Eczeem in de herfst: dit moet je erover weten

Geplaatst door

Eczeem in de herfst – Eerder kon je al lezen dat het koude herfstweer een invloed heeft op je energielevel en je gemoed, en daar blijft het jammer genoeg niet bij. Het gure en natte herfstweer verergert ook de symptomen van eczeem. Maar geen paniek! In dit artikel vertel ik hoe je eczeem herkent en hoe je zo snel mogelijk van eczeem afkomt. 

eczeem

Hoe herken je eczeem? Hoe ziet beginnende eczeem eruit?

Eczeem is een verzamelnaam voor allerlei huidaandoeningen die een rode, jeukende huiduitslag tot gevolg hebben. Het komt dikwijls voor en kan erfelijk zijn. Veel mensen denken dat eczeem besmettelijk is maar dat klopt niet. Eczeem komt vooral voor bij jonge kinderen, maar het kan ook op een latere leeftijd optreden. 

Bij eczeem komen de volgende symptomen het vaakst voor:

 • Een droge huid. Lees hier meer over de oorzaken en wat je eraan kunt doen. 
 • Jeuk en een branderig gevoel waardoor je de neiging krijgt om te krabben en er wondjes en infecties ontstaan.
 • Roodheid en schilfertjes.
 • Rode bultjes, met vocht gevulde blaasjes of gebarsten plekjes op de huid.
 • Blaren.
 • Pigmentverandering.

Deze symptomen kunnen voornamelijk verschijnen op je gezicht, oren, handen, benen of voeten. Echter hangen de klachten sterk af van het soort eczeem waarvan je last hebt. Het is trouwens ook normaal dat de klachten in bepaalde periodes heftig zijn, zoals in de herfst en winter, en in andere periodes bijna helemaal verdwijnen. 

hoe kom je zo snel mogelijk van eczeem af

Hoe kom je zo snel mogelijk van eczeem af?

Eczeem veroorzaakt vooral veel jeuk. Maar ook de andere symptomen zijn allesbehalve aangenaam. Naast een gerichte behandeling, waar ik later in het artikel meer over vertel, kan je zelf ook stappen nemen om je huid te helpen en het voor jou wat draaglijker te maken. 

 • Het koude herfstweer kan ervoor zorgen dat je meer last hebt van eczeemklachten. Kleed je daarom goed aan als je in deze koude periode naar buiten gaat. Probeer geen stoffen te dragen die je huid irriteren zoals wol. Draag bij voorkeur kleding van katoen.

 • In de herfst brengen we meer tijd door in droge en gesloten ruimtes, en dragen we dikwijls een muts om naar buiten te gaan. Dit zijn allemaal factoren die voor extra irritatie kunnen zorgen. 

 • Douche niet te lang en niet te warm want dit kan je huid nog meer uitdrogen. Gebruik bij voorkeur een neutrale, zeepvrije douchegel. Als je een bad neemt, kan je best een beetje olie in het bad doen in plaats van irriterend badschuim.

 • Na het douchen smeer je je huid best in met een hydraterende crème, ook als je minder last ervaart. Een goede hydratatie van de huid kan namelijk helpen om eczeem te voorkomen. Hierbij is het wel belangrijk om geen producten met parfum te gebruiken.

 • Probeer je woning rookvrij te houden. De huid van eczeempatiënten raakt namelijk snel geïrriteerd door rook. Als je zelf rookt, kan je overwegen om minder te roken of er zelfs helemaal mee te stoppen. Daar heeft zowel je huid als je gezondheid baat bij. Vermijd ook ruimtes waarin gerookt wordt. 

wat is het beste middel tegen eczeem

Wat is het beste middel tegen eczeem?

Tenslotte wil ik het nog even hebben over de beste eczeem behandeling. Er zijn twee soorten eczeem crèmes die worden gebruikt bij de behandeling van eczeem: onderhoudscrèmes en behandelende crèmes. Onderhoudscrèmes zijn crèmes die de niet-ontstoken huid hydrateren en verzorgen. Ze worden ook wel ‘emollientia’ genoemd en zijn vrij te verkrijgen bij de apotheek zonder voorschrift.

Behandelende crèmes bevatten dikwijls cortisone. Deze crèmes gebruik je best niet op eigen houtje, maar raadpleeg eerst altijd je huisarts of dermatoloog. Cortisone kan namelijk bijwerkingen hebben, vooral wanneer het langdurig op dezelfde plek wordt aangebracht. Je dokter kan ook alternatieven voorschrijven zoals teerpreparaten of topische immuunmodulatoren. Indien je last hebt van zeer ernstig eczeem kan de dokter ook kiezen voor medicatie. 

GezondheidGezondheid