Droge huid: wat zijn de oorzaken en wat kan je eraan doen?

Geplaatst door

Heb jij een droge huid? Lijkt het alsof het heeft gesneeuwd zodra je je kleding uittrekt? Zie je in het najaar ook altijd een doffe uitstraling elke keer als je in de spiegel kijkt? Je bent niet alleen! Een droge huid is een fenomeen waar veel mensen mee kampen. In dit artikel vertel ik wat de oorzaken van een droge huid zijn en wat je eraan kunt doen.

droge huid

Heb ik een droge huid?

Droge huid is een veelvoorkomend huidtype. Alhoewel een droge huid toch wel wat problemen met zich meebrengt, wordt het niet gezien als een aandoening, enkel als een huidtype. Mensen die er last van hebben, hebben dit vaak zelfs niet eens door. Er bestaan immers verschillende graden van uitdroging. Velen onder ons merken alleen symptomen op tijdens de herfst en winter, wanneer de lucht rondom ons een lage vochtigheidsgraad heeft en onze huid daardoor uitgedroogd aanvoelt. Andere mensen hebben dan weer het hele jaar door last van schilfertjes, barstjes, kloven en een rode tint.

In sommige gevallen wordt er niet meer gesproken over een droge huid, maar van een echte huidaandoening zoals eczeem, psoriasis of rosacea. Mocht je twijfelen of je last hebt van een van deze aandoeningen, raadpleeg dan altijd eerst je huisarts of dermatoloog.

wat doen tegen droge huid

Droge en gedehydrateerde huid: wat is het verschil?

Vaak worden de termen droge en gedehydrateerde huid door elkaar gebruikt. Ze klinken immers een beetje hetzelfde. Het verschil tussen een droge en gedehydrateerde huid is de oorzaak van de huidproblemen. Een droge huid wordt gekenmerkt door een verminderde productie van oliën op de huid, terwijl een gedehydrateerde huid geen tekort heeft aan olie, maar wel aan water. Een droge huid is dus een huidtype en een gedehydrateerde huid een aandoening.

Een eenvoudige test om na te gaan of je huid écht gedehydrateerd is of eerder gewoon droog, is door in je wang te knijpen. Worden er rimpeltjes gevormd? Dan heb je een groot tekort aan water in je huidcellen en is je huid gedehydrateerd. Een gedehydrateerde huid voelt strak aan en ziet er dof uit. Merk je dat je rimpels ineens veel duidelijker op je gezicht staan of dat er zich op korte tijd rimpeltjes vormen die er voorheen niet waren? Dan kan dit een teken zijn dat je huid water nodig heeft. Meer water drinken in de winter: zo doe je dat!

Een droge huid daarentegen, voelt eerder oncomfortabel aan met schilfertjes en een jeukend gevoel. Ligt je badkamervloer soms vol met schilfertjes en voelen je benen als schuurpapier? Dan ligt dit ongetwijfeld aan het feit dat je huid niet genoeg olie produceert.

gedehydrateerde huid

Wat zijn de oorzaken droge huid?

1) Genetische aanleg

Een droge huid heeft niet altijd een externe factor nodig, soms zit het gewoon in je genen. Zit eczeem in je familie? Dan is de kans groot dat jij ook met een droge huid te maken zal hebben. 

2) Droge lucht

Vooral in de herfst en winter steekt deze oorzaak de kop op. Denk aan onvoldoende ventilatie, ruwe wind, verwarming en hete douches. Dit kan allemaal leiden tot een droge huid.

3) Ruwe producten

Sterke zepen, producten met veel parfum, maar ook producten die de natuurlijke oliën van je huid afstrippen kunnen je huid nog droger maken. 

4) Medicijnen

Ook sommige medicatie heeft een droge huid als gevolg. Check de bijsluiter eens of informeer bij je huisarts.

droge huid oorzaken

Wat doen tegen een droge huid?

1) Goede moisturizer

Een droge huid heeft iedere dag verzorging nodig. Kies daarom voor een moisturizer die je huid goed hydrateert. Ga altijd voor milde producten zonder zeep, parfums of andere agressieve ingrediënten waar je huid geen baat bij heeft. Gebruik de moisturizer niet alleen ’s ochtends en ’s avonds, maar ook op momenten wanneer je huid veel vocht verliest. Denk aan het moment dat je uit de douche of het bad stapt. Door een moisturizer aan te brengen net na het douchen, help je je huid vocht vast te houden. 

2) Goede wasgewoontes

Ook tijdens het baden kan je een paar nieuwe gewoontes inlassen die voorkomen dat je huid uitdroogt. Ga bijvoorbeeld voor een korte douche van slechts vijf tot tien minuten waarbij je heet water vermijdt. Kies voor lauw water en een zachte cleanser. Staat je deur open tijdens het douchen? Probeer deze dan te sluiten voor je je omkleedt. De tocht kan je huid immers ook uitdrogen, zeker wanneer deze nat aanvoelt. Ga ook voor een zachtere aanpak zodra je uit bad komt door je huid droog te deppen in plaats van te wrijven.

tips tegen droge huid

3) Scrubben

Dode huidcellen kunnen geen vocht meer opnemen. Daarom is het belangrijk dat je moisturizer ook echt diep in je huid kan doordringen. Gebruik dus zeker een scrub om die droge, dode huidcellen te verwijderen tijdens een douchebeurt. 

4) Luchtbevochtiger

Heb je voornamelijk last van een droge huid tijdens de herfst en winter? Dan kan je een luchtbevochtiger kopen om in huis te plaatsen. Vooral in je slaapkamer is een luchtbevochtiger erg handig. Een goede luchtvochtigheid voorkomt een droge huid én het zorgt voor een betere nachtrust. Luchtbevochtigers voor de slaapkamer zijn meestal stil in gebruik en maken geen gebruik van stoom. Je hebt er dus geen last van terwijl je slaapt. Een goedkoop alternatief is om een kommetje met water op je verwarming te plaatsen om zo droge lucht in huis tegen te gaan.

luchtbevochtiger

Zo, nu weet je wat het verschil is tussen een droge en gedehydrateerde huid, wat de oorzaken van een droge huid zijn en wat je eraan kunt doen. Ik hoop dat deze tips tegen een droge huid je kunnen helpen zodat je met een zacht velletje het najaar doorkomt!

Veel liefs,
Vanessa xxx