Wat te doen bij gescheurde mondhoeken?

Geplaatst door

Als je gescheurde mondhoeken hebt, kan je hier flink last van hebben. Je gebruikt je mond immers de hele dag door, bijvoorbeeld als je eet, praat of geeuwt. Zeker als je plots geeuwt of iets zout eet, doet een gescheurde mondhoek pijn. Wat zijn gescheurde mondhoeken? Wat zijn de oorzaken van kapotte mondhoeken en wat kan je ertegen doen? Je leest er alles over in deze blogpost!

wat te doen bij gescheurde mondhoeken

Wat zijn gescheurde mondhoeken?

Dikwijls voelen je lippen eerst droog aan en daarna ontstaat er een kloofje of scheurtje in je mondhoek. Vaak ontstaat dit scheurtje door een ontsteking van je huid. Na een tijdje kan er een korstje op komen. Je hebt ook last van een rode, geïrriteerde of beschadigde huid rondom je mondhoek. Het eten van zuur of zout voedsel kan een branderige pijn veroorzaken. Ook pijn bij praten, eten of geeuwen hoort erbij. Soms kan je last van jeuk in je mondhoeken hebben.

Wat zijn de oorzaken van kapotte mondhoeken?

Er zijn verschillende oorzaken van gescheurde mondhoeken. Ik zet ze hieronder op een rijtje. 

Droge lippen

Als je droge lippen hebt, kunnen je mondhoeken scheuren. Je huid verliest haar elasticiteit waardoor scheurtjes ontstaan. Dikwijls ga je dan ook aan je lippen likken waardoor de kans op kloofjes in je mondhoek nog groter wordt.

Speeksel

Aan je lippen likken is dus geen goed idee. Speeksel maakt je mondhoeken zachter waardoor ze makkelijker scheuren. Naast vaak likken, kan je ook veel speeksel in je mondhoeken hebben door medicatie, een kunstgebit of beugel.

Plooivorming

Als je een kunstgebit draagt, kan je last krijgen van plooivorming in je mondhoeken met als gevolg dat ze kunnen scheuren. Als je huid door veroudering minder veerkrachtig wordt, kan je hier ook last van hebben.

Infectie

Een schimmelinfectie kan ook kloofjes in je mondhoeken veroorzaken. Door de infectie raakt je huid beschadigd. 

Allergie

Kapotte mondhoeken kunnen ook ontstaan door een allergische reactie op bijvoorbeeld een lippenbalsem of lipstick, tandpasta of mondwater. 

Eczeem

Er zijn ook huidaandoeningen die gescheurde mondhoeken kunnen veroorzaken, zoals eczeem. In dat geval spreekt men van een chronische ontsteking van je mondhoeken.

Tekort aan ijzer, vitamine B2 of foliumzuur

Welke vitamine voor kapotte mondhoeken? Bepaalde vitaminetekorten kunnen je huid uitdrogen en zo gescheurde mondhoeken veroorzaken. Vooral een tekort aan ijzer, vitamine B2 of foliumzuur speelt hierbij een belangrijke rol. Als je vermoedt dat je een vitaminetekort hebt, neem je het best contact op met je huisarts.

gescheurde mondhoeken

Wat te doen bij gescheurde mondhoeken?

Kapotte mondhoeken zijn erg vervelend, maar ze kunnen meestal weinig kwaad en ze gaan vanzelf weer weg. Ze kunnen er natuurlijk wel voor zorgen dat eten, praten en lachen pijnlijk zijn en dat je mond er minder mooi uitziet. Daarom wil je waarschijnlijk dat die kapotte mondhoeken snel weer genezen. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.

Raak je gescheurde mondhoek zo weinig mogelijk aan. Door eraan te prutsen maak je de schade alleen maar erger. Gebruik een vette lippencrème om je droge lippen gehydrateerd te houden. Vaseline is hier een uitstekend middel voor! Verder kan je zinkolie op je mondhoeken smeren. Zinkolie droogt je huid uit en gaat ontstekingen tegen. Dit heeft wel als nadeel dat er een wit laagje op je mondhoeken kan komen. Je kunt zinkolie kopen bij de drogist en apotheek. 

Ook de Lucovitaal Kapotte Mondhoeken Crème helpt om je huid te herstellen en verzorgen. In mijn review kan je er alles over lezen! 

kapotte mondhoeken

Wanneer de symptomen gedurende lange tijd aan blijven houden, neem je het best contact op met je huisarts. Wellicht is er dan meer aan de hand en heb je bijvoorbeeld een vitaminetekort of een infectie. In deze gevallen zal een vette lippencrème niet voldoende zijn om van je kapotte mondhoeken af te komen.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Brandend mondwater? Gebruik het niet!