5 redenen waarom jij altijd honger hebt

Geplaatst door

Heb jij nog maar net gegeten en gromt je maag alweer? Heb jij tegen 10 uur ’s ochtends al zin in je lunch? En zit je na het avondeten meteen in de snoepkast te grabbelen? Kortom, heb jij het gevoel dat je altijd honger hebt? De hele dag door eten is ongezond, maar wat kan je dan doen tegen dat hongergevoel? Vaak is er een onderliggende reden waarom jij altijd honger hebt. Ik zet vijf redenen op een rijtje! 

altijd honger

1. Je hebt geen honger, maar dorst

Wat te doen tegen honger? Vaak denk je dat je honger hebt terwijl het eigenlijk dorst is. Als je een hongergevoel hebt, drink dan eerst een glas water en wacht een halfuurtje. Heb je daarna nog steeds honger, dan is het écht honger en kan je iets eten. 

2. Je hebt geen honger, maar goesting

Heb jij constant honger of heb je gewoon goesting in iets lekkers? Om te weten of je écht honger hebt, kan je best even afleiding zoeken en aan iets anders proberen te denken. Ga een halfuurtje wandelen of doe een huishoudelijk klusje. Wil je liever een boek lezen of Netflix kijken? Een halfuurtje relaxen mag natuurlijk ook, zolang je maar niet aan eten denkt. Als je na dat halfuur nog steeds honger hebt, dan kan je iets eten.

Ben je verslaafd aan paprikachips of Ben & Jerry’s ijs? Zet het dan simpelweg niet op je boodschappenlijstje, zo kom je niet in de verleiding om aan je goesting toe te geven. Uiteraard is het niet erg als je af en toe een goesting hebt, het wordt pas een probleem als je je goesting in eten nooit kan weerstaan. 

3. Je slaat regelmatig een maaltijd over

Heb jij ’s ochtends geen tijd om te ontbijten? Ga je vanavond op restaurant dus sla je de lunch dan maar over? Stop! Een maaltijd overslaan is geen goed idee. Zo gaat je lichaam in survivalmodus en zal het alles opslaan. Bovendien krijg je meer honger en meer zin in vet eten. Je lichaam smeekt als het ware naar calorieën. Waar het om gaat: eet drie hoofdmaaltijden en twee à drie tussendoortjes per dag. Op die manier heb je regelmatig iets te eten en zal je niet altijd honger hebben. Hier vind je tips voor gezonde en simpele doordeweekse maaltijden

pasta

4. Je bent een emo-eter

Heb jij veel zorgen of stress? Eten geeft je vaak een goed gevoel. Daarom zoeken veel mensen hun toevlucht tot iets lekkers wanneer ze niet goed in hun vel zitten. Als je denkt dat je een emo-eter bent, hou dan eens een tijdje een dagboek bij waarin je noteert hoe je je voelt en wat je eet. De kans is groot dat je een bepaald patroon ziet terugkomen. Voel je je verdrietig? Dan ga je een chocoladereep eten. Heb je een stresserende dag gehad op het werk? Dan eet je een zak chips leeg. Door een dagboek bij te houden, kan je jezelf voorbereiden op dergelijke situaties in de toekomst.

Het beste is om afleiding te zoeken en iets leuks te doen wat je gedachten verzet. Heb je nog altijd zin om te snacken? Zorg dat je altijd gezonde snacks in huis hebt voor dat soort momenten, zo grijp je minder snel naar chocolade en chips. En stel dat je écht slecht in je vel zit, dan doe je er natuurlijk goed aan om erover te praten met iemand en hulp te zoeken. Je volproppen met eten is niet de oplossing voor je problemen.

5. Je slaapt niet genoeg

Heb je al ooit gehoord van leptine en ghreline? Leptine is het hormoon dat het signaal geeft aan je lichaam dat je vol zit. Als je niet genoeg slaapt, daalt je leptineniveau en dat is de reden waarom je altijd een hongergevoel hebt na een slechte nachtrust. Ghreline, het hongerhormoon, piekt dan weer als je niet voldoende slaapt en zo raakt je eetlust in overdrive. Ben je vaak moe? Probeer dan een tijdje vroeger naar bed te gaan zodat je genoeg slaap krijgt. De kans is groot dat je constante hongergevoel vanzelf verdwijnt. Lees hier 10 tips om beter te slapen

slapen

Altijd honger, is dat herkenbaar voor jou? Heb jij nog andere tips tegen honger? 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: 5 kleine dingen die je kan doen om gezonder te leven

Eén reactie

  1. Ik ben een echte emo-eter en ik haat het.. echt waar. Ook ben ik gewoon te gek op eten..
    Momenteel snoep ik nu een week niet meer en daardoor voel ik mezelf al een stuk beter.

Reacties zijn gesloten.