Duurzaam leven – We horen het vaak: we hebben maar één planeet en moeten er zorg voor dragen. Maar hoe doe je dat? Tips zoals vervang je lampen door een spaarzaam alternatief, heb je al vaak gehoord. Maar hoe kan ook jij je steentje bijdragen door minimale aanpassingen in je dagelijks leven? Naamlabelproducent My Nametags geeft enkele originele tips die je makkelijk kan uitvoeren in je drukke huishouden.
Verandering brengen in je routine kan moeilijk zijn. Wanneer je ook een huishouden combineert, zorgt dat voor extra uitdagingen. En toch kan je eenvoudig alledaagse veranderingen inbrengen. Want vergis je niet, al die kleine aanpassingen kunnen samen een groot verschil maken. En wie weet krijg je wel leuke ideetjes die je samen met je gezin kan uitvoeren. Zo maak je duurzaam omgaan met de planeet leuk en krijg je er familietijd voor terug, een echte win-winsituatie.
5 Tips om duurzaam te leven
De speelgoedbibliotheek
90 procent van al het speelgoed bestaat uit plastic waarvan 80 procent op de afvalberg belandt. Waarom zoveel? Ouders gooien speelgoed vaak weg omdat hun kinderen eruit zijn gegroeid. Nochtans heeft dit een belangrijke negatieve impact op het milieu. Plastic is niet biologisch afbreekbaar. Het is daarom heel belangrijk om het correct te recycleren of beter nog: om het een tweede leven te geven.
Maar hoe pak je dat aan? Wanneer je zoon of dochter volgende keer vraagt om iets nieuws omdat hij of zij zich verveelt, open dan niet meteen je laptop om het laatste nieuwe gadget te bestellen. Stel in plaats daarvan jezelf de vraag; wat heeft mijn kind al en hoe lang is het geleden dat hiernaar gekeken is? Misschien ligt er al iets gelijkaardig dat gewoon stof aan het verzamelen is. En ja hoor, dat is goed mogelijk door de grote hoeveelheid speelgoed dat je doorheen de jaren verzamelt
Niets dat aan de noden voldoet? Kijk dan of je iets tweedehands kan kopen. Je zou ervan opkijken hoeveel zaken online te vinden zijn voor een appel en een ei, en dat in perfecte staat. Speelgoed krijgt zo een nieuw leven ingeblazen en hoeft niet meteen de vuilbak in. Bovendien is het een uitgelezen moment om samen in gesprek te gaan over ander speelgoed dat niet aangeraakt wordt. Zo kan je je kinderen al van jongs af aan aanleren dat het speelgoed beter naar een ander huisje gaat zodat andere kinderen er evenveel van kunnen genieten zoals je zoon of dochter ooit deed.
Weet je niet meteen waar je moet zijn? Online vind je tal van online winkels en pagina’s op sociale media voor tweedehands speelgoed, of misschien heeft je gemeente wel een speelgoedbibliotheek? Dat is een systeem waar bewoners speelgoed voor kinderen van alle leeftijden kunnen lenen en doneren.
Soms wil je ook niets nieuws (of tweedehands) kopen voor je kind omdat er al voldoende leuk speelgoed thuis is. Blaas de verveling weg door creatief om te gaan met dagelijkse voorwerpen. Kijk naar spullen met kinderogen, een keukenrol wordt ineens een heus ruimteschip. Zoek naar alledaagse gebruiksvoorwerpen in je huis en start samen een creatief knutselprojectje. Zo hoef je niets nieuws te kopen, spenderen jullie tijd samen en wordt je afval omgetoverd tot een pronkstuk in huis.
Weg met verpakkingen
Een andere eenvoudige manier om je ecologische voetafdruk te verminderen is om zo min mogelijk producten in verpakkingen te kopen. Is dat niet mogelijk? Kijk dan of er geen duurzamer alternatief voorhanden is dan plastic. Zo is de badkamer de ideale plek om makkelijk veranderingen te maken. Je kan je shampooflessen inruilen voor een shampoo bar, zo is de verpakking meteen ook het product. Is je haar met een bar wassen een brug te ver? Begin dan door alledaagse producten om te wisselen. Vervang zaken zoals wattenstaafjes, oorstokjes, deodorant en scheermesjes door hun herbruikbare versie. Heb je nog een baby in huis of is er eentje op komst? Probeer eens wasbare luiers, misschien past het perfect in je levensstijl.
Lees ook: 5 Duurzame tips voor in de badkamer
Gedaan met spullen kwijt geraken
Jaarlijks verliezen kinderen 14 producten waarvan 1 op 5 ouders ze meteen vervangen. Dat zorgt voor maar liefst 800 ton plastic afval per jaar, het equivalent van 53 miljoen plastic flessen. Naamlabels zoals die van My Nametags kunnen een handige tool zijn om dit aantal te verminderen. Gebruik gepaste labels voor items die vaak verloren geraken, zoals bijvoorbeeld truien en brooddozen. Je wil namelijk niet weer die perfecte jas vervangen omdat de kleine sloddervos deze op school vergeten is.
Gebeurt dit toch? Dankzij zo’n label kan het voorwerp makkelijker teruggebracht worden naar de rechtmatige eigenaar. Aan de hand van het leuke icoontje op de label is het ook meteen duidelijk wat van jouw kind is, verwarring in een zee van donkere jassen kan namelijk altijd gebeuren en zeker onder de kleinsten onder ons.
Spaarzaam met water
Voor niets komt de zon op. Dat geldt ook voor (regen)water. We kunnen het jammer genoeg niet zomaar drinken, maar er zijn wel andere functies die het kan vervullen. Het aankopen van een regenton biedt een hoop mogelijkheden om spaarzaam om te gaan met water. Zet je kinderen aan het werk met een emmer regenwater in plaats van de tuinslang. Hier kunnen ze de planten mee water geven of de wagen wassen. Het is niet alleen een activiteit dat jullie samen kunnen doen, maar het kan ook een mooi leermoment zijn.
Heb je geen plaats voor een regenton? Dan kan je misschien je douchewater opvangen met een emmer. Met dit water kan je je (huis)planten water geven of je gebruikt het om je toilet door te spoelen.
Lees ook: Besparen op waterfactuur? 35 Tips om water te besparen
Wees voorbereid in de keuken
Een huishouden verspilt gemiddeld 88 kg voedsel per jaar, we gooien dus het equivalent van een gemiddelde man jaarlijks de vuilbak in. De portefeuille is hier ook niet blij mee, zo geef je jaarlijks ongeveer 369 euro aan eten uit dat nooit geconsumeerd zal worden, een budget waar je toch al een leuke gezinsactiviteit mee zou kunnen doen. Als je moest kiezen een weekendje weg of een koelkast vol eten over datum? Dan is je keuze snel gemaakt.
Een goede voorbereiding in de keuken is hét wapen om voedselverspilling tegen te gaan. We hebben het allemaal wel al eens mee gemaakt. Je staat in de winkel en je weet niet wat je moet kopen, daarbovenop gromt je buik nog eens van de honger. Het resultaat? Een winkelkar vol zaken die je eigenlijk niet nodig hebt of toch niet op krijgt. Hoe zorg je ervoor dat dit jou niet meer overkomt? Door samen met je gezin aan meal prepping te doen! Zit wekelijks met je huishouden samen en maak een weekmenu op, zo sta je niet alleen voor de moeilijke ‘wat gaan we vandaag eten’-vraag. Aan de hand van de gekozen gerechten, maken jullie dan een boodschappenlijstje op.
Is er een recept waar maar een halve courgette voor nodig is? Voorzie dan een gerecht waar de andere helft voor gebruikt kan worden. Lukt dat niet? Maak dan meer van het recept zodat de volledige groente benut wordt of verzin er een lekker hapje mee. Zonder extra moeite heb je dan meteen een creatieve lunch voor de volgende dag. Of heb je mooi wat extra’s voor de wekelijkse kliekjesdag, zo blijft er niets verloren in de koelkast staan. En heb je meteen een het antwoord op de dagelijkse vraag!
Heb jij nog tips om duurzaam te leven?
Veel liefs,
Vanessa xxx