Binnenkort proclamatie? Check deze do’s en don’ts

Geplaatst door

Proclamatie – Yes, you did it! Je hebt je laatste jaar succesvol afgerond! Je hebt dit ongetwijfeld al gevierd, maar het moment waarop je eindelijk je diploma in handen krijgt, komt er wellicht nog aan: de proclamatie. Een moment waar je zólang naar uitgekeken hebt… Zo’n proclamatie is een officieel moment, en kan mogelijk ook wat stress met zich meebrengen. Moet je een speech geven? Wat doe je best aan? Hoe gedraag je je tegenover je ex-docenten? Om je proclamatie met glans te doostaan, zet staffing specialist Walters People de belangrijkste do’s en don’ts even op een rijtje. 

proclamatie school

De voorbereiding 

Je outfit: een proclamatie is een speciale en officiële gelegenheid, het is dus aangeraden om een formele outfit uit de kast te halen. Geen jeans of shorts dus, je wil immers niet ‘underdressed’ tussen je medestudenten staan. Zorg dat je outfit tijdig netjes klaarligt. Vuile schoenen of versleten baskets laat je beter thuis. 

Je gasten: wellicht mag je zelf een aantal genodigden meebrengen naar de proclamatie. Denk goed na wie je er graag bij hebt. Ga dus niet in het wilde weg vrienden uitnodigen waar je achteraf misschien spijt van krijgt. Laat je gasten tijdig weten waar en wanneer de proclamatie zal doorgaan. 

Je accessoires: je gsm zal je ongetwijfeld niet vergeten, maar zorg er ook voor dat je gsm volledig opgeladen is. Word je nogal snel emotioneel? Vergeet dan zeker niet om een zakdoek mee te nemen.  
 
De planning: ben je van plan om na de officiële proclamatie een stapje in de wereld te zetten? Mogelijk hebben je ouders een etentje gepland maar wil jij liever direct gaan feesten met je vrienden of ex-medestudenten. Eerst even overleggen thuis is dus geen overbodige luxe. 

Voor je naar binnen gaat 

Proclamaties zijn vaak enorm druk. Spreek met je familie of vrienden een duidelijke plaats af om voor en na de ceremonie bijeen te komen. Dat spaart je heel wat zoekwerk en getelefoneer in de massa op het moment zelf. Ga niet alleen naar de proclamatie, maar probeer te carpoolen met familie of medestudenten. Zo vind je sneller een parkeerplaats en moeten jullie elkaar niet meer zoeken om samen naar binnen te gaan. Zet je gsm alvast op stil. Je wil immers niet met rode kaken in de zaal zitten mocht hij toch plots rinkelen. 

Tijdens de proclamatie 

Wordt jouw naam of die van je medestudenten afgeroepen? Begin dan niet luidkeels te roepen of te applaudisseren. Geef die boodschap ook mee aan je eigen genodigden, zeker als je weet dat ze gewoonlijk nogal enthousiast en uitbundig reageren bij goed nieuws. 

Is de lijst van afgestudeerden lang, dan kan zo’n proclamatie nogal uitwijden en kan de verveling toeslaan. Toch is het belangrijk om aandachtig te blijven en de indruk te geven dat je actief aan het luisteren bent. Zijn er medestudenten die een speech geven? Geef ook hen de volle aandacht, en ga zeker niet ongepast lachen of overmatig reageren. 

wat is een proclamatie

Op de proclamatieviering zullen ook een aantal docenten aanwezig zijn, en krijg je ongetwijfeld de kans om nog een praatje te slaan met hen. Je zal onmiddellijk merken dat de sfeer nu anders is dan tijdens de les. Een grapje tussendoor kan heus geen kwaad, maar hou het wel professioneel. Had je een goed contact met één of meerdere docenten? Dan is nu een uitgelezen kans om hen te vragen of je hun naam als referentie mag vermelden op je CV

Tijdens de receptie zal waarschijnlijk ook een hapje en drankje aangeboden worden. Overdrijf hierin niet, zeker niet met alcoholische dranken. Maak van deze gelegenheid ook gebruik om nog even een praatje te maken met je inmiddels ex-medestudenten. Je gelooft het misschien niet, maar ook zij kunnen je helpen bij het uitbouwen van je carrière. Nodig hen uit om te connecteren via LinkedIn, zodat je je netwerk ook daar kan uitbreiden en mooie carrièrekansen niet misloopt. 

Na de proclamatie 

Nu het officiële moment gedaan is, is het tijd om écht te gaan vieren. Misschien ga je met je familie iets drinken of iets eten. Wanneer dat het geval is, zorg er dan voor dat er een reservatie gemaakt is en dat iedereen weet waar en hoe laat ze verwacht worden. Idealiter is het een restaurant dicht bij de plek van de proclamatie, zodat het gezelschap niet te lang onderweg moet zijn. Thuis vieren is natuurlijk ook een optie: zorg dan voor voldoende hapjes en drankjes.   

Ben je met de wagen? Stap dan niet dronken achter het stuur, maar neem het openbaar vervoer of zorg dat iemand van je gezelschap nuchter blijft zodat je veilig thuis raakt. 

Lees ook: 5 redenen waarom een gap year een geniaal idee is