Aluminium gevels: De toekomst van duurzame stedelijke architectuur

Geplaatst door

Met het steeds belangrijker worden van duurzaam bouwen, gaat ook de stedelijke architectuur veranderen. Aluminium en aluminium gevels gaan daarin een grote rol spelen. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.

aluminium gevels

De stad van de toekomst

Er is recent al veel veranderd in de stedenbouw en er staan nog veel meer korte termijn veranderingen voor de deur om onze steden en dorpen toekomstbestendig te maken en te houden. Het moet immers allemaal veel duurzamer, zodat de schade voor het milieu en de invloed op het klimaat kleiner wordt dan nu het geval is. En dat ga je terug zien in de manier van bouwen en het gebruik van materialen.

Een van die materialen die een nog prominentere rol in de bouw gaat krijgen dan dat het nu al heeft is aluminium. Deze metaalsoort heeft namelijk nogal wat kenmerken die het zeer goed toepasbaar maakt in toekomstige bouw- en renovatieprojecten.

De voordelen van aluminium

Een van de meest in het oog springende voordelen van aluminium is dat deze grondstof erg licht van gewicht is. Het weegt bijvoorbeeld maar een derde van staal. Toch is het zeer sterk. En die combinatie maakt het bijzonder geschikt voor toepassingen in de bouw.

Een ander belangrijk voordeel van aluminium is dat het een hoge isolatiewaarde heeft. En juist in het toekomstige bouwen van steden, zowel woningen als bedrijfspanden, is dat van groot belang. Onze toekomstige gebouwen willen we immers zo goed mogelijk isoleren. Zo hoeven we zo min mogelijk (fossiele) energie te gebruiken voor temperatuurregulatie en biedt het bewoners en medewerkers in woningen en kantoorpanden ook nog eens goede bescherming tegen wind (tocht) en geluid. En dat geeft rust en verhoogt het woongenot en de arbeidsproductiviteit.

En, “last but not least”, van aluminium vervaardigde constructies zien er over het algemeen goed uit en zijn goed te bewerken. Ook uit esthetisch oogpunt zal aluminium dus een belangrijke rol gaan blijven houden in de stedelijke architectuur van de toekomst.

Aluminium gevels

In te toekomst zul je dan ook steeds vaker zien dat er bij bouwprojecten en renovatieproject wordt gekozen voor gevels van aluminium. Deze gevelsystemen combineren de drie benoemde eigenschappen van aluminium. Ze zorgen ervoor namelijk voor dat het gebouw een esthetisch mooi aangezicht heeft en bieden ondertussen een zeer goede thermische, geluids- en windisolatie.

Daarnaast zijn aluminium gevels ook stevig, weerbestendig en gemakkelijk te onderhouden en maken ze het mogelijk om niet-standaard vormen te creëren, waardoor creatieve architecturale ontwerpen kunnen worden gerealiseerd. Daarmee zijn aluminium gevels perfect in woningbouw en commerciële bouw.