Droomjob gevonden, maar je hebt niet het juiste diploma: loslaten of kans wagen? 

Geplaatst door

Het kan je in elke fase van je carrière overkomen: je komt een vacature tegen die jouw droomjob omschrijft, je kijkt naar de vereisten en … je beseft dat je destijds niet de juiste studierichting gekozen hebt. Wat nu? Laat je het los, ga je terug naar de schoolbanken of waag je toch je kans? Staffing specialist Walters People gaat dieper in op wat je wel en niet kan doen.

droomjob maar niet juiste diploma

Blijf realistisch

Allereerst is het erg belangrijk om realistisch te blijven. Het is logisch dat je niet aan de slag kan als ingenieur, jurist of verpleegkundige als je daar niet de gepaste opleiding voor gevolgd hebt. Dit zijn beroepen die echt specifieke kennis en vaardigheden vereisen. Heb je die niet, dan is solliciteren zonde van de tijd. Niet alleen voor jou maar ook voor de werkgever, dus dat doe je beter niet. Droom je er toch van om in een dergelijke ‘specifieke’ functie te werken? Dan zit er niks anders op dan hiervoor de gepaste opleiding af te ronden of te starten.

Doe de check

Gelukkig zijn er ook bepaalde profielen die in meerdere functies heel succesvol kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan allround marketeers, of professionals met een boekhoudkundige achtergrond. Om kans te maken op de job waarvoor je op het eerste gezicht niet in aanmerking komt (omdat je bijvoorbeeld niet het gevraagde diploma hebt), leg je best even jouw eigen profiel naast het gezochte profiel.

Zo ontdek je wat er van je verwacht wordt, en aan welke eisen je wel en niet voldoet. Maak een lijstje van de zaken waarvan je zeker bent dat ze je capaciteiten te boven gaan. Schrijf er telkens bij wat jij wil of kan ondernemen om die bepaalde vaardigheden toch te verkrijgen.

Vervolgens kan je kijken met welke sterke punten je de eisen waaraan je niet voldoet kan compenseren. Misschien heb je geen gepast diploma voor een specifieke functie, maar heb je een hoop kennis en ervaring opgebouwd door een vorige job, of door je hobby? Ook dat voeg je best toe aan je lijstje. Zie het als een soort analyse waaruit je kan afleiden of je wel kans maakt op de job.

CV en motivatiebrief

Eens je die analyse hebt gemaakt en je ervan overtuigd bent dat je tóch wil solliciteren, kan je maar beter je beste beentje voorzetten. Pas dus zeker je CV en je sollicitatiebrief aan naargelang de functie waarvoor je solliciteert. Het is erg belangrijk dat die extra overtuigend zijn, want je hebt immers een nadeel tegenover andere kandidaten die wél de gepaste opleiding hebben afgerond. Lees dus goed welke criteria noodzakelijk zijn en geef het duidelijk aan als je hieraan voldoet.

Probeer vervolgens zoveel mogelijk de aandacht naar je sterktes en je vaardigheden te verleggen, en zo weinig mogelijk naar je opleiding. Geef concrete voorbeelden om je sterke punten nog meer kracht bij te zetten. Dat kan bijvoorbeeld een project uit een vorige job zijn waar je erg trots op bent, of misschien kan je je vorige manager als referentie opgeven. Ondanks een ander opleidingsniveau heb je ongetwijfeld heel wat kwaliteiten in huis. Het is aan jou om deze dan ook duidelijk naar voor te brengen.

Anticipeer

Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dan is dat alvast een goed teken. Het betekent dat de werkgever jou een kans wil geven om ‘jezelf te verdedigen’. Maar ga er niet van uit dat de buit al binnen is, je zal namelijk nog heel wat vragen krijgen over de reden van je sollicitatie en je opleiding. Anticipeer daarop door je antwoorden hierop grondig voor te bereiden.

Als de recruiter je vraagt om uit te leggen waarom je denkt dat je toch kans maakt op de job, leg dan opnieuw uit dat je weet dat je niet de juiste opleiding hebt, maar dat je denkt dat dat exact is wat je motivatie aantoont. Heel vaak kan je net door die motivatie het verschil maken.

Durf ‘bluffen’

Wees tenslotte niet bang om een klein beetje te ‘bluffen’. Dat is vooral het lichtjes uitvergroten of goedpraten van bepaalde zaken, zonder daar in te overdrijven. Je kan bijvoorbeeld bevestigen dat je niet de juiste opleiding gevolgd hebt, maar vertel er dan ineens bij dat je via andere zaken veel hebt bijgeleerd en toon dit ook aan met concrete voorbeelden. Maar vergeet niet: leugens vertellen tijdens een sollicitatie zijn een absolute no-go. Komen je leugens aan het licht, dan is niet alleen je reputatie om zeep, maar ook je kans om die droomjob in de wacht te slepen.

Veel liefs,
Vanessa xxx