Van plan ontslag te nemen? Gebruik deze checklist!

Geplaatst door

Je hebt besloten dat het tijd is om de overstap te maken van je huidige job naar een nieuwe job. Vooraleer je start met sollicitatiegesprekken, zijn er een aantal zaken die zullen helpen om je voor te bereiden op deze toch wel grote stap. Maar hoe begin je daaraan? Staffing specialist Walters People heeft hiervoor een handige checklist samengesteld.

ontslag nemen

Maak een tijdschema

Het zoeken naar een nieuwe job kan veel tijd in beslag nemen, vooral wanneer je voltijds aan het werk bent. Om het allemaal wat overzichtelijker te maken, maak je best een tijdschema dat je opsplitst in verschillende fases: het onderzoek, de selectie, de sollicitaties en voorbereiding op het sollicitatiegesprek, en voeg je hierbij telkens een realistisch tijdschema toe.

Omschrijf je ideale job

Denk na over wat je ideale job zou zijn en noteer voor jezelf welke taken je graag doet, waarin je wil groeien en wat je concrete vaardigheden zijn. We kunnen niet beloven dat je een exacte match zal vinden, maar je kan er wel bepaalde kwaliteiten uithalen tijdens je zoektocht naar een job.

Gebruik je netwerk

Soms komen de beste kansen van mensen uit onze persoonlijke omgeving. Informeer daarom ook je vrienden, kennissen en interessante contacten van je zoektocht. Mogelijk weten zij wel dé geknipte job voor jou!

Doe een beroep op specialisten

Recruitment consultants zijn ook een geweldige manier om advies in te winnen en inzicht te krijgen in de mogelijkheden die er voor je zijn, en de arbeidsmarkt in het algemeen. Een goede recruiter kan je het best adviseren over waar je carrièremogelijkheden liggen, en kan je ook begeleiden bij de overstap naar een nieuwe job.

Meld je aan voor alerts en nieuwsbrieven

Dit is een prima manier om op de hoogte te blijven van de nieuwste vacatures en opportuniteiten. Deze zijn vaak op jou persoonlijk afgestemd, zodat ze je alleen informeren over vacatures die voor jou interessant zijn.

Voorzie tijd

Wanneer je voltijds aan de slag bent, kan het moeilijk zijn om tijd vrij te maken om te solliciteren. Maar een uurtje per dag hiervoor vrij maken helpt je al aardig op weg. Tijdens de lunchpauze of op de terugweg naar huis (wanneer je met het openbaar vervoer reist) kan je rustig een aantal vacatures doorlezen en bewaren.

Bouw je social media netwerk uit

LinkedIn is een uitstekende manier om op de hoogte te blijven van nieuwe kansen en om te netwerken met tal van voor jou interessante professionals. Begin met het volgen van bedrijven en leg contact met recruiters in de sectoren waarin je voornamelijk geïnteresseerd bent. Zorg er daarnaast voor dat je LinkedIn profiel up-to-date is om je aantrekkingskracht op potentiële nieuwe werkgevers te maximaliseren. Voeg een recente foto toe en vermeld details over je laatste ervaring, vaardigheden en expertise.

Vervolledig je CV

Naast het updaten van je LinkedIn profiel, is het essentieel dat je CV je meest recente en relevante ervaring bevat. Nog steeds vragen de meeste organisaties en recruiters om uw sollicitatie te vervolledigen met een CV. Zorg ervoor dat al je contactgegevens correct zijn en dat je meest recente werkervaring duidelijk vermeld staat.

Heb je deze checklist helemaal doorlopen, dan zal de overstap naar een nieuwe job al heel wat vlotter verlopen. Wij wensen je alvast veel succes bij het vinden van je droomjob!

Gastartikel

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Wat moet ik doen als ik zelf ontslag wil nemen?