4 Tips om de passie voor je carrière weer te doen oplaaien

Geplaatst door

Herinner je je de spanning die je voelde bij het tekenen van je eerste arbeidscontract? We beginnen onze carrière allemaal met optimisme, ijver en energie; uitkijkend naar de toekomst. Als gevolg van stress, toenemende werkdruk of de werkomgeving zelf, kan het echter steeds moeilijker worden om dat aanvankelijke gevoel van enthousiasme vast te houden. Hoe raak je weer geïnspireerd en en doe je passie voor je carrière terug oplaaien? Internationaal rekruteringsspecialist Robert Walters deelt 4 tips.

passie voor carrière weer oplaaien

Tip 1: Wees nieuwsgierig

Veel mensen voelen zich misschien vastgeroest in hun carrière omdat ze het gevoel hebben dat ze niets nieuws leren. Maar er valt altijd wel iets bij te leren of na te streven om je collega’s of concurrenten te overtreffen. Identificeer gebieden waarin je je verder zou kunnen ontwikkelen en maak het je doel om je hierin te specialiseren.

Biedt jouw werkgever mogelijkheden tot upskilling, grijp die kans dan met beide handen. Informeer je regelmatig en overweeg elk idee dat op je pad komt. Neem permanente bijscholing op als integraal onderdeel van je werk. Zo ontwikkel je een onverzadigbare belangstelling voor alles wat relevant is voor je job.

Tip 2: Probeer je impact te vergroten

Mensen die dankzij hun werk impact hebben op anderen, voelen vaak een grote passie voor wat ze doen. Atleten streven naar een wereldtitel of record om hun land trots te maken. Leerkrachten gaan tot het uiterste om hun leerlingen te motiveren en te inspireren. Professionals kunnen hun enthousiasme voor hun werk verliezen omdat ze niet weten wat hun rol betekent in het grotere geheel.

Door actief te proberen een verschil te maken en je werk te zien als een persoonlijke bijdrage aan iets groters, blijf je gemotiveerd en betrokken. Als je meer betekenis wilt geven aan je werk, kun je nagaan hoe je je omgeving of de mensen om je heen kunt beïnvloeden.

Tip 3: Omring je met gelijkgezinden

Het zou je wel eens kunnen verbazen hoezeer collega’s en de bedrijfscultuur de liefde voor je job beïnvloeden. Uit een recent onderzoek van Robert Walters blijkt dat 45% van de werknemers in de eerste plaats op zoek is naar een inspirerende en ondersteunende omgeving. Het heeft iets stimulerends om met collega’s te praten die gepassioneerd zijn over hun werk en hun ervaringen uit de eerste hand te horen. Het enthousiasme dat ze uitstralen als ze over hun werk praten kan zeer inspirerend en uiterst aanstekelijk zijn.

Zoek zeker ook contact met wat wij de ‘nieuwe gepassioneerden’ noemen, mensen die nieuw zijn in hun functie en bruisen van het vertrouwen en de trots op hun werk. Hun niet-aflatende drive naar succes en leren kan een frisse kijk op jouw werk geven. Je kunt zelf ook een hoog niveau van energie en passie behouden door hen te op te leiden, te coachen en te begeleiden.

Tip 4: Hou van wat je doet

Een manier om je passie opnieuw te doen oplaaien is je te herinneren waarom je in de eerste plaats bent gaan doen wat je nu doet. Denk na over welke aspecten van je werk je echt leuk vindt; misschien is het nieuwe mensen ontmoeten, zakendeals sluiten, reizen naar andere landen of de vrijheid hebben om creatief te zijn. Als je eenmaal hebt vastgesteld wat echt belangrijk voor je is, wees dan trots op wat je graag doet en blijf je hiervoor inzetten. Als je huidige werkgever je dat niet toestaat, is het misschien tijd om een organisatie of omgeving te zoeken die dat wel doet. Zo kun je groeien en carrière maken op basis van wat je graag doet.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Drie tips voor optimaal werkgeluk

Niet langer happy in je job? Zo vertel je het aan je baas!

Gevangen in een bore-out? Zo pak je het aan!

6 signalen dat het tijd is voor een nieuwe job