Eettafel kopen? Zo vind je de perfecte eettafel!

Geplaatst door

De perfecte eettafel kiezen: het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden op de markt op vlak van eettafels, dat mensen dikwijls moeite hebben om de juiste keuze te maken. Niet alleen de vorm is vaak een twijfelpunt, maar ook de kleur en stijl geeft mensen veel stress in de winkel. Om je een handje te helpen, deel ik hieronder een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een eettafel. 

houten eettafel

1. De perfecte eettafel: voldoende bewegingsruimte

Een robuuste eettafel is tegenwoordig ontzettend hip. Zo’n grote, brede tafel is heel leuk, zeker als je graag met veel mensen aan tafel zit. Echter moet je opletten dat je rekening houdt met de beschikbare ruimte. Om voldoende bewegingsruimte te hebben, moet er minstens 1m à 1m20 vrij zijn achter de stoelen. Als er iemand op de stoel zit, heb je die ruimte zeker nodig om er nog langs te kunnen wandelen.

eettafel hout

2. Eettafel kopen: breedte van de stoelen

Ben je op zoek naar een tafel waar je zes eetkamerstoelen aan wilt zetten? In dat geval is het handig om de breedte van de stoelen te kennen, die spelen immers een belangrijke rol in de keuze van je tafel. Er bestaan geen echte standaardafmetingen van eetkamerstoelen, daar zijn zeer grote verschillen in qua breedte. Als je reeds stoelen hebt, meet die dan zeker eens af. Wil je ook nieuwe eetkamerstoelen kopen? Vraag dan gerust aan de verkoper wat de breedte van de stoel precies is.

eettafel kopen

3. Vorm van de tafel

Een eettafel kan een praktische tafel zijn in een kleine keuken, maar ook de eyecatcher in jouw trendy eetkamer of woonkamer. Daarnaast kan je kiezen uit een ronde eettafel, een ovale eettafel, vierkante tafel of rechthoekige tafel. Elke vorm heeft zijn voordelen.

Een rechthoekige eettafel wordt nog altijd het vaakst gekozen. Zeker als de ruimte lang genoeg is, kan je met een rechthoekige tafel niets verkeerd doen. Bovendien zijn veel woningen zo ingericht dat een rechthoekige eettafel gewoon het beste uitkomt in de beschikbare ruimte.

Een ronde tafel heeft dan weer als voordeel dat je dicht bij elkaar zit om te praten en te eten, wat een gezellige sfeer met zich meebrengt. Een ronde eettafel is iets lastiger qua vorm dus daar moet je wel rekening mee houden. In een kleine woonkamer of kleine keuken zal een ronde tafel misschien niet goed passen. In dat geval kan je kiezen voor een vierkante eettafel. Deze heeft dezelfde voordelen als een ronde tafel, maar is wel gemakkelijker te plaatsen. 

Heb je doordeweeks niet echt nood aan een grote tafel, maar krijg je soms toch wat meer volk over de vloer? Dan is een uitschuifbare eettafel wellicht iets voor jou. Tegenwoordig heb je tafels die uitgeschoven kunnen worden in de lengte én in de breedte. In het dagelijks leven kan je dan je gewone eettafel gebruiken, maar in geval van nood kan de tafel dus uitgeschoven worden.

ronde eettafel

4. Het juiste materiaal

Eettafels zijn er in verschillende materialen. Veel eettafels worden gemaakt van hout. De natuurlijke uitstraling van eikenhout of steigerhout leent zich perfect voor een mooi tafelblad. Het geeft een robuuste eettafel nog meer karakter. Hou je meer van een moderne, chique uitstraling? Kies dan voor een tafelblad van glas of marmer. 

Omdat hout een natuurproduct is, kunnen de nerven en noesten er na verloop van tijd anders uit gaan zien. Deze tafelbladen zijn vaak beschermd met een lak- of olielaag. Maar om de werking van het hout zoveel mogelijk tegen te gaan, plaats je een houten eettafel best niet direct naast een verwarming. 

Een voordeel van een glazen of marmeren eettafel is dat je vlekken kan verwijderen met een vochtige doek. Een houten tafelblad maak je proper met een uitgewrongen, licht vochtige doek. Twee tot drie keer per jaar behandel je de tafel met speciale houtzeep en zet je het blad eventueel in de olie. Sommige houtsoorten zijn gevoeliger voor gebruikssporen, maar dat kan de tafel ook juist mooier en rustieker maken. Hier vind je nog meer tips en inspiratie om hout in je interieur te verwerken.

perfecte eettafel

5. Het onderstel

Tenslotte heeft het onderstel ook een belangrijke rol bij het kopen van de perfecte eettafel. Er zijn verschillende onderstellen mogelijk: een a poot, u poot, kruispoot, metalen poot enzoverder. Voor welk onderstel je gaat, hangt grotendeels af van je persoonlijke smaak en stijl. Durf gerust eens out of the box te denken. Heb je altijd al een eettafel met a poot gehad? Dan is het wellicht leuk om het nu eens over een andere boeg te gooien door bijvoorbeeld een eettafel met kruispoot te kiezen. 

witte eettafel

Extra tip: bij Haco woonwinkel vind je een grote collectie eettafels en bijpassende eetkamerstoelen, snel leverbaar en tegen een betaalbare prijs. Wil je graag een glazen of houten eettafel kopen? Een witte of zwarte eettafel? Een eettafel met kruispoot of een uitschuifbare eettafel? Bij Haco vind je het allemaal en dat voor iedere woonstijl, van landelijk tot industrieel!

Veel liefs,
Vanessa xxx