Waarom stinken mijn handdoeken? 5 oorzaken!

Geplaatst door

Stel jij jezelf ook wel eens de vraag: waarom stinken mijn handdoeken? Iedereen wil natuurlijk graag frisse handdoeken. Toch kan het gebeuren dat je handdoeken stinken, zelfs als ze net uit de wasmachine komen. Dit is erg vervelend want zo blijf je maar wasjes draaien. Om je een handje te helpen, zet ik vijf mogelijke oorzaken van stinkende handdoeken op een rijtje. 

waarom stinken mijn handdoeken

Waarom stinken mijn handdoeken? 5 mogelijke oorzaken

1. Natte handdoeken in de wasmand

Gooi jij jouw vochtige of natte handdoeken rechtstreeks in de wasmand? Dan hoef je niet verder te zoeken naar de oorzaak van je stinkende handdoeken. Bacteriën en schimmels zijn namelijk gek op vochtige plekken, met een muffe geur als gevolg. Laat je handdoeken dus eerst drogen voordat je ze in de wasmand gooit. Zorg er ook voor dat je wasmand proper is want anders blijf je natuurlijk bezig. 

2. Wasmachine te vol proppen

Prop je je wasmachine helemaal vol met handdoeken? Dat doe je beter niet want zo kunnen je handdoeken niet genoeg bewegen in de wasmachine. De was moet goed kunnen spoelen en het water moet vlot door en langs de was kunnen bewegen. Wanneer er niet genoeg bewegingsruimte is, is het niet zo vreemd dat je handdoeken stinken als je ze uit de wasmachine haalt.

3. Te veel wasverzachter gebruiken

Veel mensen gebruiken graag wasverzachter om hun handdoeken zacht te houden, maar eigenlijk moet je hier voorzichtig mee zijn. Wasverzachter houdt het vuil in handdoeken namelijk vast. Daarnaast kan het een plakkerig laagje veroorzaken waardoor er een vieze, muffe geur ontstaat. Je gebruikt beter eens azijn als wasverzachter. Azijn zorgt voor zachte handdoeken na wassen en zorgt er ook voor dat de kleuren van je handdoeken langer mooi blijven. Bye bye grauwe handdoeken!

stinkende handdoeken

4. De wasmachine stinkt

Hoe krijg ik muffe handdoeken weer fris? Je staat er misschien niet bij stil, maar er zitten veel bacteriën en andere viezigheden achter de rubberen wand van je wasmachine. Ook dit kan een oorzaak van je stinkende handdoeken zijn. Als je wasmachine stinkt, dan is het logisch dat je handdoeken er niet fris en fruitig uit komen. Reinig je wasmachine daarom maandelijks met een flinke scheut natuurazijn en draai vervolgens een programma op 90 graden. Doe de natuurazijn in een lege trommel om je wasmachine optimaal te reinigen.

Je handdoeken mogen trouwens ook op een heet programma gewassen worden, zodat alle bacteriën worden gedood. Check wel altijd even de aanbevolen graden op het wasvoorschrift van je handdoeken. Dan ben je zeker dat er straks geen mini handdoekjes uit je wasmachine komen. 

=> Met deze producten kan je jouw wasmachine reinigen, waardoor je handdoeken weer lekker fris ruiken!

5. Handdoeken verkeerd drogen

Hoe handdoeken drogen? Als je ze op een verkeerde manier droogt of pas op een later moment droogt, krijgen bacteriën de kans om te groeien. In de lente en zomer kan je de was buiten laten drogen. In het najaar is een droge, warme ruimte het beste. Als je superzachte handdoeken wilt, is een droogkast onmisbaar. Dit is natuurlijk minder vriendelijk voor het milieu.

Ik droog mijn handdoeken als volgt: eerst laat ik ze grotendeels drogen op het wasrek binnen (in de lente en zomer buiten) en daarna stop ik ze even in de droogkast om ze lekker zacht te maken. Op die manier moet de droogkast veel minder lang draaien!

handdoeken stinken

2 reacties

  1. Goeie tips!
    Wasverzachter gebruik ik al een hele tijd niet meer, sedert dat ik gelezen had dat het eigenlijk niet zo milieuvriendelijk is. Aangezien ik onze handdoeken in de droogkast droog, is het eigenlijk ook totaal geen gemis.
    De wasmachine reinigen is inderdaad vaak de oorzaak. Ik koop er iets voor van Eezym, bij de Aveve. Dat werkt hier het beste tegenwoordig. Met andere dingen merkte ik niet zoveel effect.

Reacties zijn gesloten.