Aantal soa’s stijgt. Datingapps de oorzaak?

Geplaatst door

Het aantal soa’s stijgt al jaren. Zowel in België als in Nederland. De soa chlamydia is al jaren de onbetwiste nummer één. Maar ook gonorroe en syfilis lijken terug van weggeweest. We staan voor een probleem. Naar verwachting blijft het aantal geslachtsziekten de komende jaren doorgroeien. Nu rijst de vraag wat de oorzaak is van deze stijging? En waarom nu? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Geen condoom

Een oorzaak van de stijging in het aantal soa’s is het teruggelopen condoomgebruik. Veilige seks is niet zo standaard meer. Een groep waarbij deze trend zichtbaar is, zijn jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar. Uit onderzoek blijkt dat het percentage jongeren dat consequent een condoom gebruikt is afgenomen. Waar vroeger ruim 80 procent aangaf altijd een condoom te gebruiken, is dit percentage nu gedaald naar ongeveer 60 procent. De populariteit van de pil draagt ook niet bij aan het condoomgebruik. En dit zie je dan weer terug in het aantal soa’s.

Datingapps

Datingapps zijn een veelgehoorde oorzaak om de stijging van het aantal geslachtsziekten te kunnen verklaren. Dat datingapps populair zijn mag duidelijk zijn. Ze worden alleen in België al miljoenen keren per jaar gedownload bij Apple of Google. De datingapp Tinder heeft wereldwijd maar liefst 75 miljoen maandelijkse gebruikers. En er is de apps veel aan gelegen jou aan het daten te houden. Immers, een betaalde versie wordt in de regel opgezegd op het moment dat je een vaste partner krijgt. Voor het verdienmodel van de datingapp is blijven ‘swipen’ van levensbelang.

De soa test aanbieder testalize.me liet weten dat van hun gebruikers bijna 90 procent actief was op minimaal een datingapp. Hiervan testte zo’n 20 procent positief op een soa. Dit is hoog, maar in ieder geval laat deze groep zich testen en (waarschijnlijk) behandelen. Dan stopt de verspreiding van soa’s in ieder geval bij hen.

Mensen op datingapps hebben gemiddeld meer seks, en met meer verschillende personen. En ja, dat gebeurt vaak onveilig. Een soa wordt dus sneller verspreid dan een aantal jaar geleden.

Overigens lijkt de populariteit van datingsapp ietwat af te brokkelen. De jongste generatie volwassenen – geboren rond 2000 – lijkt de apps vaker links te laten liggen en toch weer voor een fysieke ontmoeting te kiezen. Ook begint deze generatie later aan seks. Dus wellicht lost het soa-probleem zichzelf wel (deels) op.

Al met al lijken we weer meer aan voorlichting te moeten gaan doen. Scholen, overheden maar ook ouders thuis moeten de handschoen oppakken en over seks praten met hun kroost.

Bron afbeelding: Unsplash.com