5 Dingen die het huishouden makkelijker maken

Geplaatst door

Ik zal er geen doekjes om winden: het huishouden bijhouden is niet mijn favoriete bezigheid. Ik doe het huishouden omdat het moet, niet omdat ik het leuk vind. De reden? Er komt gewoon nooit een einde aan waardoor ik vrijwel nooit een voldaan gevoel ervaar. Ik heb nog maar net een was gedraaid en er liggen alweer vuile kledingstukken in de wasmand. Heb ik juist de hele woonkamer opgeruimd, dan ligt ze na tien minuten weer vol rommel. Er kruipt zoveel tijd in het huishouden, tijd die ik eigenlijk niet teveel heb met mijn werk en een zorgenkindje.

Gelukkig heb ik doorheen de jaren een aantal dingen ontdekt die het huishouden makkelijker maken. Ik deel graag mijn favorieten met je. Oftewel: mijn must haves huishouden!

must haves huishouden

5 Dingen die het huishouden makkelijker maken

1. Boodschappen online bestellen

Sinds vorig jaar bestellen wij het merendeel van onze boodschappen online bij Albert Heijn. Hier winnen wij ontzettend veel tijd mee in ons huishouden en we ervaren ook veel minder stress. Er zijn verschillende supermarkten die online boodschappen aanbieden. Zo hebben wij een tijdje online boodschappen gedaan bij Delhaize maar daar waren we niet zo tevreden over. Daarna zijn we overgeschakeld naar Albert Heijn en tot nu toe bevalt dit ons erg goed.

Eenmaal per week vullen we ons online winkelmandje en laten we de boodschappen bezorgen bij ons thuis. Omdat we vaak dezelfde items bestellen, hebben we inmiddels een ‘vast’ boodschappenlijstje. Hierdoor hoeven we dus niet iedere keer alle boodschappen opnieuw te zoeken en aan ons mandje toe te voegen. Stel dat we sommige dingen eens niet nodig hebben, dan verwijderen we ze gewoon uit het lijstje. Ja, het is echt een gemakkelijk systeem en we zijn er heel tevreden over. Soms hebben we onverwachts iets nodig en dan gaan we nog wel eens naar een fysieke supermarkt, maar het merendeel bestellen we gewoon online. 

2. Een robotstofzuiger

Hoe krijg je je huishouden op orde? Wij hebben al jaren een robotstofzuiger. Of ja, eigenlijk twee. Eentje op de gelijkvloers en eentje op het eerste verdiep waar onze slaapkamers zich bevinden. Ik kan wel zeggen dat dit de beste aankopen in ons huishouden zijn geweest, want hierdoor hoeven we zelf nog nauwelijks te stofzuigen en is het huishouden bijhouden minder moeilijk. De robotstofzuiger op het eerste verdiep begint dagelijks aan zijn ronde op een vast tijdstip dat we hebben ingesteld. Hierdoor zijn onze slaapkamers altijd stofvrij (ook onder het bed) en dat is ontzettend fijn. De stofzuiger beneden zetten we manueel aan, zo’n twee à drie keer per week. 

Een robotstofzuiger wordt nog steeds zo als luxe ervaren, maar ik ben het daar niet mee eens. Oké, het is een investering maar wel eentje die het dubbel en dik waard is. Je maakt het natuurlijk ook zo duur als je zelf wilt. Er zijn robotstofzuigers van € 100 tot € 900. Hoe duurder de robotstofzuiger, hoe meer functies hij heeft. Sommige stofzuigers hebben bijvoorbeeld ook een dweilfunctie en automatische stofbak. Het is maar net wat jouw wensen zijn. Als je genoeg hebt met de standaard functies, dan is een goedkoper model meer dan prima.

Hier vind je een overzicht van de beste robotstofzuigers 2023.

3. Swiffer WetJet 

Jaja, ik heb mijn Vileda ingeruild voor een Swiffer WetJet. En eerlijk? Dit is toch wel het gemakkelijkste dweilsysteem dat ik al ooit heb gehad. Geen gedoe meer met emmers water sleuren en dweilen uitwringen. Daarnaast is het ook ergonomisch zeer goed want je hoeft je niet constant te bukken. Je hoeft alleen maar op de knop bovenaan de hendel te drukken en het reinigingsmiddel sprayt automatisch over de vloer. Aan de onderkant van de swiffer bevindt zich een doekje dat het vuil vasthoudt. De Swiffer WetJet is eigenlijk vergelijkbaar met de gewone, droge swifferdoekjes, maar dan om mee te dweilen in plaats van alleen stof op te nemen. 

Ik heb de Swiffer WetJet Startset gekocht bij Bol.com aan de helft van de prijs. Bol geeft regelmatig korting op deze startset, ook op dit moment! De startset bevat een dweilsysteem, een reinigingsmiddel, vijf reinigingsdoekjes en twee batterijen. Als ik de reviews lees, dan lees ik vooral dat mensen het reinigingsmiddel en de reinigingsdoekjes te duur vinden om op lange termijn te blijven kopen. Ja, deze producten zijn aan de dure kant, maar mijn tip is om altijd goed te vergelijken waar de producten het goedkoopste zijn op het moment dat je ze nodig hebt. De ene keer zal dat bij Bol zijn, de andere keer bij de Action. Door de prijzen te vergelijken, kan je flink wat geld besparen. 

4. Robijn Dry Wash Spray

Over de Robijn Dry Wash Spray heb ik in 2021 een review geschreven en ik gebruik dit product nog steeds. Dat zegt genoeg, toch? Ik gebruik deze spray vooral om kleding op te frissen en zo een wasbeurt uit te stellen. Daarnaast vind ik het erg handig dat de spray kreukels uit kleding verwijdert. Minder wassen én strijken dus! Uiteraard kan het geen echte wasbeurt van in de wasmachine vervangen, maar de spray is ontzettend handig om tussendoor te gebruiken. Een aanrader!

5. Vochtige schoonmaakdoekjes

Ten slotte zijn vochtige schoonmaakdoekjes onmisbaar in ons huishouden. Het is niet de meest milieuvriendelijke optie, maar voor mij wel de gemakkelijkste en de snelste manier om het huis schoon te houden. In de keuken, woonkamer, slaapkamer… overal heb ik wel een pak schoonmaakdoekjes liggen. Mijn favoriete schoonmaakdoekjes zijn van Dettol. Omdat ze vrij prijzig zijn, koop ik ze altijd in de aanbieding. De ene keer bij Bol, de andere keer bij de Action. De vochtige schoonmaakdoekjes van de Action zelf zijn trouwens ook prima. Als ik naar de Action ga, dan gooi ik altijd een paar pakken in mijn winkelmandje.

Heb jij nog tips om het huishouden makkelijker te maken? Wat zijn jouw must haves huishouden? 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Tips om je interieur zo onderhoudsvrij mogelijk te houden

Hekel aan schoonmaken? Zo maak je schoonmaken leuker!