Boek: De kracht van stille mensen

Geplaatst door
Recensie: De kracht van stille mensen – Waarom hou ik niet van feestjes? Waarom ga ik niet graag in groep weg? Waarom spreek ik niet iedere week met vrienden af en ben ik liever alleen? Waarom bel ik niet graag? Ben ik asociaal? Ben ik verlegen? Saai? Heb ik geen leven? Nee, ik ben gewoon introvert en daar is niets verkeerd mee. Ik voel me er juist goed bij, terwijl veel (extraverte) mensen dat niet begrijpen. Toen ik het boek ‘De kracht van stille mensen’ las, dan herkende ik me helemaal. Dit boek van Sophia Dembling gaat over introvert zijn in een drukke wereld.
 
 

Boek: De kracht van stille mensen – Sophia Dembling

Ik heb net het boek ‘De kracht van stille mensen’ van Sophia Dembling gelezen en ik ben erg onder de indruk. Het is zo herkenbaar wat er allemaal beschreven wordt. Ik merk dat er veel onbegrip is en dat introvert gelijk staat aan asociaal, verlegen en saai, terwijl dat helemaal niet zo is.
 
Ik ben wél sociaal, ik heb er alleen niet altijd zin in. Ik ben niet verlegen, ik geniet soms van stilte. En ik ben niet saai, ik heb gewoon geen nood aan een propvolle agenda en ik vind het heerlijk om thuis te zijn en mijn eigen ding te doen. Dat is mijn leven en dat is waar ik gelukkig van word.
 
Wat ik zo leuk vind aan dit boek is dat er telkens wordt benadrukt dat er niets mis is met ons, zoals de maatschappij of de extraverte mensen ons soms doen geloven. Er staan veel herkenbare dingen in. Bij iedere bladzijde knikte ik ja en dacht ik bij mezelf: dat heb ik ook! Zo ga ik bijvoorbeeld niet graag naar feestjes waar er van mij verwacht wordt dat ik met iedereen een praatje maak, prefereer ik een-op-eengesprekken in plaats van groepsgesprekken en stuur ik liever een e-mail of smsje dan dat ik moet bellen.    
 
 
Langs de andere kant heb ik ook dingen gelezen die ik op het eerste zicht niet direct aan introversie zou hebben gekoppeld, zoals bijvoorbeeld hoogsensitiviteit. Het gevoel dat je helemaal uitgeput bent aan het einde van de dag omdat de wereld om je heen zo druk is, of kapot zijn na een druk en sociaal weekend. Ik had er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat er een link bestaat tussen introversie en hooggevoeligheid. Dit boek heeft me dus ook dingen geleerd die ik nog niet wist of waarover ik nog niet eerder had nagedacht. 
 
Het is niet alleen een boek waarin introverte mensen zich herkennen, maar er staan ook praktische tips in over hoe je met bepaalde situaties kan omgaan. Gaande van “nee” leren zeggen en voor jezelf opkomen, hoe je moet omgaan met kritiek van familie of vrienden, hoe je een druk feestje overleeft, tips voor koppels waarvan de ene introvert is en de andere extravert, en ga zo maar door. 
 
Het boek is geschreven voor introverte mensen ter herkenning, maar eigenlijk zou iedereen het moeten lezen, ook extraverte mensen. Zo kunnen anderen onze gedachtegang beter begrijpen en zullen ze ons niet langer beschouwen als asociaal, verlegen en saai, maar zullen ze ons accepteren zoals we zijn.
 
‘De kracht van stille mensen’ bevat 192 bladzijden, is met humor geschreven en leest heel vlot. Het boek kost € 17.95 en is o.a. te koop in boekenwinkels en online via Bol.com
 
 

18 reacties

 1. Ik denk dat ik eerder introvert ben,ik ga ook niet zo graag weg,ben niet graag in grote groepen of drukke plaatsen…..xxx

 2. Ik ben eerder een super extravert persoon, maar ik geef ook wel de voorkeur aan een één op één gesprek. In de kroeg kun je veel fijner praten dan in een discotheek 🙂

 3. Ik ben ook intorvert en ik herken dan ook veel van de dingen die je schrijft. Ik ben zoals ik ben en daar voel ik me goed bij.

 4. Als je nog leesvoer wil rond dit onderwerp dan kan ik Stil van Susan Cain ten zeerste aanraden. Dat boek zou ook verplichte lectuur moeten zijn voor iedereen, introverten en extraverten, maakt niet uit.

 5. Deze ga ik ik sowieso een keer lezen! Ben namelijk zelf ook best introvert en vermijd prikkels ook graag door mijn ADD. Gauw een keertje kopen.

 6. Ik heb het boek in huis, was er in begonnen te lezen en nu niet meer.. Maar ik denk dat de tips weleens heel handig kunnen zijn.

 7. Ik ben super benieuwd naar dit boek! De laatste tijd hoor en lees ik er zo veel over!
  Denk dat ik hem gelijk even ga bestellen!

 8. Ik ben niet zo'n hokjes denker. Of iemand die graag ergens een label op plakt. Maar ik ben wel heel geïnteresseerd door jou review op het boek. Ik ga hem eens op mijn wenslijstje zetten! Dankjewel 🙂

 9. Oh wat herkenbaar! Mensen denken altijd meteen dat ik alle feestjes afstruin en super extravert ben. In werkelijkheid ben ik ook een introvert meisje.
  Ik hou van mijn huis, verjaardagen zijn niet mijn favoriete bezigheid en soms wil ik ook helemaal niet bellen of contact met anderen hebben..
  Saai? Denkt iedereen wel. Zelf vind ik van niet.
  Ik ben benieuwd naar het boek! Ga hem ook maar eens lezen denk ik.

 10. Lijkt mij een leuk boek, ik ben wel iemand die in de week graag thuis zit maar in het weekend ga ik graag eens op stap daarvoor niet met een grote bende vrienden maar gewoon gezellig met mijn vriend :). X

 11. Ik heb dit boek al veel zien voorbij komen op verschillende blogs. Helaas, ben ik niet zo'n boekenlezer en heeft het voor mij geen zin om er geld aan te geven, want ik lees het toch niet ☺️ Toch ben ik wel benieuwd wat erin staat, dus bedankt om al een tipje van de sluier op te tillen! Mss vraag ik het ooit als cadeau… Ik weet het nog niet ��

 12. Fijn dat je het boek ook gelezen hebt. Ik zag het al bij verschillende bloggers voorbijkomen en ook ik herken me hier wel in. Ik vind het ook heel fijn dat er tegenwoordig meer bloggers hierover schrijven, want ik denk dat velen net als ik soms het gevoel hadden 'de enige' te zijn.
  Ik schreef onlangs ook al twee artikels over introversie, maar heb het boek nog niet gelezen. Enerzijds ben ik er wel benieuwd naar, maar anderzijds heb ik er niet echt de behoefte aan omdat ik het voor mezelf al geaccepteerd heb. In het begin had ik het er wel moeilijk mee.

 13. Lijkt mij een prachtig boek! Ik ben zelf ook een stiller persoon. Ik ben aan de ene kant heel graag onder de mensen, maar aan de andere kant ben ik ook heel graag even alleen. Ik heb het er soms best wel moeilijk mee dat introverte personen vaak niet geaccepteerd worden in deze maatschappij. Ik heb vaak het idee dat introverte of stille mensen al snel als saai en asociaal bestempeld worden. Heel jammer, want ik ben net heel graag onder mensen, maar zal zelf nooit in het middelpunt van de belangstelling willen staan.

Reacties zijn gesloten.