5 redenen waarom een gap year een geniaal idee is

Geplaatst door

Heb jij net het middelbaar afgerond, maar weet je nog niet zeker wat je wilt gaan studeren? Wat wil ik worden, waar liggen mijn passies? Dit zijn vragen waar veel jongeren mee zitten. Een geweldige manier om antwoorden te vinden op al deze vragen én tegelijkertijd jezelf te ontwikkelen en op avontuur te gaan is een gap year. Tijdens een gap year kun je reizen, werken, een nieuwe taal leren, nieuwe hobby’s ontdekken en nog veel meer! Kortom, vergeet de keuzestress en het snelle leven in België even en ontdek waarom een tussenjaar het beste idee ooit kan zijn!

gap year

1. Je leert jezelf écht kennen  

Het is een cliché, maar o zo waar: een tussenjaar biedt de kans om jezelf echt te leren kennen. Wanneer je voor langere tijd van huis bent tijdens je gap year, ben je volledig op jezelf aangewezen. Je maakt je eigen beslissingen en bepaalt zelf wat je elke dag gaat doen. Kies je voor een taalcursus? Ga je een maand werken in Australië? Wil je vrijwilligerswerk doen? Of verlang je naar ontspanning op een typische backpackersbestemming? De keuze is aan jou!

Doordat je dagelijks je eigen beslissingen neemt, zul je snel merken dat je zelfstandiger wordt en een beter begrip van jezelf krijgt. Je doet dingen waar je echt blij van wordt en ontwikkelt tegelijkertijd je vaardigheden zoals plannen, werken, omgaan met geld, en het nemen van verantwoordelijkheid.

2. Je boost je carrièremogelijkheden  

Jongeren die een tussenjaar nemen keren met frisse moed en motivatie terug in de schoolbanken. Vaak zijn ze tevredener met hun studiekeuze en verdere loopbaantraject dan studenten die geen gap year hebben genomen. Daarnaast geven internationale bedrijven vaak de voorkeur aan kandidaten met internationale ervaring. Door je gap year laat je zien dat je initiatief durft te nemen, je een open houding hebt ten opzichte van de wereld en goed kunt communiceren met mensen uit andere culturen. Dit zijn allemaal eigenschappen waardoor je een streepje voorhebt bij toekomstige werkgevers.

3. Je leert een nieuwe taal  

Je zult misschien al een basiskennis van een aantal talen hebben opgedaan tijdens de middelbare school, maar als je gaat reizen tijdens een gap year zul je merken dat je taalskills bijna als vanzelf zullen verbeteren. Ook geeft een tussenjaar je de tijd om een taal vloeiend te gaan leren door een taalcursus te volgen. Bij een organisatie als EF kun je taalcursussen in het buitenland volgen van enkele weken tot een jaar.

Wat dacht je van Spaans leren in Spanje of je Engels verbeteren in Amerika? Je zult merken dat je taalvaardigheden met sprongen vooruit gaan, niet alleen tijdens maar vooral ook na de lessen in gesprekken met locals, studiegenoten en nieuwe vrienden!

4. Je krijgt een bredere kijk op de wereld

Je leert tijdens een gap year niet alleen jezelf, maar vooral ook de wereld een stuk beter kennen! Je wordt ondergedompeld in een andere cultuur, ontdekt andere landen en leert nieuwe mensen kennen. Iedere cultuur is anders en heeft zijn eigen gewoontes en bijzonderheden. Het kan voor een kleine cultuurshock zorgen, maar uiteindelijk zal het je horizon verbreden en je begrip voor andere mensen vergroten. Wanneer je weer thuis komt zul je goed weten hoe je je kunt inleven in een ander en zal je mensen met andere visies en perspectieven meer de ruimte geven.

5. Je hebt tijd voor (nieuwe) hobby’s  

Altijd al willen leren surfen? Wat dacht je van een surfkamp in Portugal? Tijdens je tussenjaar heb je zeeën van tijd, en dus kun je een nieuwe hobby oppakken, of meer tijd besteden aan bestaande hobby’s. Yoga, surflessen, schilderen, pottenbakken, noem het maar op! Door nieuwe activiteiten te proberen kun je niet alleen een leuke tijd beleven, maar ook ontdekken waar jouw passies liggen. Wie weet kom je er wel achter dat je een enorm surftalent bent of vind je rust en balans door yoga of andere sporten te beoefenen. Hier zul je ook na de gap year nog profijt van hebben!  

Enthousiast geworden over een gap year? Benieuwd naar de mogelijkheden? Bij EF Education First hebben we allerlei gap year programma’s waarmee je voor enkele weken tot een jaar naar het buitenland kunt. Leer een taal, doe vrijwilligerswerk of loop stage: de keuze is aan jou. Een tussenjaar met EF is hoe dan ook de ervaring van je leven!