldig om mijn eigen ideeën uit te kunnen werken. Ik vind het wel stresserend dat mijn dochter zo vaak thuis is door corona en ik mijn werk en moederschap zo vaak moet switchen. Maar hé, dit artikel is natuurlijk bedoeld voor mensen die normaal wél naar kantoor gaan en door corona reeds lange tijd thuiswerken. Als je het sociale kantoorleven gewend bent, kan ik me namelijk goed voorstellen dat je dat leven mist.

   1. Ja, heerlijk om inderdaad je eigen ideeën te kunnen uitwerken, net zoals ik met de tuinen doe eigenlijk een beetje.
    In een ver verleden had ik wel een kantoorbaan. De nabije collega’s waren fijn maar daarbuiten werd er zoveel geroddeld. Dat mis ik dus echt niet. Evenmin als de vier uur reistijd 😉
    Dus ik ken beide eigenlijk wel wat.
    En oké, ik ben niet de meest sociale mens. Wel van tijd tot tijd, maar niet altijd. Zoiets 🙂 hihi

    1. Ja, die roddels herken ik. Daar had ik ook een hekel aan toen ik nog werknemer was. Vier uur reistijd lijkt me heel vermoeiend. Dan is het wel véél leuker om gewoon van thuis uit te kunnen werken. En haha, ik ben ook niet zo sociaal, maar dat komt door mijn introverte karakter. Ik vind het heerlijk om alleen te zijn. Daarom dat de job van zelfstandige me zo goed bevalt. Wellicht herkenbaar voor jou!

Reacties zijn gesloten.