Als je kind (3,5) een slechte slaper is

Geplaatst door

Lara is altijd een slechte slaper geweest. Als baby had ze al veel moeite om in slaap te vallen en ’s nachts door te slapen. Drieënhalf jaar later is dat nog steeds zo. Alleen is er het afgelopen jaar nog een probleem bij gekomen: ze is elke dag wakker rond 05.00 uur. Omdat slaapproblemen bij kinderen een onderwerp is waar weinig wordt over geschreven of gesproken, wil ik hier graag een blogpost aan wijden.

Mijn kind is een slechte slaper

In slaap vallen

De slaapproblemen beginnen meestal al bij het slapengaan. Lara heeft er een hekel aan om te gaan slapen. Ze kan moeilijk tot rust komen in bed. Als het van haar afhangt, zou ze dag en nacht wakker willen zijn om niets van de wereld te moeten missen. Ook al valt ze bijna om van moeheid, toch wil ze niet slapen. Wij proberen haar ’s avonds zo goed mogelijk voor te bereiden voor het slapen met onze avondroutine: eten, spelen, in bad, pyjama aan, verhaaltje voorlezen. Dat doen we al sinds ze baby was. De avondroutine helpt wel, maar toch blijft het vaak lastig zodra ze in bed ligt. Dikwijls ligt ze nog lang te draaien en te keren voordat ze in slaap valt.

De laatste tijd zoekt ze ook allerlei excuses om uit bed te komen en niet te moeten slapen. Dan wil ze bijvoorbeeld nog drie slokjes water drinken of vijf keer gaan plassen, ook al is dat helemaal niet nodig. Of ze zegt dat ze niet moe is, terwijl ze dat duidelijk wél is. We moeten vaak veel moeite doen om haar in bed te houden en in slaap te krijgen, en dat is niet leuk. 

Er is maar één manier waarop ze makkelijk in slaap valt en dat is rijdend in de auto. Als we ’s avonds met de auto rijden, valt ze negen van de tien keer in slaap en leggen we haar thuis over in haar bed. Eigenlijk zouden we iedere avond met de auto moeten gaan rijden om haar in slaap te laten vallen, maar dat is uiteraard praktisch niet haalbaar. Bovendien zal ze op die manier nooit leren om rustig in slaap te vallen in bed. We hebben haar overigens nooit geleerd om in de auto in slaap te vallen, dat is iets wat ze altijd uit zichzelf doet.

Doorslapen

Ook ’s nachts doorslapen is niet vanzelfsprekend. Er zijn weken dat het best goed gaat en Lara doorslaapt, maar er zijn ook weken dat ze meerdere keren per nacht wakker wordt. Dikwijls moet ze even getroost worden na een nare droom (die stomme nachtmerries ook), de bevestiging hebben dat mama er nog is en dan slaapt ze verder. Maar goed, ondertussen word ik wel iedere keer uit mijn diepe slaap gehaald en dat is niet fijn.

Lara slaapt meestal snel weer verder, al weet ik nooit hoe lang, maar ik niet. Na een paar keer wakker worden, kan ik gewoon niet goed meer slapen en heb ik stress dat ze iets later opnieuw wakker zal worden. Ik krijg vaak als tip om Lara bij ons in bed te leggen. Wel, er zijn nachten dat ze zelf bij ons in bed kruipt maar ook dan slaapt ze onrustig. Dat is dus zeker niet de oplossing. Het enige voordeel is dat ik kan blijven liggen en niet iedere keer uit bed moet.

Vroeg wakker

Daar komt nog bij dat Lara elke dag wakker is rond 05.00 uur. De afgelopen weken sliep ze vaak tot 05.30 uur en dat was heel fijn. Zeker omdat het momenteel zomervakantie is. Een halfuur langer slapen is immers beter dan niets. Echter is het een week geleden plots weer omgeslagen. Ineens wordt ze elke dag wakker tussen 04.00 uur en 04.30 uur. En met wakker bedoel ik ook écht wakker. Ze is superactief en babbelt er op los. Ze wilt ook absoluut niet bij ons in bed knuffelen en nog even indommelen. Ze wil gewoon naar beneden en aan haar dag beginnen. Dat is verschrikkelijk, kan ik je vertellen. Het is buiten nog pikkedonker en ons slaap-waakritme is helemaal in de war. Lara wil meteen beginnen spelen maar dat is echt moeilijk voor ons. 

Ze heeft nog periodes gehad dat ze zo vroeg wakker werd. Uit ervaring weten we dat dit weken kan duren. We hebben geen flauw idee waarom ze zo vroeg wakker wordt. We veranderen namelijk niks aan onze avondroutine en ze gaat even laat slapen dan normaal. Het is echt een raadsel voor ons, maar vrolijk worden we er in ieder geval niet van. 

School

Als Lara naar school gaat, zetten we standaard onze wekker om 07.00 uur, voor het geval dat ze eens langer zou slapen. Maar tot nu toe zijn we altijd ruim voor de wekker wakker geweest. Het voordeel is dat Lara op tijd klaar is voor school, maar dat is het ook. Voor ons zijn er veel meer nadelen aan verbonden. Doordat Lara vaak al uren wakker is voor ze naar school moet, is een schooldag ontzettend vermoeiend voor haar. Na school is ze dan ook kapot, heel moe en overstuur. Dat zijn niet de leukste avonden, kan ik je vertellen.

Als ik dit allemaal aan mensen vertel, krijg ik altijd de tip om Lara later in bed te leggen zodat ze langer zou slapen. Dat klinkt heel logisch, maar bij Lara werkt dat niet. Stel dat ik haar een uur of twee later in bed leg, dan is ze ’s ochtends even vroeg wakker (of nog vroeger). Dat is nog slechter voor haar want dan heeft ze nog minder geslapen dan normaal, waardoor haar humeur er overdag ook niet beter op wordt. 

Dutjes

Eens in de zoveel tijd crasht Lara en valt ze overdag in slaap in de zetel voor een paar uur. Prima, zou je denken, want dan slaapt ze tenminste. Maar als ze overdag een dutje doet, geraakt ze ’s avonds helemaal niet meer in slaap en zijn we uren bezig om haar in slaap te krijgen. En wat ook opvallend is: de volgende ochtend is ze weer even vroeg wakker en heeft ze opnieuw een slaaptekort. Ze haalt haar uren slaap nooit in. 

Het is een vicieuze cirkel waar we niet uit geraken. Als ouders hebben we in die drieënhalf jaar al ontzettend veel dingen geprobeerd: verschillende nachtlampjes, een slaapwekker, een nachtrust siroop op basis van kruiden… maar niets werkt. Lara is gewoon een slechte slaper én een vroege vogel. Daar kunnen wij als ouders niks aan veranderen en ja, dat is zeer frustrerend.

Onbegrip

Veel begrip van mensen krijgen we niet. In onze vriendenkring hebben we alleen maar ouders met goed slapende kinderen die zich niet kunnen voorstellen wat we meemaken. Ook krijgen we vaak goedbedoelde tips die we al honderd keer hebben gehoord en die niet niet helpen. Ook pediaters nemen ons niet serieus en we krijgen altijd hetzelfde te horen: zorg voor een goede avondroutine en alle andere standaard tips die we al drieënhalf jaar toepassen. Het is in ieder geval duidelijk dat zij wél goed slapende kinderen hebben want anders zouden ze zo niet praten. Kortom: wij hebben dikwijls het gevoel dat we het enige gezin zijn met deze problemen en dat is niet fijn. 

Lara laten testen

Omdat de slaapproblemen een grote impact hebben op ons leven, hebben we zelf besloten om Lara te laten onderzoeken in het COS (Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen). Soms zijn slaapproblemen namelijk te wijten aan een ontwikkelingsstoornis. Zo hebben kinderen met ADHD of autisme ook vaak slaapproblemen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Uiteraard bestaan er nog veel meer ontwikkelingsstoornissen.

Echter is er nog niets uit de onderzoeken gekomen wat Lara’s slaapproblemen kan veroorzaken. Omdat er nog geen duidelijke oorzaak is, krijgen we ook geen slaapmedicatie of dergelijke voorgeschreven en moeten we onze plan maar trekken. Wellicht gaat het beteren met het ouder worden, maar daar hebben we nu natuurlijk niks aan. 

CVS / fibromyalgie en een slecht slapend kind

Ik heb CVS en fibromyalgie waardoor ik mijn slaap ontzettend hard nodig heb. Dat ik zo’n slechte slaper als kind heb, zit dus echt niet mee. Toen ik zwanger was, bereidde iedereen me voor op dat eerste, zware jaar met gebroken nachten. Nu denk ik: serieus, was dat het maar?! Voor mij was dat eerste jaar niks vergeleken met hoe moe ik nu ben. Toen Lara sliep als baby, sliep ik gewoon mee. Inmiddels doet ze geen middagdutjes meer en moet ik het doen met de weinige slaap die ik heb. 

Glenn werkt voltijds als IT’er, maar gelukkig heb ik mijn ouders die regelmatig op Lara passen zodat ik overdag kan slapen. Dat is de enige manier dat ik kan blijven functioneren. Ik moet namelijk ook gewoon werken en het huishouden doen. ’s Avonds ga ik meestal naar bed tussen 21.00 uur en 21.30 uur. Wanneer ik echt uitgeput ben, kruip ik in bed zodra Lara slaapt. Alleen zo hou ik het vol.

Ik moet zeggen dat de zomervakantie momenteel extra zwaar is omdat de zorg voor Lara en mijn werk continu doorgaan. Als Lara naar school gaat, werk ik ook maar kan ik tussendoor ook rusten als het nodig is. Maar hé, binnen drie weken is het terug school. Vanaf dan zal ik overdag weer meer ruimte voor mezelf hebben, waardoor ik me ook een betere mama zal voelen.

Een goede mama?

Ondanks de vermoeidheid probeer ik elke dag een goede mama te zijn. Ook al ben ik moe, ik probeer zoveel mogelijk te spelen met Lara en leuke uitstapjes te doen. Zeker nu het zomervakantie is, wil ik graag met haar naar (binnen)speeltuinen, pretparken en dergelijke gaan zodat ze een toffe vakantie heeft. Dat ik ’s avonds kapot ben, neem ik erbij. Ik kruip dan vroeg in bed en/of regel dat mijn ouders de volgende dag oppassen zodat ik een paar uurtjes kan slapen. 

Soms voel ik me ook een slechte mama. Een falende mama omdat mijn kind zo slecht slaapt. Dan vraag ik me af wat ik verkeerd doe waardoor het hier niet lukt. Eens in de zoveel tijd ben ik daar heel verdrietig om. Gelukkig kan ik die gedachten ook weer uit mijn hoofd halen, maar het blijft moeilijk. Een vriendin zei me onlangs: “Jij doet zo hard je best om, ondanks je vermoeidheid, elke dag leuke dingen te doen met je dochter. Er zijn veel gezonde mama’s die niet zoveel doen met hun kind.” Dat was heel fijn om te horen. Aan zo’n woorden heb ik veel meer dan aan de goedbedoelde adviezen die het merendeel van de mensen hebben. 

Ik doe mijn best om te accepteren dat Lara een slechte slaper en een vroege vogel is. Ik probeer mijn levensstijl daarop aan te passen door vroeg te gaan slapen en hier en daar dutjes te doen overdag. Maar het blijft een uitdaging naast mijn werk, het huishouden en de activiteiten met Lara. Soms heb ik ook gewoon geen zin om vroeg te gaan slapen en wil ik graag eens de hele avond Netflix kijken. Ach, laten we er maar vanuit gaan dat Lara binnen zoveel jaar wél beter zal slapen. De kans is klein dat ze slecht zal blijven slapen tot ze achttien is, toch? Ik sla alvast genoeg concealers, anti-rimpelcrèmes en koffie in tot die tijd. 

Taboe

Met dit artikel wil ik een taboe doorbreken, namelijk slaapproblemen bij kinderen. Hier wordt heel weinig over gesproken en geschreven. Met deze blogpost wil ik daar graag verandering in brengen. Het ouderschap is niet altijd rozengeur en maneschijn, ook al hou je zielsveel van je kind zoals ik. Soms mag je gerust toegeven dat niet alles van een leien dakje loopt. Of niet van een leien bedje, zoals bij ons het geval is. 

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

4 reacties

  1. Dit moet echt zo moeilijk zijn voor jullie. Zo’n korte nachten..
    Je bent echt wel een super mama, twijfel daar nooit aan. Zoveel moed om elke dag weer door te gaan, elke ochtend toch weer klaar te staan.
    Dikke knuffel XXX

  2. ik vind het echt jammer dat er zo weinig onbegrip voor is. Volgens mij zijn er veel meer mensen met kinderen die slecht slapen dan ze laten blijken. Rui werd vaak ’s nachts wakker en wou dan absoluut een warm melkje drinken want anders sliep hij niet meer. Sinds een paar maand is dat ook gelukkig voorbij. Je moet de schuld zeker niet op jou steken hoor, je bent goed bezig, zeker omdat je ook nog eens cvs en fibromyalgie heb kan ik mij voorstellen dat het extra zwaar voor jou is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.