Printer koopgids: Hoe kies je de beste printer voor jou

Geplaatst door

Net zoals we verschillende soorten technologische apparaten gebruiken, is de beste keuze voor een printer iets persoonlijks. Het hangt af van wie je bent of welke organisatie je hebt. Er zijn allerlei soorten printers beschikbaar, van simpele en gebruiksvriendelijke modellen tot supersnelle en krachtige machines. De juiste printer kopen kan verwarrend zijn, maar er is één belangrijk ding om te onthouden: de functies die jij belangrijk vindt, zullen bepalen hoe blij je op de lange termijn met je keuze bent.

In onze handleiding voor het kopen van een printer, richten we ons op die functies die je kunnen helpen de juiste printer te kiezen. Zo kun je er zeker van zijn dat je tevreden zult zijn met je aankoop, zelfs jaren later.

wat is de beste printer

Hoe kies je de beste printer voor jou?

Afdruksnelheid

Afdruksnelheid verwijst naar de snelheid waarmee een printer papieren pagina’s kan afdrukken, doorgaans gemeten in pagina’s per minuut (ppm). Deze snelheid varieert aanzienlijk tussen verschillende soorten printers. Terwijl kleinere printers voor sporadisch gebruik ongeveer 5 ppm kunnen afdrukken, kunnen zakelijke modellen meer dan 70 ppm bereiken.

Voor incidenteel afdrukken is hoge afdruksnelheid mogelijk minder van belang, aangezien langzamere printers van PrintAbout vaak compacter en betaalbaarder zijn. Maar voor professioneel gebruik is het belangrijk om de ppm-cijfers te overwegen, omdat een hogere snelheid efficiënter werken mogelijk maakt. Naast afdruksnelheid speelt ook het soort document een rol, bijvoorbeeld kleurenafdrukken kosten meestal meer tijd dan zwart- wit afdrukken.

Kleur of zwartwit

Veel printers werken niet even snel wanneer ze in kleur afdrukken vergeleken met zwart-wit. Het duurt meestal langer om gedetailleerde en kleurrijke afbeeldingen te printen dan gewoon zwarte tekst. Dit komt doordat kleurenafdrukken ingewikkelder zijn, vooral als het om foto’s en plaatjes gaat. Gelukkig is het snelheidsverschil meestal niet heel groot. En naarmate de technologie beter wordt, worden de verschillen tussen kleur en zwart-wit afdrukken kleiner bij de nieuwere printers. Als je vaak dingen in kleur moet printen, is het handig om naar de snelheid te kijken en te vergelijken tussen de kleuren- en zwart-wit afdrukmogelijkheden van de printers waar je naar kijkt.

Inkjet, laser of smart tank

Inkjetprinters zijn printers die vloeibare inkt gebruiken om scherpe afbeeldingen en teksten af te drukken, en ze zijn veel in gebruik. Ze beginnen met een betaalbare prijs en kunnen naadloos kleuren mengen voor mooie resultaten. Deze printers zijn handig voor thuis vanwege hun compacte formaat, maar ze zijn minder geschikt voor gedetailleerde lijnen en diagrammen.

Aan de andere kant werken laserprinters met toner en zijn ze sneller en preciezer, vooral voor zwart-wit diagrammen. Ze zijn kostenefficiënter op de lange termijn bij grote afdrukvolumes. Er is ook een andere categorie, genaamd de Smart Tank-printers, die zowel inkt- als tonertanks hebben. Deze zijn handig voor kleine tot middelgrote bedrijven, omdat ze minder vaak vervangen hoeven worden en tijd en kosten besparen. Welke past bij jou?

Veel liefs,
Vanessa xxx