Hybride werken na corona: wat wíl de Belg nu eigenlijk?

Geplaatst door

Gastartikel – Hybride werken na corona, hoe zit dat nu? Thuiswerken of terug naar kantoor? Of een combinatie? En hoe vaak gaan we dan naar kantoor en welke dagen werken we thuis? Internationaal rekruteringsspecialist Robert Walters deed zeer recent onderzoek bij ruim 5000 werknemers in 31 landen naar hun wensen en verwachtingen rond hybride werken. Daaruit blijkt dat de Belg bij voorkeur 2 dagen per week op kantoor doorbrengt, en de andere dagen verder wil thuiswerken.

hybride werken na corona

Hybride werken: Belgen erg tevreden over hun job

Belgen zijn over het algemeen heel tevreden over hun job, met name op het gebied van salaris (59% tevreden, 19% heel tevreden), en het pakket aan extralegale voordelen dat ze krijgen als aanvulling op dit maandloon (73%). Ook over de balans tussen werk en privé (62% tevreden, 14% heel tevreden) scoren Belgen goed. Die tevredenheid rond een goede werk-privé balans heeft uiteraard veel te maken met het intensief thuiswerken van het voorbije anderhalf jaar. Door de corona-pandemie viel het woon-werkverkeer grotendeels weg, verliepen meetings een stukje vlotter en bleef er vaak meer tijd over voor het gezin, hobby’s en vrienden.

Nu volledig thuiswerken steeds minder gebruikelijk wordt, rijst de vraag hoe het hybride werken definitief vorm moet krijgen. Uit het onderzoek van Robert Walters blijkt dat ruim één op drie professionals het liefst twee dagen per week naar kantoor gaat, en de rest van de week wil thuiswerken.

Thuiswerken: flexibiliteit, geen reistijd en efficiënter werken

Maar wat vinden Belgen dan zo fijn aan het thuiswerken? Vooral de flexibiliteit is in de smaak gevallen: maar liefst 75% van de Belgische respondenten gaf aan dat dit een reden is om volledig vanuit huis te werken. 73% vindt het fijn om geen reistijd meer te hebben, 40% zegt thuis efficiënter te werken en 58% ervaart een betere balans tussen privé en werk. Eén op vier vindt het ook gewoon aangenaam om thuis in een casual outfit achter de laptop te zitten.

Amper 7% van de Belgen zou – als ze de keuze hadden – nooit meer terugkeren naar kantoor. Daarmee blijken we in vergelijking met de landen om ons heen toch redelijk gesteld op onze traditionele werkplek: zo zou 28% van de Spanjaarden, 20% van de Britten en 15% van de Duitsers het liefst volledig thuiswerken. Nederlanders en Fransen (allebei 7%) willen eveneens graag een aantal dagen per week opnieuw naar kantoor.

hybride werken tips

Op kantoor: face-to-face meetings, socializen en een betere werk-privébalans

Volledig thuiswerken valt dus niet echt in de smaak, maar aan een terugkeer naar het pre-corona tijdperk moet de Belg al helemaal niet denken: slechts 8% van de bevraagde werknemers wil opnieuw vijf dagen per week naar kantoor. Face-to-face meetings (63%) en het sociale aspect (38%) van een gedeelde werkplek zijn daarbij de grootste drijfveren. Tegelijkertijd vindt de helft van de Belgen het net een fijne werk-privébalans als ze wél naar kantoor gaan. Mogelijk hebben zij in de voorbije periode de vervagende lijnen tussen werk en privé als vervelend ervaren.

De landen waar werknemers bij voorkeur wél vijf dagen per week naar kantoor terugkeren zijn het Midden Oosten (23%), Vietnam (23%), China (14%) en Hong Kong (13).

Terug naar kantoor: meer flexibiliteit

Wanneer we straks (deels) terugkeren naar kantoor, dan veranderen er mogelijk wel een paar dingen. De wens om later te beginnen (16%) en vroeger te stoppen (27%) dan voor de corona-crisis het geval was, blijkt het populairst. En 12% verwacht dat een bezoekje aan de tandarts of het sportcentrum tijdens de werkuren makkelijker moet kunnen ingepland worden.

Werk jij nog van thuis uit of ga je (deels) terug op kantoor werken? Hoe ervaar jij dat?

Eén reactie

  1. Voor corona werkte ik al 1 dag thuis en sinds september mogen we 2 dagen thuiswerken. Ik vind dit echt super. Ook voor mijn allergieën want sinds ik weer enkele dagen per week naar kantoor ga heb ik er weer serieus last van.

Reacties zijn gesloten.