Wat moet ik doen als ik zelf ontslag wil nemen?

Geplaatst door

Vol enthousiasme heb je het contract met je nieuwe werkgever ondertekend. Maar vooraleer je toast op je nieuwe job moet je nog één ding doen: je ontslag indienen. En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan: je moet je leidinggevende en je collega’s vertellen waarom je de firma wil verlaten en je ontslag officieel indienen. Hoe je dat doet, zet staffing specialist Walters People even op een rijtje.

wat moet ik doen als ik zelf ontslag wil nemen

Wat moet ik doen als ik zelf ontslag wil nemen? 

Stap 1: Breng je leidinggevende op de hoogte

Eens je beslist hebt om de organisatie te verlaten, is het belangrijk om zo snel mogelijk je leidinggevende op de hoogte te brengen. En dat doe je best tijdens een persoonlijk gesprek waarin je ook toelicht waarom je deze beslissing genomen hebt. Kun je mondeling ontslag nemen? Dit is niet voldoende. Hoe goed je relatie met je werkgever ook is, een gesprek alleen is niet genoeg. Je moet ook officieel je ontslag indienen, en dat kan op drie manieren: je geeft je ontslagbrief af (en laat een exemplaar tekenen voor ontvangst), je stuurt een aangetekende brief, of je doet het via een gerechtsdeurwaardersexploot.

Stap 2: Maak je ontslag officieel via een ontslagbrief

Zodra je je werkgever verteld hebt over je ontslag, kan je vragen om je ontslagbrief te tekenen voor ontvangst of de aangetekende brief opsturen. Een ontslagbrief is een zakelijk document waarbij je vermeldt dat je de arbeidsovereenkomst wil beëindigen. De reden waarom hoef je niet te vermelden in dit officieel document. Uiteraard voeg je je naam, je adres, en de naam en adres van de organisatie toe. Ook de datum waarop je de brief indient is belangrijk om te vermelden op je ontslagbrief, net als de datum waarop je opzegtermijn officieel ingaat. De duur van je opzegperiode is gewoonlijk bij wet vastgelegd en hangt af van je anciënniteit bij je werkgever.

Ben je meerdere jaren in dienst, dan kan je opzegtermijn vrij lang zijn. Wil je liever zo snel mogelijk de organisatie verlaten, dan kan je dit uiteraard wel bespreken met je werkgever. Zodra jullie tot een akkoord komen van de te presteren opzegperiode, kan dit ook opgenomen worden in je ontslagbrief, die beide partijen dan ook moeten ondertekenen.

kun je mondeling ontslag nemen

Stap 3: Eindig in schoonheid

Eens je leidinggevende en je collega’s op de hoogte zijn van je plannen om te vertrekken en je opzegtermijn gestart is, kan het soms misschien moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven en je elke dag te blijven inzetten. Toch is het belangrijk om je tijd bij de organisatie – hoe lang of hoe kort die ook was – in schoonheid af te sluiten. Probeer je zo goed mogelijk in te zetten tot je laatste werkdag.

Maak duidelijke afspraken over welke taken jij nog op je zal nemen, en welke je beter al doorgeeft aan een collega. Is er al een opvolger aangesteld, probeer de overdracht dan zo vlot mogelijk te maken door zo veel mogelijk zaken zelf nog af te werken. Voorzie daarnaast ook de nodige uitleg over de opdrachten, taken en projecten die je niet meer zelf zal kunnen afwerken.

Ruim op je laatste werkdag je bureau op en maak je bureaulades leeg. Vertrek niet als een dief in de nacht, maar neem even de tijd om van je directe collega’s individueel afscheid te nemen en hen te bedanken voor de samenwerking. Werk je in een grotere organisatie, dan kan je een afscheidsmail schrijven waarin je nog eens terugblikt op de fijne samenwerking en alle andere collega’s gedag zegt. Het is ook altijd een goed idee om collega’s die nog niet in je LinkedIn-netwerk zaten, toe te voegen. Bedank tenslotte nog eens je leidinggevende, en vraag eventueel of je hem of haar mag opgeven als referentie.

Nu ben je helemaal klaar om nieuwe horizonten te verkennen. Succes!

Lees ook:

Van plan ontslag te nemen? Gebruik deze checklist! 

Ontslag genomen en je werkgever doet tegenaanbod. Wat nu?