Herfstdip verminderen met lichttherapie

Geplaatst door

Herfstdip verminderen met lichttherapie – De nazomer is nu écht voorbij. Vanaf nu worden we niet meer wakker met zon en warmte, maar wel met kou en donker. Hoewel de herfst ook zijn voordelen heeft, is het toch aangenamer om de dag te beginnen met een vleugje zon op ons gezicht. Heb jij ook moeite met de overgang van de zomer naar de herfst? Voel je je erg vermoeid, somber en ben je minder productief? Dan heb je misschien last van een herfstdip. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om die herfstblues te verminderen. Eén van die dingen is lichttherapie.

herfstdip verminderen met lichttherapie

Wat is een herfstdip?

In de herfst worden de dagen korter, de temperatuur daalt en het regent veel. Dit sombere weer zorgt ervoor dat je je sneller neerslachtiger voelt en last krijgt van een herfstdip. Enkele symptomen van een herfstdip zijn: extreme vermoeidheid, somberheid, lusteloosheid, prikkelbaarheid, verminderde productiviteit, een slechte concentratie en een verandering in het eet- en slaappatroon. Soms leidt de somberheid tot een zogenaamde herfstdepressie, ook wel seizoensgebonden depressie genoemd.  

Zoek het daglicht op 

Als het buiten koud en donker is, heb je misschien helemaal geen zin om te gaan wandelen. Toch doe je dit beter wél want je lichaam heeft daglicht nodig om goed te kunnen functioneren, zowel mentaal als lichamelijk. Elke dag een halfuurtje wandelen, uiteraard in daglicht, kan reeds het verschil maken. Dit is tevens een prima manier om vitamine D op te doen. Haal bijvoorbeeld een frisse neus tijdens je middagpauze of maak eens een mooie herfstwandeling in het bos. Alle beetjes helpen! 

Lichttherapie thuis

Als je last hebt van een herfstdip, doe je er ook goed aan om voor lichttherapie te kiezen. Zoals de naam reeds zegt, zou deze therapie de klachten van je herfstdip moeten verminderen. In sommige gevallen kunnen de klachten zelfs helemaal verdwijnen. Een herfstdip wordt veroorzaakt door een tekort aan licht per dag. Met lichttherapie krijg je dagelijks wél meer licht in je leven en dat is precies wat je nodig hebt.

Geen zorgen, je hoeft hiervoor niet écht naar therapie te gaan. Je kunt ook lichttherapie thuis doen met behulp van een daglichtlamp. Hierbij is het wel belangrijk dat je een led(daglicht)lamp kiest die 10.000 tot 12.000 lux heeft. Dit zorgt ervoor dat je blootstelling aan daglicht ongeveer gelijk is. Het aantal lux staat gelijk aan daglicht ongeveer 45 minuten na zonsopgang. Door iedere ochtend voor een daglichtlamp te zitten, zal je je minder moe en somber voelen. Lichttherapielampen zijn zeer effectief en online verkrijgbaar

Lees ook:

Weinig energie in herfst? 5 herfstdip tips!

Hoe sta je makkelijker op in de ochtend?