6 x hoe wij geld besparen als gezin

Geplaatst door

Dat het leven duur is geworden, hoef ik je vast niet meer te vertellen. Iedere maand gaat er veel geld naar hypotheek, elektriciteit en gas, water, internet en gsm. En de boodschappen moeten natuurlijk ook gewoon worden betaald. In het verleden heb ik reeds verschillende artikelen geschreven over geld besparen. Vandaag ga ik het iets persoonlijker aanpakken en vertellen hoe wij geld besparen als gezin. Wellicht kan je er één of meerdere tips uithalen waarmee ook jij geld kan besparen. Lees mee!

geld besparen gezin

1. Jaarlijks vaste lasten vergelijken

Ieder jaar nemen wij de tijd om de vaste lasten (o.a. elektriciteit en gas, water, internet en gsm) te vergelijken bij verschillende leveranciers. Als we zien dat een andere leverancier goedkoper is en aan onze behoeften voldoet, dan vinden we het niet erg om over te stappen. Echter blijven veel mensen voor hun gemak bij dezelfde leverancier. Maar weet dat je tegenwoordig met een simpel telefoontje of e-mail kan veranderen van leverancier. Het is geen administratieve rompslomp meer zoals vroeger en dat scheelt een hoop werk. Iets wat we trouwens ook ieder jaar doen is de zorgverzekering vergelijken. Het is een kleine moeite en je kan er flink wat geld mee besparen. Tip: bij Overstappen.nl kan je eenvoudig en snel verzekeringen vergelijken. Zo betaal je nooit meer teveel voor een verzekering. Want geef toe, dat is toch een beetje zonde van het geld?

2. TV abonnement opgezegd

Sinds we Netflix in huis hebben (we zijn gek op series!), keken mijn vriend en ik vrijwel geen televisie meer. Er waren nog maar weinig tv-programma’s die ons konden boeien en de reclame waren we al helemaal beu. We hadden jaren één abonnement voor tv, internet en gsm. Onlangs hebben we de tv opgezegd en daardoor is ons abonnement maandelijks een stuk goedkoper. Mocht jij ook weinig tot geen televisie kijken, dan is het wellicht interessant om je ook eens te informeren. Betalen voor iets wat je niet gebruikt is alleen maar weggesmeten geld. Momenteel is ons dochtertje (21 maanden) nog te jong voor tv. Stel dat zij het later wel leuk vindt, dan kunnen we alsnog beslissen om weer tv te nemen natuurlijk.

3. Folders in de gaten houden

Iets waar ik mij mee bezighoudt om geld te besparen als gezin: in folders kijken of er interessante kortingen zijn. Zo ben ik bijvoorbeeld ingeschreven op de nieuwsbrief van Kruidvat en Lidl (zie volgend puntje). Iedere week kijk ik in de online folders of er iets interessant in de aanbieding is. Bij Kruidvat zijn dat voornamelijk verzorgingsproducten voor ons gezin. Het gevaar aan folders is dat je soms in de verleiding komt om dingen te kopen die je eigenlijk niet echt nodig hebt. Het is dus wel belangrijk dat je streng genoeg bent voor jezelf. Anders zullen de folders meer geld uit je zakken halen dan dat je hiermee bespaart en dat is uiteraard niet de bedoeling. 

4. Boodschappen doen bij Lidl

Al sinds we samenwonen, doen we wekelijks boodschappen bij Lidl. Wij vinden dit een fijne supermarkt en de boodschappen zijn goedkoper dan Delhaize bijvoorbeeld. Nu moet ik zeggen dat wij geen mensen zijn die alleen echte merken willen kopen. Wij vinden de Freeway cola zero van Lidl bijvoorbeeld net zo lekker als de echte variant. In dat opzicht zijn wij dus helemaal niet moeilijk en kunnen we gemakkelijk geld besparen. Ook check ik iedere week de online folder (zie vorig puntje) voor interessante aanbiedingen. Bij Lidl vind je vaak family packs of 1 + 1 gratis op bijvoorbeeld vlees. Als er vlees is dat we lekker vinden, dan kopen we dat en vriezen we het in kleine porties in om later op te eten. Ideaal om geld te besparen! 

5. Goedkoop pampers kopen bij Bol.com

Voor ons dochtertje hebben we natuurlijk pampers nodig. We hebben lang Lupilu pampers van Lidl gebruikt en daar zijn we nog steeds tevreden over. Maar inmiddels is ons dochtertje een stuk actiever en blijft ze niet graag meer liggen voor een luierwisseling. Daarom gebruiken we nu liever luierbroekjes. De Pampers luierbroekjes zijn onze favoriet. Zowel Kruidvat als Bol.com geven regelmatig korting op Pampers. Onze ervaring is dat Bol.com vrijwel altijd het goedkoopste uitkomt. Om de zoveel tijd kopen wij dus een flinke lading luierbroekjes aan waarmee we dan een tijdje verder kunnen. 

6. Goede woonligging dichtbij het centrum

Tenslotte besparen we ook veel geld doordat onze woning zo goed is gelegen. Ongeveer tien minuutjes wandelen en we zijn in het centrum (bank, winkels, speeltuin, openbaar vervoer enzoverder). Voor de meeste dingen hebben we dus niet per se de auto nodig om ons te verplaatsen. Behalve bijvoorbeeld als het slecht weer is, we op familiebezoek gaan of gewoon een uitstapje verder weg hebben gepland. Doorgaans wordt de auto in de week nauwelijks gebruikt, alleen in het weekend, en daardoor besparen we dus ook flink wat geld. Gebruik jij vaak de auto? Dan kan je misschien overwegen om eens vaker te voet te gaan of de fiets te nemen. Het is nog gezond ook!

Zo, dit zijn de belangrijkste tips waarmee wij geld besparen als gezin. Wat doe jij om geld te besparen? Heb jij nog andere tips voor ons? Laat hieronder een reactie achter!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Zo kan je makkelijk geld besparen op elektronica aankopen

4 reacties

  1. Sinds een tijdje ben ik ook bezig met het besparen van eigenlijk alles. Het boodschappen doen of de goedkoopste deal vinden is nu een hele sport en I love it!

  2. Slim om de tv op te zeggen, ik ben pas over gestapt en goedkoper uit en heb nu met mijn oude tv toch mogelijkheden voor youtube en netflix. Het laatste heb ik overigens niet. Met bol moet je wel oppassen ze laten prijzen fluctueren het kan dus zijn dat iemand anders meer of minder betaald dan jij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *