Ontslag genomen en je werkgever doet tegenaanbod. Wat nu?

Geplaatst door

Zodra je een nieuwe job gevonden hebt, dien je je ontslag in bij je huidige werkgever. Maar wat doe je als je werkgever je niet zomaar wil laten gaan en je een tegenbod doet? Is het verstandig om hierop in te gaan? Uit de jaarlijkse salary survey van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters blijkt dat amper 13% zo’n tegenbod aanvaardt. De belangrijkste redenen om in te gaan op een tegenvoorstel van je werkgever zijn een loonsverhoging, een promotie en extra opleiding. 

De ‘war for talent’ is op dit moment erg intens, en organisaties hebben het moeilijk om toptalent aan te trekken en aan boord te houden. Wanneer een fel gewaardeerde werknemer beslist om te vertrekken, zullen werkgevers er alles aan doen om dit te voorkomen. Nieuw personeel zoeken kost tijd en geld. Het is voor organisaties dus makkelijker om medewerkers een tegenaanbod te doen, in de hoop dat ze hiermee overtuigd zijn om te blijven. 

werkgever accepteert ontslag niet

Waarom wel 

Uit de meest recente salary survey van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters blijkt dat 13% van de bevraagde professionals ooit al is ingegaan op een tegenbod van de huidige werkgever. Maar liefst 86% gaf aan dat een hoger loon voor hen de doorslaggevende factor was. Promotie, extra training en opleiding en meer flexibiliteit zijn eveneens belangrijke motivaties. Ongeveer 40% geeft aan dat deze factoren hen zouden kunnen overtuigen om langer in het bedrijf te blijven. Voor 1 op 4 is meer vakantiedagen een reden om niet te vertrekken. Wanneer hun manager de mogelijkheid biedt om fulltime op afstand te werken, overweegt 15% om het tegenbod te aanvaarden. 

Waarom niet 

We kennen nu de voornaamste redenen waarom professionals een tegenbod zouden aanvaarden, maar uit de cijfers blijkt ook dat dit niet vaak gebeurt. Waarom gaat slechts 13% van de werknemers hierop in? Meer dan de helft van de door Robert Walters bevraagde professionals geeft aan dat ze gewoon doorzetters zijn: eens ze een beslissing hebben genomen om te vertrekken, blijven ze erbij. Ook wanneer de huidige job niet overeenstemt met de lange-termijndoelstellingen of wanneer ze bezorgd zijn dat ze later niet gelukkig zullen zijn in hun job, zijn medewerkers niet geneigd in te gaan op een tegenbod. Ongeveer 10% vreest dat hun loyaliteit in vraag wordt gesteld.  

Toch vertrekken 

Ongeveer een derde van de werknemers die een tegenbod aanvaardt, vertrekt uiteindelijk toch binnen het jaar. Iets meer dan 25% blijft wel langer dan 5 jaar bij hun werkgever. Opvallend, want deze werknemers stonden eigenlijk op het punt om de organisatie te verlaten. Voor hen lijkt een tegenbod dan toch een oplossing op lange termijn te bieden. Hoewel dit cijfer relatief hoog ligt, blijft het grote merendeel dus niet lang na het aanvaarden van een tegenbod. 

Salaris is niet alles 

Alvorens je ingaat op een tegenbod van de huidige werkgever, is het belangrijk om alles goed te overwegen. Wegen de voordelen die aangeboden worden écht op tegen de redenen waarom je in de eerste plaats wilde vertrekken? Heb je het gevoel dat je prestaties gewaardeerd en erkend werden voor je je vertrek aankondigde? Als dat niet het geval is, ga je beter niet in op het tegenbod. Een hoger salaris lijkt in eerste instantie erg aantrekkelijk, maar het zou geen beslissende factor mogen zijn. Je zal meer verdienen, maar als je niet langer voldoening haalt uit je job, zal je uiteindelijk toch op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging.  

Gelukkig weten de meeste professionals dit, en laten ze zich niet te snel overtuigen door een hoger salaris. Hoewel veel van de bevraagden aangaven dat een hoger salaris hen zou doen overwegen het tegenbod te aanvaarden, geeft bijna een kwart aan dat een hoger loon toch niet hun grootste motivatie is. Samen met de andere redenen die bevraagde professionals aanhaalden om niet in te gaan op een tegenbod, weegt dat zwaarder door dan de voordelen van blijven. Dat verklaart ook waarom zo weinig werknemers een tegenbod accepteren.  

Wees egoïstisch 

Ga na wie er meer baat bij heeft dat je blijft. Jij of je baas? Durf gerust ook een beetje egoïstisch te zijn en kies voor de optie die het best is voor jouw verdere carrière. Pas wanneer je alle voor- en nadelen die een tegenbod met zich meebrengt vergeleken hebt, en je zeker bent dat je doet wat het best is voor je verdere carrière, kan je een beslissing nemen. 

Veel liefs,
Vanessa xxx