donderdag 30 november 2017

35 weken zwanger: hoe gaat het nu?

Vandaag ben ik 35 weken zwanger en dat wil zeggen dat de ontmoeting met mijn dochtertje steeds dichterbij komt. Normaal zal ik nog voor 2018 bevallen en dat is enorm spannend! Ik vertel je hoe het momenteel gaat en hoe de voorbije weken zijn verlopen. 

nijntje sweater en joggers h&m

Deze Nijntje sweater en joggers heb ik gekocht bij H&M <3

In de vorige update vertelde ik dat het allemaal een stuk zwaarder was geworden, en dat is er met 35 weken zwangerschap natuurlijk niet op verbeterd. Sinds enkele weken heb ik veel last van mijn bekken. Ik kan niet lang meer rechtstaan, rondlopen en draaien in bed. Zelfs zitten is lastig omdat ik geen goede houding meer weet te vinden. Naast dat ik wankel als een gans (daar kunnen we soms nog mee lachen), heb ik vooral pijnlijke steken in mijn onderbuik en schaamstreek. Ik dacht dat de baby misschien aan het indalen was, ook omdat ik een zwaar gevoel heb down under. Na onderzoek bij de gynaecoloog blijkt dat de baby nog niet is ingedaald, maar dat haar hoofdje wel vlak tegen mijn schaambeen ligt. Omdat ik een actief kindje heb, die het géweldig vindt om met haar hoofdje op en neer te bewegen, heb ik dus die pijnlijke steken. Ik heb geen idee of deze steken nog zullen verminderen. Ik hoop natuurlijk van wel want anders zou mijn laatste maand best lastig kunnen worden. 

Doordat de baby zo laag ligt, heb ik een drukkend gevoel op mijn blaas en moet ik ontzettend veel plassen. Soms voelt het alsof mijn blaas op springen staat en eenmaal op de wc komen er maar een paar druppels uit. Best frustrerend als je er zo tien keer op een nacht uit moet. Ach, een voordeel van laag dragen is dat ik geen last heb van brandend maagzuur, waar andere zwangere vrouwen dan weer mee te maken krijgen. Ik denk dat iedere zwangere vrouw wel "iets" heeft de laatste weken. Ze zeggen niet voor niets dat de laatste loodjes het zwaarste zijn. 

Sinds kort heb ik regelmatig buikpijn, soms ook 's nachts. Het voelt dan alsof mijn maandstonden er ieder moment kunnen doorkomen. Volgens de gynaecoloog zijn dit voorweeën en is mijn lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling. Ik vind deze oefenweeën best eng, want elke keer denk ik dat het wel eens écht zou kunnen beginnen. Gelukkig is het tot nu telkens weer over gegaan. Want hoe klaar ik ook ben met de zwangerschap, voor de gezondheid van de baby kan het geen kwaad dat ze nog eventjes blijft zitten. 

Verder merk ik vooral mentaal een verandering. Ik heb het gevoel dat ik steeds meer in mezelf keer en weinig nood heb aan sociaal contact. Het liefste zou ik in mijn coconnetje kruipen tot als ik moet bevallen. Niet abnormaal, gezien mijn leven binnenkort helemaal gaat veranderen en ik voor het eerst mama wordt. Er gaat een compleet nieuwe wereld voor me open en dat is zo spannend! Daarnaast komt de bevalling steeds dichterbij en dat brengt veel angst met zich mee. Ik probeer om het gewoon op mij af te laten komen, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe erg ik er ook tegenop zie, ik hou me vast aan de gedachte dat ik mijn meisje eindelijk in mijn armen zal kunnen nemen. En als ik alle mama's mag geloven, dan zal ik de pijn snel vergeten zijn. 

Hèhè, wat een geklaag. Maar zo is het nu eenmaal. Gelukkig zijn er ook leuke dingen gebeurd. Zo hebben we ons meisje in 3D gezien, maar die foto's hou ik liever privé. Het is zo fijn om haar gezichtje te zien en min of meer een idee te hebben over hoe ze eruit ziet. Qua ontwikkeling doet ze het prima. Ze weegt nu 2,700 kg, nog iets boven het gemiddelde maar zeker niet verkeerd. Sinds de zwangerschapsdiabetes onder controle is, is haar groei gestabiliseerd en daar ben ik blij om. Het strenge suikervrije dieet wordt dan toch beloond! Het is een sterke meid die mama vanbinnen graag bont en blauw slaat, en op de laatste echo was ze volop ademhalingsoefeningen aan het doen. Allemaal goed dus!

Inmiddels zijn alle voorbereidingen gedaan. Alle babyspulletjes zijn in huis, haar kamertje is klaar, het geboortekaartje staat in concept, het geboortesuiker is besteld, mijn vluchttas is gemaakt... Het is fijn om alles op tijd in orde te hebben. Zo hoef ik daar allemaal niet meer aan te denken en heb ik wat meer rust in mijn hoofd. 

Zo, dit was mijn update voor dit keer. Ik weet niet of er hierna nog een zwangerschapsupdate zal volgen, misschien is het wel meteen de geboorte aankondiging? We zullen het zien! ;-)

Veel liefs,
Vanessa xxx

9 opmerkingen:

 1. Veel sterkte met de laatste loodjes! Lijkt me heel vervelend om zoveel te moeten opstaan s nachts en zo niet echt je rust te hebben, maar dat is misschien al oefenen voor wat komen gaat ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oeehf nu wordt het wel heel spannend! Ze maakt het je niet makkelijk maar hopelijk is het je straks naja weet t wel zeker allemaal waard geweest! Zet hem op nog even meid met de laatste loodjes! Sterkte en hopelijk gaat het een beetje 🌸! Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sterkte met de laatste loodjes meid! Ik ben benieuwd hoe ik mij voel rond de 35 weken. Zit nu op bijna 29 en merk inderdaad nu ook al dat het steeds zwaarder wordt. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sterkte!

  Wat voor mij goed werkt is een glaasje water voor ik ga slapen en elke keer dat ik wakker wordt een halve. Misschien dat je het helemaal niet fijn vindt maar voor mij werkt het prima. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog veel succes de volgende weken. Je zal zien je dochtertje zal er sneller zijn dan je denkt. Kan niet geloven dat mijn zoontje al bijna 1 jaar wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat vliegt de tijd, wel jammer dat je veel last hebt van pijn. Heel veel sterkte, nog even volhouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De laatste loodjes inderdaad, nog even en dan kan je je kleine meisje vasthouden. Toen bij mij de bevalling naderde dacht ik steeds, miljarden vrouwen zijn mij voorgegaan...komt helemaal goed! Spannend!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die laatste loodjes wegen inderdaad het zwaarst. Nog even volhouden. You can do it! Sowieso ben je in goede handen tijdens je bevalling, dus dat komt zeker goed. En bijna zven weken na mijn eigen bevalling, kan ik inderdaad bevestigen dat je dat deel snel vergeet. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh zo spannend of het dit jaar of volgend jaar nog gaat zijn. De laatste loodjes wegen inderdaad het zwaarste. Ik heb een geweldige zwangerschap gehad met zeer weinig kwaaltjes (buiten veel vocht). Ik ben bevallen eind juni, dus mijn laatste week was net de warmste week van dit jaar. Toen heb ik wel afgezien en heb ik gewoon niks gedaan buiten binnen gezeten. Geniet ervan en voor je het weet kan je je klein hompeltje in je armen houden. Er komt een heel ander leven je tegemoet, maar ik zou het voor geen geld van de wereld nog willen missen. Alexia wordt volgende week 6 maanden, het gaat zo snel!

  BeantwoordenVerwijderen