5 kleine dingen die je kan doen om gezonder te leven

Geplaatst door

Nog een paar dagen en we beginnen aan een nieuw jaar. Bij een nieuw jaar horen meestal ook goede voornemens. Eén van de populairste voornemens is om gezonder te gaan leven. Maar we moeten realistisch zijn: in één keer 100% gezond gaan leven is moeilijk of misschien zelfs onmogelijk. Er zijn wél veel kleine stappen die je kan zetten naar een gezondere levensstijl. Stappen die goed haalbaar zijn en die uiteindelijk toch een groot effect hebben op je gezondheid. In dit artikel deel ik vijf kleine dingen die je kan doen om gezonder te leven.

gezonder leven

1. Gezonder leven: drink gezonder

Water drinken is belangrijk voor je gezondheid. Als je gezond wilt leven is het aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Vind je het moeilijk om water te drinken als het buiten koud is? Meer water drinken in de winter: zo doe je dat! Af en toe een glas frisdrank drinken kan natuurlijk wel, maar probeer zoveel mogelijk water te drinken. Zo kan je bijvoorbeeld overdag water drinken en bij het avondeten een lekker glas frisdrank drinken. Dan geniet je er dubbel en dik van!

2. Eet gezonder

Eet je vaak ongezond? Je alles ontzeggen hoeft niet, op lange termijn hou je dat waarschijnlijk toch niet vol. Probeer het ongezond eten liever te beperken en wat vaker groenten te eten. Je gaat dat pak friet of die pizza veel meer waarderen omdat je het minder vaak eet. Bovendien zal je een stuk minder ongezonde voedingsstoffen binnenkrijgen. Vind je de standaard groenten met aardappelen niet zo lekker? Wees creatief en verwerk de groenten eens in een lekkere ovenschotel of maak er een heerlijke wok mee. Op internet vind je genoeg inspiratie en gezonde recepten. Gezond eten hoeft overigens niet veel te kosten, gezond eten met een klein budget kan ook.

3. Snoep minder

Deze tip sluit een beetje aan bij de vorige. Je hoeft heus niet helemaal te stoppen met snoepen, maar iedere dag een wafel uit de snoepautomaat of een zak chips voor televisie is niet zo gezond. Gezonder leven wil zeggen dat je gezondere keuzes moet maken. Vervang die wafel eens voor een stuk fruit en eet snoeptomaatjes of komkommersnacks als avondsnack. Net als bij de vorige tip geldt: hoe minder je snoept, hoe meer je het gaat waarderen als je wél een keertje snoept. Ben je iemand die vooral ’s avonds zin heeft om te snoepen? Het klinkt misschien een beetje raar, maar meteen na het avondeten je tanden poetsen helpt je om de rest van de avond niet te snoepen.

4. Beweeg meer

En nee, dan bedoel ik niet dat je meteen een fitness abonnement moet gaan kopen (het mag natuurlijk wel). Meer bewegen kan ook op eenvoudige manieren. Neem wat vaker de trap in plaats van de lift, neem voor kleine afstanden de fiets in plaats van de auto, maak een wandeling tijdens je lunch en ga eens vaker wandelen in het bos. Ook thuis kan je meer bewegen door te dansen op je favoriete muziek. Dit is niet alleen gezond, je wordt er ook instant vrolijk van! Een keertje extra stofzuigen is trouwens ook een goede vorm van bewegen. Of je daar zo vrolijk van wordt, durf ik niet te zeggen. Je huis wordt er in ieder geval wel proper van.

5. Geniet van het leven

Dit is misschien wel de belangrijkste tip voor een gezonder leven: probeer zoveel mogelijk te genieten. Je kan nog zo gezond eten en nog zoveel bewegen, maar als je vergeet te genieten is alles voor niets. Misschien heb je veel stress en maak je je veel zorgen over allerlei dingen die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn. Geniet gewoon eens van het leven, leg je gsm vaker weg en zorg voor meer ontspanning. Neem een warm bad, breng een gezichtsmaskertje aan, lees een boek, kijk Netflix, ga eens lekker op restaurant, boek een weekendje weg, ga naar dat ene concert en koop die schoenen die al zo lang op je wishlist staan. Kortom: doe wat jou gelukkig maakt want daar draait het tenslotte om in het leven.

Wil jij ook gezonder gaan leven in het nieuwe jaar? Welke dingen zou jij graag veranderen? 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Eén reactie

  1. Genieten van het leven is inderdaad enorm belangrijk, veel mensen leven op de automatische piloot.. maar probeer uit iedere dag iets positiefs te halen, dat is inderdaad enorm belangrijk. In 2020 wil ik sowieso meer gaan bewegen want dit is voor iedereen gezond om te doen en door mijn baan waar ik de hele dag zit is het sowieso een uitdaging om nu savonds na het eten nog een stuk te gaan lopen of een workout te doen

Reacties zijn gesloten.