Goeie vraag: Is er verschil tussen dag- en nachtcrème?

Geplaatst door

Om de huid van je gezicht goed te verzorgen, is het belangrijk dat je haar regelmatig insmeert met een crème. Hiervoor kan je een dag- en nachtcrème gebruiken. Maar is er verschil tussen dag- en nachtcrème? Kan je een dagcrème als nachtcrème gebruiken of omgekeerd? En wat met een dag- en nachtcrème in 1? Hieronder kom je er alles over te weten!

is er verschil tussen dag en nachtcrème

Is er verschil tussen dag- en nachtcrème?

’s Nachts heeft je huid nood aan andere verzorging. De samenstelling, ingrediënten en werking van een nachtcrème zijn dan ook anders dan die van een dagcrème. Terwijl een dagcrème verzacht en beschermt, gaat een nachtcrème meer verzorgen en herstellen. Dagcrèmes heb je met en zonder UV-filters, terwijl nachtcrèmes dat niet hebben. Als laatste is er ook een verschil in de substantie. Een dagcrème heeft meestal een lichte textuur, terwijl een nachtcrème vaak vettiger en romiger is. Hieronder ga ik nog even verder in op de verschillen. 

De werking

Een dagcrème heeft een verzachtende en beschermende functie. Daarom bevat deze crème dikwijls antioxidanten en vitaminen. Een nachtcrème gaat je huid juist meer verzorgen, je huid herstellen en het vochtgehalte aanvullen. Je staat er misschien niet bij stil, maar ’s nachts verliest je huid veel vocht. Om die reden bevat een nachtcrème hydraterende, voedende en herstellende ingrediënten.

Wel of geen UV-filter

Veel dagcrèmes bevatten UV-filters, maar nachtcrèmes hebben dit niet omdat je huid ’s nachts niet blootgesteld wordt aan de zon. Overdag zijn deze UV-filters wel belangrijk omdat ze de huid van je gezicht beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Dit is de belangrijkste reden waarom je overdag een dagcrème zou moeten gebruiken. 

Lichte of vette textuur

Een nachtcrème is dikwijls vettiger en romiger dan een dagcrème. Dit heeft als voordeel dat je huid flink gevoed wordt. Het is dan ook geen probleem als de crème iets voller is, want je brengt hierna toch geen make-up meer aan. Een dagcrème heeft een lichte textuur en trekt sneller in, wat ontzettend handig is als je daarna nog make-up moet aanbrengen of haast hebt.

waarom dag en nachtcrème

Kan je dagcrème als nachtcrème gebruiken en omgekeerd?

Aangezien een dag- en nachtcrème van elkaar verschillen, kan je beter geen dagcrème als nachtcrème gebruiken. Echter is het niet slecht voor je huid. Als je je nachtcrème dus een keertje vergeet of als hij op is, dan kan het geen kwaad om een keer je dagcrème te gebruiken. Iets op je gezicht smeren is beter dan niets, want je huid heeft wel echt verzorging nodig.

Een nachtcrème overdag gebruiken, lijkt me minder prettig. Deze crème is dikwijls romiger en vettiger waardoor hij minder snel intrekt. Dit is bijvoorbeeld niet zo handig als je daarna make-up wilt aanbrengen of snel de deur uit moet. Daarnaast bevat een nachtcrème geen UV-filter waardoor je gezicht niet is beschermd tegen de schadelijke invloeden van de zon.

is dag en nachtcrème nodig

Is dag- én nachtcrème nodig? 

Om het beste uit je gezichtsverzorging te halen, is het dus beter om een aparte dag- en nachtcrème te gebruiken. De meeste merken hebben inmiddels een bijpassende dag- en nachtcrème. De ingrediënten en werking van deze crèmes zijn dan goed op elkaar afgestemd. Het is wel belangrijk om crèmes te kiezen die bij je huidtype passen, bijvoorbeeld een vette of droge huid.

En wat met een dag- en nachtcrème in 1?

Tenslotte vraag je je dan misschien af hoe het dan zit met een dag- en nachtcrème in één. Wel, deze producten combineren de werking van een dagcrème met een nachtcrème. Dit is handig als je niet meerdere crèmes wilt kopen of als je op vakantie gaat. Een nadeel van deze crèmes is dat ze dikwijls geen UV-filter hebben. In dat geval is het belangrijk om je huid ’s ochtends in te smeren met een zonnecrème. Breng dan eerst je dagcrème aan, laat dit even intrekken en smeer daarna je gezicht in met een zonnecrème. Op die manier is je huid optimaal verzorgd én beschermd!

Gebruik jij een aparte dag- en nachtcrème?

Veel liefs,
Vanessa xxx

Mooi en gezondMooi en gezond