6 signalen dat het tijd is voor een nieuwe job

Geplaatst door

Wanneer je in een nieuwe job start, zal je in het begin hoogstwaarschijnlijk erg enthousiast zijn. Het is immers een nieuwe uitdaging waar je ongetwijfeld heel wat zal bijleren. Naargelang de tijd verstrijkt, kan er echter een moment komen waarop je merkt dat je minder gemotiveerd bent. Maar hoe weet je nu of dat gewoon een hobbel is in je persoonlijke loopbaan, of dat je niet op je plaats zit? Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters gaat even dieper in op een aantal signalen die aangeven dat de tijd rijp is om een nieuwe professionele uitdaging te zoeken.

tijd voor een nieuwe job

Tijd voor een nieuwe job? 6 signalen!

1) Je bent moe en humeurig

Slorpt je werk letterlijk al je energie op? Ben je vaak uitgeput? Het is een eerste belangrijke indicator dat je niet meer gelukkig bent in je job. Dat zal zich dan ook uitdrukken buiten het werk. Je bent chagrijniger, slaapt minder goed, en ook andere fysieke kwaaltjes als hoofd- en spierpijn zijn niet ongewoon. Op den duur kan je leven buiten het kantoor hier ook onder lijden, aangezien je je slecht humeur ook op je gezin afstraalt. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

2) Je staat niet meer achter je organisatie

Voorheen was jij de eerste om het bedrijf waarvoor je werkt in alles te verdedigen. Je praatte ook buiten de werkuren met passie over je werkgever en jouw rol binnen de organisatie, je was een trotse vertegenwoordiger. Maar nu is dat niet meer het geval. De sfeer op kantoor is veranderd, het bedrijf maakte plots een aantal beslissingen die niet met jouw verwachtingen stroken of een verandering op managementniveau zorgde ervoor dat je nu minder in het bedrijf gelooft. Sta je niet langer achter je job of je organisatie, dan is het tijd om rond te kijken naar een nieuwe opportuniteit.

3) Je sleept je naar het werk

De dagen waarop je op kantoor verwacht wordt, zijn een hel voor jou. Je hebt moeite om ‘s ochtends te vertrekken en eens je aanwezig bent, kijk je voortdurend naar de klok. Je telt de uren af totdat je kan uitloggen en weer naar huis kan gaan. Op die manier daag je jezelf niet meer uit en vererger je je vermoeidheid en je slecht humeur. Je maakt het jezelf alleen maar moeilijker en, zoals eerder aangegeven, zal dat doorsijpelen naar je gezin. Is dat het geval, dan ben je dringend toe aan verandering.

4) Je bent uit je takenpakket gegroeid

In het begin was het een uitdaging om je taken tot een goed einde te brengen. Nu voelt je takenpakket eerder repetitief aan. Je hebt intussen andere interesses gekregen, maar je opdrachten zijn niet mee veranderd. De vaardigheden die je hebt opgebouwd in de voorbije jaren stemmen met andere woorden niet meer overeen met je interesses. Of je hebt gewoon letterlijk het gevoel dat de job te klein voelt voor jou.

Zoals Steve Jobs ooit zei: “De enige manier om geweldig werk te doen, is houden van wat je doet. Als je het nog niet gevonden hebt, blijf dan zoeken. Neem geen genoegen.” Nu kan dus het moment zijn om van de gelegenheid gebruik te maken om te ontdekken wat je kan bereiken als je de sprong durft te wagen.

5) Je voelt je onzichtbaar

Een andere reden waarom je job niet meer aangenaam is? Het gevoel dat wat je doet, niet belangrijk is, of dat het niet geapprecieerd wordt. Het lijkt wel alsof je mening of bijdrage nooit erkend wordt door je leidinggevende. Hij of zij zag je over het hoofd voor een belangrijke opdracht, terwijl jij eigenlijk de geknipte kandidaat was. Wanneer dat gevoel overheerst, kan je eerst proberen om er met je manager over te praten. Indien je er toch alles aan hebt gedaan om de dynamiek te verbeteren, maar het toch nog niet helemaal goed voelt, is het misschien toch tijd voor een nieuwe uitdaging.

6) Je klaagt regelmatig

Wanneer je jezelf er vaak op betrapt te klagen over je werk of over je collega’s, weet je eigenlijk wel al hoe laat het is. Intussen hebben je vrienden of familie al vaak gehoord dat je niet langer gelukkig bent in je job en je spijt hebt van je jobkeuze. Dat is enerzijds vervelend, maar anderzijds kunnen zij zeker ook een belangrijke rol spelen in het benoemen van het probleem en je erop wijzen dat je aan verandering toe bent. Denk dan ook na over hun advies.

Het is dus met name van belang om af en toe stil te staan bij wat je wil, en of je werkgever nog goed bij je past. Ga niet meteen uit van het ergste wanneer je één van bovenstaande signalen herkent, maar ze mogen natuurlijk niet blijven aanslepen. Heb je het gevoel dat je al lang in een dergelijke situatie zit, neem dan de tijd om rond te kijken wat de arbeidsmarkt te bieden heeft.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Carrière switch maken? Voorkom deze 5 valkuilen

4 Tips om de passie voor je carrière weer te doen oplaaien

3 Redenen waarom een nieuwe job voor het eindejaar een goed idee is

Gevangen in een bore-out? Zo pak je het aan!

Eén reactie

  1. Denk dat het nu een goed moment is om ander werk te gaan zoeken, mocht je voor die keuze staan. Er zijn veel vacatures en qua periode zo een paar maanden voor de vakantie is er nog genoeg tijd om ingewerkt te worden.

Reacties zijn gesloten.