Je eerste job vinden: 3 handige tips

Geplaatst door

Je eerste job vinden – Vanaf de maand maart ziet staffing specialist Walters People een stijgende instroom van laatstejaarsstudenten die op zoek gaan naar hun eerste job. De meest ijverige studenten wachten niet tot de examens voorbij zijn, maar gaan nú al proactief op zoek. Maar hoe zorg je ervoor dat je – als bijna afgestudeerde – een streepje voor hebt op je toekomstige concurrenten als het aankomt op het krijgen van de job? En hoe overzie je die overload aan vacatures die de markt momenteel te bieden heeft? Met deze 3 tips kan je al een aantal nuttige stappen ondernemen gedurende je studentenperiode én vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt zodra je afgestudeerd bent!

eerste job vinden

Eerste job vinden: bemachtig een leerrijke stageplaats

In je afstudeerjaar dien je vaak een afstudeerstage te vervullen van enkele maanden. Maar wat velen vaak vergeten, is dat dit een zeer grote stap is in de richting van hun eerste job. Té vaak kiezen laatstejaarsstudenten voor een organisatie met een goede reputatie en met een sterk merk. Andere organisaties worden daardoor een beetje vergeten terwijl ook zij veel te bieden hebben. Kies dus niet onmiddellijk voor de meest bekende bedrijven, maar kijk breder. Ga niet voor de makkelijkste en meest voor de hand liggende keuze, maar denk ook eens out of the box.

Sta even stil bij wat bij jou past. Wil je deel uitmaken van een klein of een groot team? Wil je graag veel verantwoordelijkheid? Wil je graag een veelzijdige job of toch liever wat meer eentonig? Dit zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen voor je start met je zoektocht naar een stageplaats. “Dankzij deze stage-ervaring leer je immers de business kennen en is het mogelijk ook een stap naar je eerste job. Hou dus steeds in het achterhoofd dat je stageplaats ook wel eens je eerste werkgever kan worden. Start daarom tijdig met je research en neem een weldoordachte beslissing.”

Onderscheid jezelf van andere kandidaten

Vaak is het voor studenten reeds duidelijk voor welke jobs ze willen solliciteren dankzij hun eerste ervaringen binnen een studentenjob of stage. Deze ervaringen zorgen er namelijk voor dat je reeds kan inschatten wat je graag en minder graag doet. Ook al heb je goed uitgemaakt waar je interesses liggen op de arbeidsmarkt, het is niet altijd even makkelijk om je te onderscheiden van andere kandidaten. Daarom is het ook belangrijk om gedurende je studententijd enkele stappen te ondernemen die je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. 

Het feit dat je je reeds hebt kunnen oriënteren op de arbeidsmarkt en weet voor welke jobs je wil solliciteren, geeft je al een kleine voorsprong op anderen. Maar daarnaast is het van belang om jezelf kenbaar te maken op de arbeidsmarkt. Organisaties zijn voortdurend op zoek naar jong talent, dus het is belangrijk om in contact te komen met de juiste mensen.

Ook als student is het dus interessant om je netwerk reeds uit te bouwen. Dat kan door jobbeurzen te bezoeken, maar ook door bijvoorbeeld naar een seminarie of opendeurdag te gaan van bedrijven die je aanspreken. Ook via de studentenvereniging waar je deel van uitmaakt, kan je vaak meewerken aan activiteiten en evenementen waar organisaties uit het bedrijfsleven bij betrokken zijn. Zo kan je alvast netwerken en het draagt bovendien ook bij aan je organisatieskills.

Ontdek welk salaris je mag verwachten

Laatstejaarsstudenten hebben vaak geen idee over het salaris dat ze kunnen verwachten binnen hun eerste job. Neem niet onmiddellijk genoegen met het salarisniveau dat je eerste werkgever bepaalt. Ga na wat de tendensen zijn op de arbeidsmarkt, hoe het bedrijf waarvoor je solliciteert er financieel voor staat en doe research naar salarissen voor starters. Op die manier ben je goed voorbereid en versterk je je positie om je startsalaris te onderhandelen met je eerste werkgever. Je salaris benchmarken kan je bijvoorbeeld makkelijk doen met de digitale salary survey tool van Walters People.

Gastartikel

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Eerste job gevonden? Spannend! Maar wat doe je aan?