Rotan interieur: de mooiste inspiratie

Geplaatst door

Steeds meer mensen kiezen voor een rotan interieur. Dat is niet zo vreemd, want rotan creëert een rustige en exotische uitstraling. Ideaal om de vakantiesfeer in huis te halen! Bovendien is het ook nog eens een natuurlijk en duurzaam materiaal. Wil jij graag rotan in je interieur toepassen, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? In deze blogpost deel ik mooie inspiratie voor een rotan interieur. Kijk je mee?

rotan interieur

Wat is het verschil tussen rotan en riet? En wat met bamboe?

Riet is een breekbaar materiaal dat niet geschikt is voor meubels omdat het heel snel breekt. Rotan daarentegen is een harde soort liaan dat groeit in het tropisch regenwoud. Is rotan hetzelfde als bamboe? Rotan lijkt heel erg op bamboe omdat het allebei flexibele materialen zijn die je goed kunt gebruiken voor meubels. Het verschil is dat bamboe hol en licht is en rotan niet. Rotan is eerder donkerder en een stuk massiever. Omdat rotan stevig is, is het ideaal om meubels van te maken. Daarnaast gaat het lang mee en blijft het lang in goede vorm, als je er natuurlijk goed mee om gaat. 

Rotan is neutraal van kleur en past daardoor in vrijwel ieder interieur. Je kunt het combineren met neutrale kleuren, zwart of wit. Maar het staat ook leuk met vrolijke kleurtjes en een hip behang aan de muur. Met een rotan interieur kan je allerlei kanten uit en dat laat ik je hieronder graag zien! 

riet en rotan

Rotan interieur inspiratie

1. Rotan lampen

Een eerste manier om rotan in je interieur te brengen, is met rotan lampen. Een leuke, rotan hanglamp boven de eettafel ziet er ontzettend mooi uit. Het geeft een rustige, zomerse sfeer en dat gevoel kan je eigenlijk ieder seizoen wel gebruiken. Een rotan tafellamp of een rotan staande lamp ziet er ook heel tof uit. Je kunt kiezen voor één rotan lamp in huis, maar je kunt ook perfect meerdere rotan lampen met elkaar combineren. Het is maar net wat jij het mooiste vindt!

rotan lamp

2. Rotan meubelen

Een tweede en meer opvallende manier om rotan in het interieur te halen, is met rotan meubelen. Zo is een rotan eetkamerstoel ontzettend hip, zeker in combinatie met leuke kussentjes. Of wat dacht je van een rotan fauteuil, een rotan hangstoel of hangmat? Als je er ook nog een salontafel of bijzettafel van rotan bij plaatst, maak je jouw knusse zithoek helemaal af! Soms kan je goedkoop rotan meubelen tweedehands op de kop tikken, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat ze nog in goede staat zijn en goed onderhouden zijn. 

rotan fauteil

3. Opbergruimte

Rotan is ook heel tof om te gebruiken voor opbergruimte zoals kasten of manden. Dit materiaal ziet er rustig, clean en tegelijk stijlvol uit. Rotan zelf zorgt al voor een opgeruimd gevoel. Als je je spulletjes dan ook nog netjes opbergt in een rotan mand of kast, heb je altijd een opgeruimd huis. En dat zorgt dan weer voor een opgeruimd hoofd, check! Je kunt een rotan opbergmand trouwens ook gebruiken om een grote plant in te zetten. Dat ziet er superleuk uit! 

rotan mand plant

4. Rotan tuinmeubelen

Tenslotte is rotan ook zeer geschikt voor tuinmeubelen. Dit materiaal geeft een speelse, jungle uitstraling aan je tuin, terras of balkon. Daarnaast is het een duurzaam materiaal en is het heel mooi te combineren met een levendige kleur zoals groen. Als je bijvoorbeeld een mooi gazon hebt, staan rotan tuinmeubelen hier prachtig bij! Een nadeel is dat rotan een beetje gevoelig is voor de zon. Het materiaal kan snel uitdrogen en daardoor breken. Daarom zet je dit materiaal beter op een beschutte plek in de zomer, bijvoorbeeld onder een parasol of schaduwdoek.

rotan loungeset

Zo kan je rotan combineren

Naast neutrale kleuren, wit en zwart, kan je rotan ook mooi combineren met andere kleuren zoals blauw, roze, grijs en groen. Hierbij mag je gerust (tropische) prints toevoegen, verschillende formaten opbergmanden, grove sierkussens, groene kamerplanten en zachte plaids van wol of katoen om een knusse sfeer te creëren. Zo krijg je binnen no time een fijne, rustgevende en ontspannen thuis! 

rotan in interieur

Zo, dit zijn een aantal tips om een rotan interieur te creëren. Door dit natuurlijke en rustige materiaal in huis toe te passen, word je helemaal zen en krijg je een instant vakantiegevoel. Dat wordt heerlijk thuiskomen na een drukke dag!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

5 manieren om meer groen in huis te brengen

3 tips om natuurlijke materialen en elementen in je interieur te verwerken

Scandinavisch interieur woonkamer: tips en inspiratie

7x mooie sfeermakers voor in huis