Handig: 20 dingen die je kunt doen met WD-40

Geplaatst door

Je kent het waarschijnlijk wel: WD-40. De kans is groot dat jij dit product ook in je keukenkast of garage hebt staan. Je kunt dit middel voor een heleboel dingen gebruiken en je betaalt er nog geen drie euro voor bij Action. Zo kan je WD-40 tegen een piepende deur gebruiken en om zwarte strepen van de vloer te verwijderen. Maar er zijn nog meer handige dingen die je ermee kunt doen. Ik heb twintig dingen voor je op een rijtje gezet!

WD-40

1. Stickers verwijderen met WD-40

Niets is zo vervelend als het verwijderen van stickers, bijvoorbeeld onder servies. Je hoopt ze in het geheel te kunnen verwijderen, maar dikwijls blijven er toch nog lelijke resten van de sticker achter. WD-40 is de oplossing! Spray een beetje van het product op de sticker, laat het even inwerken en de sticker zal gemakkelijk loskomen. Om hardnekkige stickers volledig te verwijderen, moet je deze stappen misschien twee of drie keer herhalen, maar het werkt wel.

2. Lijmresten verwijderen met WD-40

Net als de resten van stickers, kan je ook lijmresten verwijderen met WD-40. Zelfs als de lijm al helemaal droog en hard is! Spray een beetje WD-40 op de lijm, laat kort intrekken en verwijder de lijm met een doekje. Net als bij de stickers moet je de stappen misschien een paar keer herhalen om de lijmresten volledig te verwijderen.

3. Kauwgom verwijderen met WD-40

Nog zoiets vervelend om te verwijderen: kauwgom. Iedereen maakt het wel eens mee dat er per ongeluk kauwgom op kleding of in het tapijt is terechtgekomen. Ook dan is WD-40 de oplossing om deze plakkerige kauwgom te verwijderen. Spray het product op de kauwgom en wrijf met een doekje over de kauwgom heen. Herhaal deze stappen een paar keer en de kauwgom zal volledig verdwijnen.

4. Rode vlekken uit tapijt verwijderen

Heb je rode wijn op het tapijt gemorst? Of was je iets te enthousiast met de ketchup? Ook hiervoor kan je gemakkelijk WD-40 gebruiken. Spray de rode vlek in met de vloeistof en dep de vlek droog met een (vaat)doek. Wellicht moet je dit een paar keer herhalen. Daarna kan je de vlek het beste naspoelen met lauwwarm water en zeep.

5. Gestapelde glazen uit elkaar halen

Stapel jij vaak glazen op elkaar in de keukenkast? Dan heb je waarschijnlijk al eens ondervonden hoe lastig het kan zijn om deze weer van elkaar te krijgen. Als de glazen muurvast zitten, kan je deze uit elkaar halen met WD-40. Spray een klein beetje van het product in de randen en trek voorzichtig de glazen van elkaar. Vergeet niet om de glazen daarna goed te spoelen met warm water en afwasmiddel.

Lees ook: Glazen uit elkaar halen zonder breken: 3 geniale trucjes

ring over knokkel krijgen

6. Ring van vinger verwijderen

Draag jij graag ringen? Dan is het je vast al eens overkomen dat je moeite hebt om een ring van een vinger af te krijgen. Zeker wanneer je vingers opzwellen in de zomer of tijdens de koude in de winter. Met WD-40 kan je gemakkelijk een ring over knokkel krijgen. Spray een beetje WD-40 onder de ring, hierdoor glijdt de ring snel en makkelijk van je vinger af.

7. Botte schaar scherp maken

Knipt je schaar niet meer zo vlot als toen die nieuw uit de verpakking kwam? Een beetje WD-40 is reeds voldoende om een botte schaar scherp te krijgen en weer soepel te laten knippen. Dit komt vooral goed van pas als je moet knippen door lastige voorwerpen zoals een dik karton. 

8. Waskrijt verwijderen

Vrijwel iedere ouder maakt het wel eens mee: een kind dat iets te enthousiast is geweest met waskrijt. Wasco is natuurlijk leuk voor de kinderen, maar minder leuk voor oppervlakken die moeilijk schoon te maken zijn. Ook voor dit probleem kan je WD-40 gebruiken. Net als bij de voorgaande tips spray je een beetje vloeistof op de vlek en veeg je het schoon met een (vaat)doek. Hier vind je tips om stift van muur te verwijderen!

9. Zwarte strepen van vloer verwijderen

Nog zo’n vervelende vlek om te verwijderen, zijn de zwarte strepen op de vloer die dikwijls afkomstig zijn van schoenen. Gelukkig kan je met WD-40 gemakkelijk deze zwarte strepen verwijderen. Spray het product op de strepen en ga daarna met een (vaat)doek over de oppervlakte heen. De zwarte strepen op vloer zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

10. Permanente marker verwijderen

Dan denk je dat we alle vervelende vlekken inmiddels wel hebben gehad. Maar nee, ook de permanente marker laat hardnekkige strepen achter. Is er per ongeluk permanente marker op je leren zetel terechtgekomen? WD-40 is de oplossing! Spray een beetje vloeistof op de gemarkeerde oppervlakte, laat even kort inwerken en je poetst de vlek makkelijk weg met een (vaat)doek.

kapotte rits

11. Kapotte rits voorkomen

Een kapotte rits is niet altijd eenvoudig te repareren. Zodra je merkt dat je rits lastiger en stroever begint te sluiten, is het tijd om de bus WD-40 boven te halen. Je kunt een kapotte rits voorkomen door er een beetje van dit product op te spuiten. Hierdoor zal je rits weer vlot open en dicht gaan. 

12. Leren schoenen poetsen

Zijn je leren schoenen na een tijdje doffer geworden? Door er een beetje WD-40 op te spuiten en het in te wrijven met een doek, verdwijnen de doffe plekken en lijken je leren schoenen weer zo goed als nieuw. Daarnaast zijn je leren schoenen ook nog eens waterproof. Handig, toch? Je kunt dit trucje trouwens ook toepassen bij krassen op leren schoenen.

13. Spinnen en kakkerlakken wegjagen

Heb je kakkerlakken of spinnen in huis gespot? Zelfs hiervoor kan je WD-40 als hulpmiddel inschakelen. Door een beetje vloeistof te sprayen op de plek waar het ongedierte zit, komen deze beestjes niet meer terug op die plek. 

14. Krassen op auto verwijderen

Ook lelijke krassen op auto verwijderen is mogelijk met WD-40. Spuit een beetje van de vloeistof op de krassen en poets ze vervolgens weg. Dit is een stuk goedkoper dan wanneer je de krassen in de autogarage laat verwijderen!

autodeuren dichtvriezen

15. Voorkomen dat deuren dichtvriezen

Ook deze tip is er eentje voor je auto. Mocht er deze winter een flinke vorst optreden, spuit dan een beetje WD-40 op de rubbers van je autodeur. Dit voorkomt dat de deuren ’s nachts vastvriezen én het scheelt je ’s ochtends veel werk.

16. Roest voorkomen gereedschap

Ook voor wie veel gereedschap heeft is WD-40 een handig hulpmiddel. Door een beetje van deze vloeistof op je gereedschap te smeren, voorkom je roestvorming. Hierdoor gaat je gereedschap dus een stuk langer mee. 

17. Kalkaanslag douchedeur verwijderen

Heb je kalkaanslag van het water op je douchedeur? Dit kan je makkelijk verwijderen met schoonmaakazijn. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Spray een dun laagje WD-40 op de douchedeuren om kalkaanslag te voorkomen. 

18. Wc schoonmaken

Ook aanslag en vieze vlekken in het toilet kan je eenvoudig wegkrijgen door er WD-40 op te sprayen. Laat het even intrekken en maak het vervolgens schoon met de toiletborstel.

19. Gladde schoenen waterdicht maken

Je kunt dit wondermiddel ook gebruiken om gladde schoenen waterdicht te maken. Let wel op: dit trucje werkt niet voor alle schoenen. Op suède schoenen en sneakers moet je geen WD-40 spuiten.

20. WD-40 tegen piepende en krakende deuren

Tenslotte kan je WD-40 gebruiken tegen piepende en krakende deuren. In deurscharnieren hoopt zich stof en vuil op waardoor deuren beginnen te piepen en kraken. Je kunt een krakende en piepende deur stoppen door een beetje WD-40 over de deurscharnieren te wrijven. Doe dit bij voorkeur met een schone, zachte doek. Handig om te weten: ook de vensterscharnieren en deurscharnieren van je wasmachine kan je smeren met dit product, bijvoorbeeld als je scharnieren gaan plakken of kraken. 

WD-40 tegen piepende deur

Zo, dit zijn 20 handige dingen die je met WD-40 kunt doen. Dat is heel wat hè? Als je nog geen bus in huis hebt is dit wellicht een goed moment om er eentje te kopen. Dit kan bijvoorbeeld bij de Action. Liever online bestellen vanuit je luie stoel? Dat kan hier!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: 5 dingen die je met een kledingroller kan doen

HuishoudenHuishouden

4 reacties

  1. Heb je geverfd of gesleuteld en zijn je handen zwart ff wassen met wd40 wel even na spoelen met zeep maar dan zijn ze weer kraak helder 👍

Reacties zijn gesloten.