Bij urineverlies, ook wel incontinentie genoemd, is er sprake van het niet goed kunnen ophouden van urine. Urineverlies bij mannen kan ontstaan als gevolg van ouderdom, overgewicht, stress, urineweginfecties, medicijngebruik, langdurig hoesten, een operatie of een vergroting van de prostaat. Wat de oorzaak ook is, urineverlies is zeer vervelend en kan je flink belemmeren in je dagelijks leven. Daarom deel ik hieronder een aantal tips over wat je kunt doen tegen urineverlies bij mannen.
Wat te doen tegen urineverlies bij mannen?
1. Afvallen
Als je overgewicht hebt, staat er meer druk op je buik en dus ook op je blaas. Door een paar kilo af te vallen, zal die druk afnemen en zal je minder (of geen) last hebben van ongewild urineverlies. Doe geen crashdieet, maar kies voor een gezonde levensstijl met voldoende beweging en gezonde voeding. Hierdoor zal je algemene gezondheid verbeteren.
2. Water drinken
Het is belangrijk om dagelijks 1,5 tot 2 liter water te drinken. Wellicht ben je geneigd om juist minder water te drinken, uit schrik dat je hierdoor nog meer urine verliest, maar dat klopt niet. Als je minder water drinkt, is je urine geconcentreerder en dit kan de wand van je blaas en urinebuis prikkelen. Een handige tip is om te kijken naar de kleur van je urine. Hoe donkerder de kleur, hoe geconcentreerder je urine is. Indien je merkt dat je urine donker is, doe je er goed aan om meer water te drinken.
Let op: thee, koffie, energiedrankjes of andere dranken met cafeïne, kan je het best zoveel mogelijk vermijden. Cafeïne zorgt ervoor dat de blaas zich sneller vult, waardoor de druk in de blaas en de aandrang om te plassen toenemen.
3. Blaastraining
Hierbij oefen je om je plas steeds iets langer uit te stellen. Zo leer je om je urine langer op te houden. Bij veel mannen kunnen de klachten hierdoor verminderen of zelfs volledig verdwijnen. Het is dus zeker de moeite waard om te proberen. Je moet natuurlijk wel consistent blijven met de oefeningen en ze regelmatig uitvoeren om resultaat te merken. Indien de blaastraining na drie maanden nog niet gewenste effect heeft, kan de huisarts medicatie voorschrijven die een ontspannende werking hebben op de blaaswand.
4. Bekkenbodemoefeningen
Bekkenbodemoefeningen helpen je om de bekkenbodemspieren en sluitspier van je blaas te versterken. Je krijgt hierbij begeleiding van een fysiotherapeut. Hij of zij kan je ook oefeningen geven die je thuis kunt doen. Net als bij de blaastraining is het belangrijk dat je de bekkenbodemoefeningen regelmatig doet om resultaat te merken.
5. Gebruik incontinentiemateriaal
Zoals ik reeds zei, kan ongewild urineverlies het dagelijks leven flink belemmeren. Daarom is het belangrijk dat je het urineverlies kunt opvangen. Op Hulpmiddelwereld.be kan je hiervoor de juiste producten vinden. Zo zijn de producten van Tena Men speciaal ontwikkeld voor urineverlies bij mannen. De producten zijn opgedeeld op basis van absorptie. Hierdoor kan je zowel voor een paar druppeltjes als voor zwaarder urineverlies een geschikte oplossing vinden.
Heb je bovenstaande tips geprobeerd en lukt het maar niet om je urine op te houden? Dan doe je er goed aan om de huisarts een bezoekje te brengen. Ook als je vaak of heel veel plast, een branderig gevoel ervaart tijdens het plassen of als er bloed in je urine zit, kan je het best contact opnemen met je huisarts.