Welk type thuiswerker ben jij?

Geplaatst door

Gastartikel – Werk jij door de nieuwe corona-maatregelen opnieuw van thuis uit? Recent onderzoek van staffing specialist Walters People toont aan dat we 3 types van thuiswerkers kunnen onderscheiden… Waar herken jij je het best in? Lees het hier en ontdek hoe je je thuiswerkdagen optimaal benut.

type thuiswerker

Type 1: De workaholic

Deze thuiswerker werkt dwangmatig of presteert meer uren dan nodig zijn, en dit ten koste van zijn/haar slaap, gezinstijd of persoonlijke leven. Een workaholic in deze periode is iemand die van zijn/haar werk geniet en het ziet als de enige vorm van structuur, of om te bewijzen dat er geen verandering is gekomen in zijn/haar productiviteit sinds thuiswerken de nieuwe norm is. De grootste bedreiging voor een workaholic is een burn-out.

Geen woon-werkverkeer, geen koffie- of lunchpauzes en minimale menselijke interactie kunnen een gevaarlijke combinatie zijn voor workaholics die afstevenen op een burn-out. Het is dan ook geen overbodige luxe om een duidelijke dagplanning op te maken, die je structuur geeft én de tijd om de nodige pauzes in te lassen.

Een aantal tips voor thuiswerkende workaholics:

Creëer een speciale werkruimte zodat er een fysieke grens is tussen je privéleven en je werk. Is dat niet mogelijk wegens plaatsgebrek, zorg dan dat je je laptop uit het zicht legt tot de volgende dag.

  • Bouw routine in je werkdag. Alleen zo hou je werk/privé goed in balans.
  • Stel prioriteiten: plan je dag volgens prioriteit en herzie je planning halverwege de dag zodat je kan bijsturen waar nodig.
  • Neem regelmatig een korte pauze en ga bij voorkeur even naar buiten in de frisse lucht.
  • Blijf in contact met collega’s: een virtuele koffiepauze samen verhoogt het groepsgevoel, ook al zijn jullie niet samen.
  • Sluit de dag af met iets leuks: of je nu gaat wandelen, yoga doet of een boek leest, zorg ervoor dat je uit je werkruimte bent en de nodige ontspanning neemt.

thuiswerk

Type 2: De dagdromer

Deze persoon wordt gemakkelijk afgeleid van z’n taken door andere activiteiten in huis. Dagdromers verliezen heel regelmatig hun focus en moeten dus meermaals per dag hun focus bijsturen. Door zo vaak af te dwalen van hun kernactiviteiten riskeren dagdromers dat projecten of de taak anders worden opgeleverd dan hun manager had verwacht. De arbeidstevredenheid voor een dagdromer kan daardoor vaak vrij laag zijn.

Door thuis te werken elimineer je sowieso al een aantal typische afleidingen vanop kantoor, maar het plotse gebrek aan structuur kan voor velen een belemmering van hun productiviteit betekenen. Kan jij je thuis moeilijk motiveren en focussen? Ook hier is het belangrijk om een nieuwe routine te ontwikkelen. Je woon-werkverkeer is weggevallen, dus benut die tijd om iets zinvols te doen of een hobby van vroeger weer op te pikken. Blijf ook niet de hele dag in pyjama lopen. Zit je thuis een hele dag alleen en mis je de drukte van op kantoor? Zet dan je favoriete muziek aan op de achtergrond.

thuiswerken

Type 3: De kluizenaar

Dit type is het slachtoffer van het comfort dat zijn/haar thuissituatie momenteel biedt. De mogelijkheid om dagenlang in dezelfde ‘hoodie’ rond te lopen, discussies met collega’s te vermijden en zich achter e-mails te verschuilen als belangrijkste vorm van communicatie, kan dit soort thuiswerker verder in een sociaal isolement doen glijden.

Hoe extravert je ook bent, langdurig geïsoleerd zijn van vrienden, familie en collega’s kan een hele impact hebben op je dagelijks leven. Het is dan ook essentieel om contact te houden met je collega’s, ook al gaat een gesprek maar over koetjes en kalfjes. Vervang lange e-mails eens door een videogesprek, neem het woord tijdens een online meeting met je collega’s en stel je proactief op om anderen binnen de organisatie te helpen. Op die manier voorkom je dat jij in een sociaal isolement terecht komt. Door contact te blijven houden met collega’s zal het ook makkelijker zijn om terug te keren naar de werkvloer, zodra dit voor iedereen toegelaten is.

welk type thuiswerker ben jij

Lees ook: Deze thuiswerk outfits kochten we massaal