Hoe behandel je houten tuinmeubelen?

Geplaatst door

Houten tuinmeubelen fleuren je tuin helemaal op. Of het nu gaat om een houten bank op het gras of een houten tuintafel op het terras, het ziet er altijd gezellig uit. Houten tuinmeubels hebben maar één nadeel: na een tijdje kunnen ze er lelijk uitzien en moet je ze een opknapbeurt geven. Hoe behandel je houten tuinmeubelen? Met de volgende tips kan je houten tuinmeubelen behandelen en worden ze weer zo goed als nieuw!

hoe behandel je houten tuinmeubelen

Hoe behandel je houten tuinmeubelen?

1. Houten tuinmeubelen schoonmaken

Houten tuinmeubelen behandelen is niet mogelijk voordat je ze hebt schoongemaakt. Maak een sopje van warm water en een ontvetter. Een andere optie is om een deel ammoniak te mengen met negen delen water. Laat het goed intrekken en spoel het daarna af met water. Wacht tot het hout helemaal droog is alvorens je doorgaat naar de volgende stap.

2. Vul oneffenheden op

Scheurtjes en gaatjes zijn bijna niet te voorkomen als het om houten tuinmeubels gaat. Beestjes doen namelijk niets liever dan aan hout vreten, en anders scheurt het hout wel door van het vocht. Bij de bouwmarkt kan je een vulmiddel kopen dat geschikt is voor hout. Gebruik dit om de gaatjes en scheurtjes op te vullen, en probeer het geheel zo glad mogelijk te maken. Let op: het kan gebeuren dat er door het vulmiddel oneffenheden optreden, maar deze kan je gewoon wegschuren. Het is wel belangrijk dat er geen houtschaafsel achterblijft.

3. Plak goed af

Ga je de houten tuinmeubelen verven? Een rolletje schilderstape mag niet ontbreken wanneer je met deze klus aan de slag gaat. Hiermee kan je alles afplakken wat geen likje verf nodig heeft. De scharnieren hoef je bijvoorbeeld niet in de grondverf te zetten en kan je dus van tape voorzien. Leg ook een oude doek of zeil op de vloer om te voorkomen dat deze vuil wordt. Om te voorkomen dat je tuinmeubel beschadigt raakt, kan je nog een zacht deken onder de doek of het zeil leggen.

houten tuinmeubelen behandelen

4. Breng de grondverf aan

Breng eerst een basislaag aan op het hout. Roer je grondverf om met een stokje en gebruik een kleine kwast om de hoekjes en kantjes te verven. Voor de grotere oppervlakken is een vachtroller erg handig. Wees vooral niet te zuinig met de verf, voorzie alles van een dikke laag en smeer deze goed uit. Laat het daarna goed drogen.

5. Houten tuinmeubelen schuren

Heeft de verfkwast per ongeluk wat haren achtergelaten op het meubel? Geen zorgen, je kunt deze oneffenheden licht weg schuren. Ook als je niet van plan bent om de eindlaag binnen de 24 uur aan te brengen, doe je er goed aan om deze laag licht te schuren.

6. Houten tuinmeubels verven

Tenslotte moet je een eindlaag aanbrengen op het meubel. Breng een flinke laag verf aan en laat deze goed drogen. Het kan dat je met één laag niet genoeg hebt en je meubel nog een laag nodig heeft, maar dit moet je op het moment zelf zien. 

houten tuinmeubelen verven

Houd ook zeker rekening met de weersomstandigheden. De perfecte temperatuur om te verven is tussen de 10 en 25 graden. Daarnaast moet je opletten dat het ’s nachts niet kouder wordt dan 5 graden. Indien dit niet het geval is, droogt de verf niet goed. Verf ook niet in de zon want anders zal de verf te snel drogen, wat het eindresultaat ook niet ten goede komt. Hetzelfde geldt voor de wind: zorg dat het tuinmeubel op een windvrij plekje staat om op te drogen. 

Zit het behandelen van de houten tuinmeubels erop, maar ben je niet tevreden met het resultaat? Dan is het wellicht tijd om nieuwe tuinmeubels aan te schaffen. Kijk ook zeker eens naar deze Nederlandse meubelmerken om de mooiste meubels voor binnen én buiten te scoren!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Schilderen bij warm weer? Check deze handige tips!