Je werkpunten benoemen in een sollicitatiegesprek: zó doe je dat!

Geplaatst door

Stel: je hebt je sollicitatiegesprek zo goed mogelijk voorbereid. Je hebt je nette kleren aangetrokken, en je kan vlot antwoorden op de meeste vragen. Maar dan komt de vraag die je mogelijk over het hoofd hebt gezien: ‘Wat zijn jouw minder goede eigenschappen?’. Deze vraag komt bijna altijd aan bod tijdens een eerste gesprek, toch vergeten veel kandidaten dit voor te bereiden, of kunnen ze hem niet makkelijk beantwoorden. Het voelt immers raar om te praten over je werkpunten tijdens een sollicitatiegesprek. Ines Stubbe, Consultant bij staffing specialist Walters People, geeft enkele tips mee.

werkpunten voorbeelden

Je zwakke punten benoemen in een sollicitatiegesprek

Gulden middenweg

Het doel bij een sollicitatiegesprek is vooral om jezelf te verkopen. Je moet eerlijk zijn, maar je mag jezelf niet de grond inboren. Probeer dus de gulden middenweg te zoeken. “Het is niet de bedoeling om bijvoorbeeld aan te geven dat je slecht in een team kan werken, als dat wel van jou verwacht zal worden. Als boekhouder vertel je best ook niet dat je onnauwkeurig of slecht met cijfers bent. Een creatief persoon die hier minder goed in is, is veel minder erg,” zegt Ines.

Wat niet?

Sommige professionals hopen een betere oplossing gevonden te hebben voor die moeilijke vraag door met een positieve eigenschap te antwoorden, maar ze geven op die manier geen duidelijk antwoord. Ines verduidelijkt: “De kandidaat antwoordt met zaken als: ‘ik ben soms te perfectionistisch’ of ‘ik doe eigenlijk te veel’. Dergelijke beweringen kunnen zelfs de geloofwaardigheid wegnemen.”

Anderen beginnen dan weer zelf te snel met praten, en leggen zo de woorden in de mond van de recruiter. Ze vestigen dan bijvoorbeeld de aandacht op een diploma dat ze niet hebben behaald, terwijl daar zelfs niet om gevraagd werd. “Het feit dat je uitgenodigd bent voor een sollicitatiegesprek betekent vaak al dat zoiets minder belangrijk zal zijn voor de werkgever. Je gesprekspartner heeft hier mogelijk zelfs helemaal niet aan gedacht, maar door het zelf naar voor te brengen, breng je jezelf ongewild in een minder goed daglicht.”

zwakke punten sollicitatie

Wat wel?

Wat kan je dan wel zeggen? “Wanneer er naar je minder goede eigenschappen gevraagd wordt tijdens een sollicitatiegesprek, kan je best praten over werk- of verbeterpunten. Dit heeft een betere connotatie en toch geef je hiermee aan waar je minder sterk in bent. Dat is iets wat elke recruiter of werkgever graag zal horen. Je kan bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik ben nog niet altijd even stressbestendig, maar ik heb hierin al veel progressie gemaakt.’ Of: ‘Ik wil mijn presentatievaardigheden nog wat kunnen verbeteren.’ Zo verduidelijk dat je aan je mindere punten wil werken, of dat je je best doet om een betere werknemer te worden.” vervolgt Ines.

Verduidelijk je antwoord

“Maar eens je de vraag over minder goede eigenschappen goed hebt beantwoord, is het gesprek waarschijnlijk nog niet voorbij. De interviewer zal je daarna vermoedelijk vragen om uit te leggen hoe je aan deze verbeterpunten wil werken. Ook dit kan je als kandidaat best goed voorbereiden. Ga voor jezelf na hoe je aan je mindere punten kan werken. Het is mogelijk om bijvoorbeeld aan te geven dat je graag een bijscholing wil volgen, of dat je zelf elke dag een paar minuten vrijhoudt om een bepaalde vaardigheid te oefenen. Wanneer je op deze minder evidente vragen kan antwoorden, zal dat je al een stuk dichter bij een geslaagd sollicitatiegesprek brengen.” concludeert Ines.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Hoe jezelf voorstellen bij een sollicitatiegesprek?

Nerveus voor een sollicitatiegesprek? 6 tips! 

Dit neem je best mee naar je sollicitatiegesprek