Opvoeden: hier gaan wij als ouders los mee om

Geplaatst door

Een kind opvoeden is misschien wel een van de moeilijkste dingen om te doen. Van ouders wordt verwacht dat ze te allen tijde consequent zijn, want het hoort nu eenmaal niet dat een kind alles mag doen en laten wat hij wil. Glenn en ik hebben ook zeker grenzen en normen wat betreft de opvoeding, maar strenge ouders zijn we niet. We zitten er een beetje tussenin. Inmiddels is Lara een kleuter van bijna 3,5 jaar en vinden we het belangrijk om haar genoeg vrijheid te geven. We willen geen ouders zijn die de hele dag “nee” moeten zeggen. Voor onze temperamentvolle dochter werkt dat niet en als ouders worden wij daar ook niet gelukkig van. Wij vinden het fijn om Lara keuzes te geven en veel zelf te laten doen. Ook wat betreft schermtijd hebben wij geen strenge regels in huis. Hieronder bespreek ik 3 zaken waar wij als ouders los mee omgaan.

1) Schermtijd

Schermtijd bij kinderen, het is nogal een dingetje. Sommige ouders kiezen ervoor om hier streng in te zijn en hun kind bijvoorbeeld maar een halfuurtje per dag naar schermen te laten kijken. Andere ouders zijn hier dan weer heel vrij in en hebben er geen probleem mee dat hun kind uren naar de televisie kijkt of met de tablet in de weer is. Glenn en ik zitten hier een beetje tussenin. We vinden het niet erg dat Lara naar Netflix kijkt of filmpjes kijkt op de tablet, zolang dit niet de hele dag door is. Nu hebben we hier ook ‘geluk’ mee dat Lara dat sowieso niet de hele dag doet. Ze vindt het ook gewoon leuk om te spelen, zowel binnenshuis als in de tuin. Als ze dan tussendoor televisie wil kijken, dan vinden wij dat geen enkel probleem.

Hier zijn de ‘vaste’ schermtijden meestal voor en na school. ’s Ochtends is Lara altijd vroeg wakker en dan is het fijn om de ochtend rustig te beginnen. Ook na school neemt Lara er vaak de tablet bij omdat ze dan heel moe is. Op sommige dagen heeft ze wel nog zin om te spelen en dan moedigen we dat uiteraard aan, maar wij gaan haar zeker niet verplichten om nog te spelen na een vermoeiende schooldag. Wat we wél belangrijk vinden is om geen schermtijd meer aan te bieden vlak voor het slapengaan. Onze dochter is al geen goede slaper en het blauwe scherm voor het slapen zou haar geen goed doen. We hebben een rustige avondroutine: in bad, tanden poetsen, pyjama aan, verhaaltje lezen, knuffelen en slapen.  

Ik vind het best een beetje jammer dat schermtijd zo negatief wordt gezien. Glenn en ik hebben als kind ook veel televisie gekeken en we zijn er niet slecht van geworden. Bovendien is Lara’s taalontwikkeling er alleen maar op vooruitgegaan sinds ze filmpjes kijkt. Wij kunnen daar niets slecht over zeggen en zien er dan ook geen enkel kwaad in om het aan te bieden.

2) Keuzes geven

Lara is een temperamentvol kind met een zeer sterke wil. Voor ons werkt het heel goed om haar zoveel mogelijk keuzes te geven. Wat wil je als ontbijt: een boterham met choco of cornflakes? Welke koekjes wil je meenemen naar school? Welk fruit kies je: een appel of een banaan? Deze keuzes gaan nu over eten, maar we passen dit op nog meer dingen toe. Toen Lara jonger was en we veel dingen in haar plaats beslisten, uitte zich dat in veel driftbuien. Sinds ze meer vrijheid krijgt en ze ook een zegje krijgt, heeft ze vrijwel geen driftbuien meer. Lara blij en wij ook blij! Sommige kinderen vinden het niet fijn als alles voor hen wordt beslist. Andere kinderen zullen er minder problemen mee hebben. Voor onze temperamentvolle dochter werkt keuzevrijheid heel goed. 

3) (Zelf) laten doen

Lara zit heel erg in de fase dat ze alles zélf wil doen. Bovendien is ze enorm leergierig en is het een echte plantrekker. Eerlijk is eerlijk: als ouders worden we er soms knettergek van, want het is nu eenmaal niet mogelijk om een kleuter al alles zelf te laten doen. Lara kan dan boos of verdrietig worden als ze iets niet mag doen. Dat is niet leuk voor haar, maar soms kan het gewoon niet anders.

Als het veilig en oké is, laten we haar wél zelf dingen doen. Zo leert ze veel dingen en wordt ze steeds een stukje zelfstandiger. Als ze wil helpen met koken, mag ze bijvoorbeeld met de lepel roeren. Wil ze papa helpen met een kast in elkaar te zetten, dan geven we haar met plezier een schroevendraaier. Op zo’n momenten is ze dolgelukkig dat ze mag helpen en ondertussen heeft ze weer iets nieuw geleerd.

Ook op andere momenten laten we Lara vaak gewoon doen. Bijvoorbeeld als ze liever onder het wasrek ligt om te kleuren, in plaats van dat ze netjes aan haar tafeltje zit. Wat maakt het ons uit waar ze kleurt? Zolang het maar op papier is en niet op de vloer of muren, haha. Wil ze haar kousen uitdoen en op blote voeten rondlopen? Is goed. Wil ze graag iets snacken in de zetel? Prima, dat doen wij ook wel eens. Wij zijn daar allemaal niet zo streng in. Ons kind mag een kind zijn. Ze mag genieten van haar zorgeloze leventje want later wordt alles nog serieus genoeg. 

Dit is uiteraard onze (vrije) manier van opvoeden en wat het beste bij ons kind past. Het kan natuurlijk dat jij een heel andere opvoeding aan je kind geeft. Ook dat is prima! Waar ben jij vrij in of waar ben jij net heel streng in als ouder? Ik ben benieuwd!

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx 

Lees ook: “Komt er nog een tweede kind?”

2 reacties

  1. Leuk artikel en mooie foto’s.
    Wij hebben ook geen vaste schermtijd. Na een kwartiertje is hij het toch alweer beu 🤷🏼‍♀️ snacken in de zetel is prima. Té strikt zijn zorgt hier ook alleen maar voor driftbuien.

  2. Wij laten Rui ook losser dan andere kindjes. Vaak staat de tv aan en is hij gewoon aan het spelen. Rui heeft erdoor ook al veel geleerd. Soms zegt hij dingen en dan valt je mond op maar we weten waarvan hij dat geleerd heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.