Hoeveel verdien je als starter in de financiële sector?

Geplaatst door

Ben jij pas afgestudeerd of behaal je binnenkort je diploma? Dan wil je wellicht ook héél graag weten welk salaris je mag verwachten in je eerste job binnen finance. Op dit moment zijn er meer vacatures dan er werkzoekenden zijn. Goed nieuws dus als je nu je eerste stappen op de arbeidsmarkt zet! Maar hoe begin je daaraan? En hoeveel verdien je als starter in de financiële sector? 

hoeveel verdien je als finance

Mogelijk wil je liefst onmiddellijk aan de slag gaan met een vast contract. En dat kan uiteraard. Maar liefst 81,5% van alle huidige finance vacatures bieden een permanent contract, een cijfer dat we overigens elk kwartaal zien toenemen. Maar wanneer je nog niet precies weet wat je precies wil, dan kan het raadzaam zijn om te starten met een tijdelijk of interim contract gedurende een bepaalde periode. Dat geeft je immers de kans om van verschillende functies te proeven en het reilen en zeilen van meerdere organisaties te leren kennen, zodat je voor jezelf ontdekt wat je liefst doet en waarin je verder wil gaan. Bovendien bieden heel wat organisaties snel een vast contract nadat je een korte periode op interim basis gewerkt hebt.

Thomas Vieuxjean, Senior Consultant bij staffing specialist Walters People, licht toe welk loon je als starter en professional tot 3 jaar ervaring mag verwachten in een aantal financiële functies.

hoeveel verdien je in de financiële sector

Hoeveel verdien je als starter in de financiële sector?

Boekhouding

Start je je carrière in een rol als Junior Accountant of als Assistant Accountant waarbij je de accounts payable en accounts receivable voor jouw rekening neemt, dan kan je rekenen op een minimum bruto maandloon van 2000 EUR. Thomas: “Sommige organisaties bieden starters zelfs iets meer. Bij grote internationale organisaties kan het startersloon voor functies binnen boekhouding zelfs oplopen tot 2300 à 2400 EUR bruto per maand. Lijkt een job als General Ledger Accountant of Credit Collector je wel iets, dan mag je rekenen op een startersloon tussen 2000 en 2600 EUR bruto per maand.”

Bank & verzekeringen

Thomas: “Heb jij er altijd al van gedroomd om in de bankwereld aan de slag te gaan? Dan is een job als Back Office Medewerker of Middle Office Medewerker een prima functie om je carrière in de bankwereld te starten.” Start je in een back office functie, dan mag je rekenen op een bruto maandloon tussen 2300-2600 EUR per maand. In een middle office functie ligt het bruto startersloon net iets hoger, nl: 2400-2800 EUR per maand.

Ben je leergierig en hou je ervan om dagelijks in contact te staan met klanten? Als startende Financial Advisor sta je je klanten dagelijks te woord en tracht je een oplossing op maat te bieden. Je commerciële feeling helpt je om je eigen klantenportefeuille verder uit te breiden. Hiervoor mag je rekenen op een startersloon tussen 2100 en 2800 EUR per maand.

“Binnen de verzekeringswereld is de vraag naar Verzekeringsspecialisten enorm hoog op dit moment. Werken in eigen streek, met tal van doorgroeimogelijkheden zijn maar een paar voordelen die bij dergelijke job horen. Als startende Insurance Specialist mag je rekenen op een bruto maandloon tussen 2000 en 2500 EUR,” vertelt Thomas. Uiteraard biedt de banksector bovenop dit loon ook tal van andere extralegale voordelen, en is telewerk inmiddels goed ingeburgerd.

Finance

Hoeveel verdien je als finance? “Het aantal vacatures binnen finance was nog nooit zo hoog als nu. Zelfs starters hebben een brede waaier aan interessante finance jobs om uit te kiezen. Een eerste job binnen een Big4 bijvoorbeeld is een uitstekende start van je carrière.” Als Externe of Interne Auditor mag je rekenen op een startersloon tussen 2400 en 3200 EUR bruto per maand. Naast extralegale voordelen hoort daar in de meeste organisaties ook een bedrijfswagen bij.

Ben je analytisch sterk? Dan ambieer je wellicht een job als Business Analyst of Financial Analyst. Afhankelijk van de organisatie waarin je terecht komt, krijg je als starter een brutoloon tussen 2400 en 3200 EUR per maand. Adviseren zit je in het bloed? Als externe consultant zijn je expertise en financiële inzichten zeer waardevol voor organisaties die hulp zoeken bij de realisatie van hun projecten. Als starter in deze functie mag je rekenen op een bruto maandloon tussen 2100 en 2500 EUR.

hoeveel verdiend een verzekeringsagent

Studentenjob

Ga je nog verder studeren, of wil je liever eerst nog wat geld bijverdienen als student? “Er is niks mis met een studentenjob in de lokale supermarkt of restaurant, maar weet dat een studentenjob binnen je studiedomein heel mooi staat op je CV. Bovendien biedt het de kans om kennis te maken met de bedrijfswereld en de functiemogelijkheden die er zijn”, weet Thomas. Het loon van een student hangt af van je leeftijd, maar dit zou moeten liggen tussen 1600 en 1950 EUR bruto per maand.

Kijk niet alleen naar loon

“Wanneer een potentiële werkgever je een salarisvoorstel doet, dan wordt er altijd gepraat over bruto maandbedragen. Heb je een aantal sollicitaties lopen, en kreeg je meerdere jobaanbiedingen? Kijk dan ook verder dan enkel dit bruto maandbedrag. De meeste organisaties bieden ook tal van extralegale voordelen aan zoals maaltijdcheques, een kilometervergoeding of tussenkomst in de vervoerskosten wanneer je met het openbaar vervoer komt, een gsm, een verzekeringspakket, een laptop, ecocheques…

Sta ook even stil bij de praktische zaken wanneer je jobaanbiedingen met elkaar vergelijkt: is de werkgever vlot bereikbaar of verlies je veel tijd onderweg naar kantoor? Wordt hybride werken toegepast binnen de organisatie? Liggen de werkuren vast, of zijn deze eerder flexibel? Vraag ook eens tijdens het sollicitatiegesprek hoe je toekomst er binnen de organisatie zal uitzien. Worden er bijvoorbeeld opleidingsmogelijkheden aangeboden? Is een groeitraject uitgestippeld voor startende professionals?

Pas wanneer je een antwoord hebt op deze vragen, kan je meerdere jobaanbiedingen grondig met elkaar vergelijken en voor jezelf bepalen wat jij het belangrijkst vindt, zodat je de juiste keuze maakt”, besluit Thomas.

Gastartikel