Telewerken met kinderen in een druilerige paasvakantie: 5 tips

Geplaatst door

De paasvakantie is van start gegaan, en het lijkt erop dat het geen zonnige periode zal worden. Heel wat ouders zullen de komende dagen ook thuis werken om tegelijk op de kinderen te letten. Maar hoe zorg je ervoor dat de kinderen, die door de regen vooral binnen zullen blijven, je productiviteit niet belemmeren? Internationaal rekruteringsspecialist Robert Walters deelt enkele tips voor telewerkende ouders.

telewerken met kinderen

De ochtendstond

Een belangrijk voordeel van telewerk is dat er heel wat tijd gewonnen wordt. Nu alle kinderen vakantie hebben, kunnen ze ook langer uitslapen. De tijd die gewonnen wordt door het telewerk, en de rust die er is wanneer je kinderen nog slapen, kunnen dus heel goed gebruikt worden. Ga iets vroeger aan de slag dan normaal om zaken gedaan te krijgen. Nog een voordeel dat hieraan vasthangt, is het feit dat je dan sneller klaar bent met werken, en er meer tijd overblijft om iets leuk te doen met je kinderen.

Variatie voor je kinderen

Eens je kinderen wakker zijn, zal het minder stil zijn. Het is daarom belangrijk om, zeker voor jongere kinderen, voldoende verschillende activiteiten in te plannen. Dit kunnen zowel stille als meer speelsere activiteiten zijn. Je kan kinderen TV laten kijken of naar een podcast laten luisteren. Ook knutselen, schilderen, tekenen of lezen zijn toffe bezigheden, die speels en toch niet te luid zijn.

Het is vooral kwestie om voor voldoende variatie te zorgen. Ook niet alle activiteiten mogen op dezelfde dag aangeboden worden. Zo zullen je kinderen zich niet vervelen en kan jij goed verder werken. Een goede manier om dit te doen is het opdelen van verschillende speelhoeken in de woonkamer. In een knutselhoek of een leeshoek kan je kind zich rustig bezighouden.

Geef je kinderen doelen

Een schoolvakantie heeft een invloed op kinderen. Ze zullen niet met school willen bezig zijn, maar toch kan het nuttig zijn om hen wat huiswerk te laten maken. Wanneer je elke dag bepaalt welke oefeningen ze moeten maken, of welke leerstof ze eens moeten overlopen, heeft je kind zelf meer structuur in zijn dag. Ook iets oudere kinderen kan je een aantal taken geven. Denk dan vooral aan huishoudelijke taken zoals: de vaatwasser vullen, stofzuigen, kamers opruimen. Dit zijn taken waarvoor ze niet naar buiten moeten, en waarbij ze nuttig bezig zijn.

Kies de beste tijd voor vergaderingen

Bij telewerk horen ook de online vergaderingen met collega’s. Probeer na te denken over wanneer je deze vergaderingen inplant. Uiteraard gebeurt dit best op tijdstippen waarvan je weet dat je kinderen rustig bezig zullen zijn. Helaas heb je deze tijdstippen niet altijd te kiezen. 

Balans tussen werk en privéleven

Zorg vooral dat het evenwicht tussen werk en privé niet verstoord wordt. Als je dagtaak erop zit, sluit dan je PC af en geniet van de tijd die je met je familie kan doorbrengen. Heb je jonge kinderen en wil je – ondanks de regenbuien – toch even naar buiten? Vraag hen dan om hun laarsjes aan te doen en samen een boswandeling te maken, of waarom niet: samen door de plassen te springen…. Weg stress! Geen fan van de regen? Ook binnen zijn er tal van activiteiten die je als gezin kan doen. Een spelletjesavond of samen naar een familiefilm kijken vinden je kinderen gegarandeerd een leuk idee!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Paasvakantie met kinderen: 9 leuke ideeën

Hoe blijf je gemotiveerd tijdens thuiswerken? 10 gouden tips!

Eén reactie

  1. Gemakkelijk is het niet met kleine kinderen thuiswerken. Gelukkig kan Rui zich goed zelf bezig houden. Ik heb gelukkig een weekje verlof en de tweede week gaat hij naar mijn ouders.

Reacties zijn gesloten.