Werken als boekhouder: hoeveel verdient dat?

Geplaatst door

Gastartikel – Werk je als boekhouder en ben je benieuwd of je loon wel marktconform is? Of ben je op zoek naar je eerste job binnen accountancy en heb je geen idee welk salaris je mag verwachten? Met de gratis digitale salary survey tool van staffing specialist Walters People ontdek je het! Hier is alvast een kort overzicht van de meest gangbare functies binnen boekhouding. 

hoeveel verdient een boekhouder

Startende boekhouder

Wie pas afgestudeerd is en aan de slag gaat als Junior Accountant, mag rekenen op een bruto maandloon van zo’n 2.000 à 2.300 euro. Dit salaris wordt in de meeste gevallen verder aangevuld met extralegale voordelen zoals bijvoorbeeld een gsm, een verzekeringspakket, een bonus, maaltijdcheques…

Assistent Boekhouder (Accounts payable/receivable)

In grotere organisaties telt een boekhoudafdeling meerdere werknemers, vaak elk met hun eigen duidelijk afgelijnde verantwoordelijkheden. Als Assistent Accountant ondersteun je de meer ervaren boekhouders voornamelijk door het inboeken van facturen en onkostennota’s van werknemers binnen de organisatie, de reconciliatie van verschillende rekeningen, bijhouden van het klassement enzovoort.

Ben je vrij nieuw in de functie, dan kan je rekenen op een brutoloon van 2.000 tot 2.400 euro per maand. Dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van de organisatie en waar het bedrijf gelegen is. Heb je 3 tot 6 jaar ervaring in een gelijkaardige functie, dan mag je rekenen op een bruto maandloon tussen 2.300 en 2.900 euro, exclusief extralegale voordelen. Heb je 6 jaar ervaring of meer, dan stijgt ook je loon gemiddeld naar zo’n 2.800 tot 3.400 euro bruto per maand.

General Ledger Accountant

Een General Ledger Accountant zorgt voor de codering van facturen en het beheer van betalingen aan klanten en leveranciers. Hij/zij staat in voor de maandelijkse aangiftes, zoals provisies en correcties aan het eind van de maand. Daarnaast is hij/zij eveneens verantwoordelijk voor de jaarlijkse belastingaangifte en het invullen van de BTW-aangifte.

Het bruto maandloon van een startende GL Accountant ligt zo’n 200 à 400 euro hoger dan dat van een Junior Accountant, omdat het takenpakket omvangrijker is en meer verantwoordelijkheden omvat. Wie kiest voor een job binnen GL boekhouding ziet zijn/haar salaris snel stijgen: professionals met 3 tot 6 jaar ervaring verdienen gemiddeld tussen de 2.700 en 3.500 euro bruto per maand. Een senior General Ledger Accountant met meer dan 6 jaar ervaring mag rekenen op een gemiddeld bruto maandloon van 3.300 tot 4.000 euro.

Senior/Chief Accountant

Als Senior of Chief Accountant fungeer je als het ware als de rechterhand van het management en sta je in voor de controle en opvolging van de algemene operationele boekhouding van de organisatie, én zorg je voor een correcte kwartaal- en jaarafsluiting. Bijkomend sta je in voor de rapportering en trek je de nodige conclusies. Op basis daarvan adviseer je het managementteam zodat de juiste financiële beslissingen kunnen genomen worden.

Hoewel de functietitel vaak hetzelfde is, is er toch een verschil in jobinhoud, afhankelijk van voor welk soort organisatie je werkt: een boekhoudkantoor, een KMO of een grote internationale organisatie. Afhankelijk van de sector en de grootte van de organisatie waar je werkt, mag je gemiddeld rekenen op een bruto maandsalaris van 3.400 tot 4.600 euro. Dat loon wordt in de meeste gevallen aangevuld met een bedrijfswagen, laptop, gsm, maaltijdcheques en een verzekeringspakket.

AP/AR/GL Team Leader/Supervisor

Waar een Chief Accountant meerdere boekhoudspecialisten zal aansturen met elk hun eigen specialisatie, richt een Teamleader of Supervisor binnen AP/AR of GL zich puur op het leiden, superviseren en coachen van het team dat instaat voor de accounts payable, accounts receivable of general ledger. Dergelijke functie zien we voornamelijk in grote ondernemingen of organisaties waar het finance departement per specialisatie georganiseerd is.

Het is dus zeker geen uitzondering dat je als AP/AR of GL Boekhouder na enkele jaren doorgroeit naar een team leader of supervisor rol. Op dat moment kan je uiteraard rekenen op een mooi brutoloon van zo’n 3.400 tot 5.100 euro per maand, uiteraard aangevuld met tal van extralegale voordelen.

Credit Collector

Als Credit Collector speel je een belangrijke ondersteunende rol in het financiële departement van een organisatie. Zowel telefonisch als schriftelijk ben jij degene die openstaande facturen zal opvolgen en vragen zal beantwoorden van klanten omtrent facturen en betalingen. Daarnaast hou je deze informatie accuraat bij en zorg je dat wanbetalingen gesignaleerd worden. Een talenknobbel is dan ook een sterke troef in deze functie. Hoe meer talen je spreekt, hoe breder jouw verantwoordelijkheden zullen zijn en hoe sneller je de carrièreladder zal beklimmen.

Als startende Credit Collector mag je rekenen op een bruto maandloon van 2.000 à 2.600 euro. Van zodra je wat ervaring op zak hebt en meer doet dan een lijst van klanten bellen of betalingsherinneringen sturen, dan stijgt je loon naar ongeveer 2.500 tot 3.000 euro bruto per maand. Credit collectors met meer dan 6 jaar ervaring, die bovendien zelf kunnen inschatten waar er probleemdossiers zijn en balansen kunnen lezen, zien hun loon makkelijk stijgen naar 2.900 tot 3.600 euro bruto per maand, uiteraard aangevuld met extralegale voordelen.

Lees ook: Hoop je promotie te krijgen tijdens je half-jaarlijks evaluatiegesprek? 5 tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *