Spijt van je jobkeuze? Zo ga je ermee om…

Geplaatst door

Pas afgestudeerden die starten in hun eerste job, neigen nogal snel in te gaan op een jobaanbieding, ook al weten ze vaak niet goed wat ze precies mogen verwachten. Ook meer ervaren professionals die in de voorbije corona-periode van job gewisseld zijn, hebben soms spijt van hun keuze. Maar hoe ga je daar mee om? En hoe vermijd je een nieuwe teleurstelling bij een volgende job? Amber Vanhooren, senior consultant bij staffing specialist Walters People, deelt een aantal tips.

spijt van jobkeuze

Spijt van jobkeuze: diverse redenen

Er zijn verschillende redenen waarom vooral jongere werknemers soms kiezen voor een bedrijf waar ze niet warm van worden. “We merken dat pasafgestudeerden sneller een jobaanbieding aanvaarden omdat ze voor zichzelf uitmaken dat het slechts een tussentijdse oplossing zal zijn. Vaak zijn ze ook bang dat ze nog niet genoeg ervaring hebben om een betere job uit te voeren, of ze vinden dat het te lang duurt voor ze degelijke aanbiedingen krijgen” vertelt Amber.

Ook professionals die in de voorbije corona-periode van job gewisseld zijn, zien we vaker op hun beslissing terugkomen. Amber: “Vaak hebben de verschillende selectiegesprekken digitaal plaatsgevonden, en hebben professionals hun leidinggevende, hun collega’s en werkplek nooit in levenden lijve gezien voor hun startdatum. Een nieuwe job starten op afstand lukt wel, maar we merken regelmatig dat het gebrek aan menselijk contact op de werkvloer en de face-to-face opleidingen soms een echt gemis zijn.”

Voorkomen beter dan genezen

Heb je toch spijt van de job die je hebt gekozen? “Voorkomen is altijd beter dan genezen” zegt Amber. “Het is belangrijk om voor jezelf op voorhand goed na te denken over welke richting je uit wilt en een soort carrièreplan op te stellen. Eens je van tevoren weet wat je precies zoekt en hoe dit kan bijdragen bij je carrièreplan, zal je ook makkelijker nee durven zeggen tegen potentiële jobaanbiedingen. Het is immers niet de bedoeling dat je je ongelukkig voelt in je nieuwe job, en met tegenzin naar kantoor gaat.”

Blijf kalm

Stel nu dat je toch het gevoel hebt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Blijf dan vooral kalm! “Je droomjob vindt men zelden van de eerste keer. Wanneer je als jonge werknemer dan een job aanvaardt die je minder ligt, is er nog geen man overboord. Zie het als een kans waarbij je ervaring hebt opgedaan en dingen hebt bijgeleerd, al was het maar wat je net niét wil. Zodra je dat voor jezelf hebt uitgemaakt, kan je gerichter zoeken naar je ideale job”, zegt Amber.

Ga in gesprek

Je job opzeggen is niet altijd de beste keuze. Mogelijk zijn er oplossingen om je teleurstelling weg te nemen. “Wat de reden van je teleurstelling ook is: ga in gesprek met je leidinggevende. Vertel waarom de job niets voor jou is. Is het de inhoud van de job? De werksfeer? Of de locatie of werkuren die je minder bevallen? Door erover te praten, kunnen jullie wellicht samen tot een oplossing komen. Je kan bijvoorbeeld betere arbeidsvoorwaarden verkrijgen. Misschien krijg je flexibelere werkuren, of wie weet zijn er intern opportuniteiten die beter bij jou passen…”

Reflecteer

Komen jij en je leidinggevende niet tot een oplossing, dan kan je uiteraard je zoektocht naar een nieuwe job hervatten. “Zoals ik al zei is het daarbij belangrijk om goed na te denken over wat je precies wil. Laat je niet (opnieuw) vangen door bepaalde functietitels of hoge salarissen. Het allerbelangrijkste is dat je kan doen wat je graag wil doen. Zo is het toffer om ’s ochtends naar je job te vertrekken en zal je hier niet tegen opzien” vertelt Amber. “

Zorg er tenslotte ook voor dat je genoeg informatie over je potentiële nieuwe werkgever verzamelt. Waar staat het bedrijf voor? Passen de missie en visie van het bedrijf bij jouw persoonlijke ambities? Voldoet een nieuwe werkgever aan alle eisen die je vooropgesteld had, en biedt de nieuwe job wat je mist in je huidige functie? Pas wanneer je overtuigd bent dat je genoeg research hebt gedaan en dat het een goede match zal zijn, kan je met een gerust hart ingaan op een nieuwe jobaanbieding” besluit Amber.

Gastartikel

Veel liefs,
Vanessa