Brandend mondwater? Gebruik het niet!

Geplaatst door

Je mond spoelen met mondwater na het tanden poetsen is in principe een goed idee. Maar er is mondwater en er is mondwater. Of mondwater wel of niet goed is voor je mondgezondheid en je gebit hangt af van de ingrediënten die er in zitten. Hieronder gaan we kijken hoe dat zit.

brandend mondwater

De voor- en nadelen van mondwater

Het grote voordeel van mondwater is dat het ook op plekjes komt, waar de tandenborstel niet bijkomt. Het bestrijdt ook daar de schadelijke mondbacteriën en zorgt voor een schoon en fris gevoel.

De keerzijde hiervan is dat veel mondwaters alcohol en andere schadelijke bestanddelen bevatten. Het branden en prikken als je je mond spoelt geeft je misschien het idee dat het mondwater zijn werk heel goed doet, maar het tegendeel is waar. Alcohol en andere antiseptische middelen verstoren het natuurlijke evenwicht in de mondholte. Op de lange termijn is dat juist nadelig voor je gebit en de zachte weefsels in je mond.

Het belang van een evenwichtige mondflora

Het evenwicht van de mondflora of micro-bioom is belangrijk omdat het de natuurlijke bescherming vormt tegen schadelijke bacteriën en schimmels. Daarbij droogt alcohol de mondslijmvliezen uit en vermindert het de speekselproductie. Minder speeksel heeft ook een nadelig effect op het natuurlijke evenwicht in de mondholte.

Welke ingrediënten in mondwater moet je vermijden?

– Anti-septische middelen als chloorhexidine en triclosan doden de schadelijke bacteriën, maar helpen de nuttige ook om zeep. Dit verstoort de mondflora, wat op de lange duur juist schadelijke bacteriën beter laat gedijen.

– Dan zijn er nog de hulpstoffen. Alcohol staat op nummer 1 vanwege de bovengenoemde uitdrogende werking. Alcohol wordt namelijk niet toegevoegd vanwege de antibacteriële werking, maar om het mondwater stabiel te houden en te conserveren na opening van de fles.

– Een andere veel gebruikte hulpstof is SLS (sodium lauryl sulfaat), vooral toegevoegd om het schuimen. In mondwater prikt het, zodat je samen met het brandende effect van alcohol het idee krijgt dat het mondwater je mond grondig reinigt.

– Mondwater met felle kleuren in transparante flessen staan leuk in het winkelschap. Verder dienen deze kunstmatige kleurstoffen nergens toe, maar ze kunnen wel allergische reacties veroorzaken.

beste mondwaters

Mondvriendelijk mondwater: wat wordt wel aangeraden?

De beste mondwaters bevatten bovenstaande stoffen niet. Ze zijn wel effectief tegen schadelijke bacteriën, maar dan met “mondvriendelijke” ingrediënten. Dat wil zeggen dat ze het natuurlijke evenwicht van de mondflora ondersteunen, de zuurgraad in je mond stabiliseren en de mondslijmvliezen hydrateren.

JuliBrite Mondwater

De unieke formule van JuliBrite mondwater bestrijdt schadelijke bacteriën door middel van zink en actieve zuurstof, gegenereerd door honing. Het enzym hyaluronan is ontstekingsremmend en anti-oxiderend. De natuurlijke zoetstof xylitol staat bekend om het nuttige effect op je gebit. Het verlaagt de zuurgraad in de mondholte en de koele frisse smaak stimuleert de speekselklieren.

RyttPro Mondwater

Dit mondwater is gebaseerd op de krachtige combinatie van gestabiliseerde chlorine dioxide, zink en cetylpyridinium chloride (CPC). Ze werken samen om de schadelijke bacteriën in je mond te bestrijden, maar wel op een mondvriendelijke manier. Gestabiliseerde chlorine dioxide wordt al heel lang gebruikt voor drinkwaterzuivering. Deze stof bestrijdt niet alleen de schadelijke bacteriën zelf. Ook de stinkende zwavelgassen die ze uitscheiden en verantwoordelijk zijn voor een slechte adem, worden geneutraliseerd.

OzoSwish Mondwater

Puur natuur en super-zacht, maar toch effectief. De combinatie van kokosolie en geactiveerde koolstof pakt de schadelijke mondbacteriën veilig maar grondig aan. Bijkomend voordeel: deze natuurlijke ingrediënten zorgen ook nog eens voor wittere tanden. De kokosolie verzacht en hydrateert de zachte weefsels in de mond, ondersteund door plantaardige glycerine en aloë vera.

OraRelieve Mondwater

Dit mondwater is speciaal gemaakt voor mensen met droge mondklachten en gevoelige mondweefsels. Het reinigt, beschermt en hydrateert met behulp van natuurlijke melk-enzymen. Xylitol is toegevoegd voor de koele, frisse smaak, de voordelen voor het gebit en het stimuleren van de speekselklieren.

OxyFresh mondwater

Het actieve bestanddeel van OxyFresh mondwater is de actieve zuurstofformule Oxygene. Die schakelt samen met zink de schadelijke bacteriën uit, inclusief hun stinkende gassen. Aloë vera verzacht de weefsels en xylitol geeft een lekkere frisse smaak, die de speekselproductie stimuleert.

Tot slot

Tot zover de beste mondwaters. Hiermee verzorg je je gebit en je mond zonder schadelijke bijwerkingen voor je mondflora. Je kunt deze mondwaters bestellen bij de Mondzorgzaak.nl.

Lees ook: Bang voor de tandarts? 9 tips om je angst te overwinnen

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.